Vesti
Politika

Uoči odluke Ustavnog suda: Biti ili ne biti

Sutra se očekuje odluka Ustavnog suda u vezi dekreta kosovskog predsednika Hašima Tačija za formiranje nove vlade. Profesor Ustavnog prava Riza Smaka smatra da će Ustavni sud zauzeti stav o raspisivanju izbora. S druge strene, politički analitičar Ramuš Tahiri očekuje da će doći do formiranja nove vlade, a sličnog mišljenja je i direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.
Uoči odluke Ustavnog suda: Biti ili ne biti
Priština (Foto arhiva Kim)

Ustavni sud Kosova sutra treba da donese odluku o tome da li se će se formirati nova vlada ili će se ići na nove izbore.

Profesor Ustavnog prava na Univerzitetu u Prištini Riza Smaka očekuje da će Ustavni sud zauzeti stav o raspisivanju izbora.

“Ustavni sud je, od osnivanja, pa do sada mnogo puta bio pod uticajem politike države i nije tumačio odluke Ustava valjano i adekvatno, već u skladu sa potrebama politike. Dakle, po Ustavu bi trebalo da se raspisuju novi izbori, ali svakako ne sada, nego kada se stvore uslovi za to, recimo za par meseci”, kazao je Smaka.

Politički analitičar iz Prištine Ramuš Tahiri, s druge strane, očekuje da će odluka Ustavnog suda dati pravo parlamentu da formira vladu.

“Da će dati pravo principu da uvek kada se menja parlamentarna većina, odnosno kada se stvaraju i kvare koalicije, da postoji mogućnost da se formira vlada. Znači, kada dođe do pada vlade, zemlja ne ide na izbore obavezno, a ako ide na izbore, to je ako odluči parlament ili većina parlamentarnih stranaka. Takođe, parlament ima pravo da izabere novu vladu, uvek kada je to potrebno. To je opšti važeći princip svuda u svetu gde postoje parlamentarne republike, kao što je to Kosovo“, kazao je Tahiri.

Tahiri je napomenuo da Ustavni sud može tražiti odlaganje od dve nedelje do konačnog odgovora.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić očekuje formiranje vlade, ali ne isključuje mogućnost da, kako je kazao, „Ustavni sud u svom političkom strahu od preuzimanja odgovornosti za nestabilnu situaciju izazove nova vremenska odlaganja“.

„Najverovatnije će Ustavni sud potvrditi pravo predsednika da da mandat Hotiju, kao što je on već učinio. U suštini, deblokirati, skloniti svoju odluku o sazivanju skupštine koja je već bila sazvana i time omogućiti formiranje vlade“, kazao je Janjić, i dodao da su male šanse da Ustavni sud odbije ukaz.

„Mislim da Ustavni sud to neće uraditi. Jako je važno i ono šta o tome misle i drugi zainteresovani. U ovom sučaju zemlje Kvinte, odnosno Amerika. Oni apsolutno očukuju novu vladu i očekuju da nova vlada odmah posle formiranja završi započete poslove, da raščisti agoniju oko toga da li je suspenzija ili ukidanje taksi, i naravno da se obnovi dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom“, naveo je Janjić.

Podsetmo, nakon što je kosovski predsednik Hašim Tači doneo odluku da imenuje Avdulaha Hotija iz DSK za mandatara Pokret Samoopredeljenje je podneo žalbu Ustavnom sudu.

Ustavni sud je 01. maja suspendovao Tačijev ukaz. Konačna odluka bi trebalo da bude donesena sutra.

Za to vreme, Pokret Samoopredeljenje priprema proteste sa fizičkom distancom, zbog postojanja mogućnosti formiranja vlade bez održavanja izbora. Za danas je zakazana druga proba protesta na trgu Skenderbeg u Prištini.

 Ostale vesti

Ambasada Velike Britanije pozdravlja nastavak dijaloga

Britanska ambasada u Prištini pozdravila je nastavak dijaloga između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije.

  • 14.07.2020
Samardžić: Vučić ponovo ide bez strategije u Brisel
Predsednik Državotvornog pokreta Srbije Slobodan Samardžić ocenio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić u vezi sa Kosovom "još 2014. godine" prihvatio obavezu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa na osnovu "pravno obavezujućeg sporazuma", kao i da na nove pregovore ponovo ide bez državne strategije i bez ijednog zahteva Srbije.
  • 14.07.2020
Šef diplomatije EU Žosep Borelj obavestio je ministre spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu o nastavku dijaloga Beograda i Prištine izrazivši očekivanje da će naredni sastanak u okviru dijaloga, planiran za četvrtak 16. jula u Briselu, dovesti do "važnog iskoraka u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine".
  • 13.07.2020
Izazovna, ali ne i beznadežna situacija
U četvrtak će se, nakon dvadeset meseci pauze, u Briselu ponovo za istim stolom naći predstavnici Beograda, Prištine i EU. Ovoga puta u izmenjenom sastavu, pa će, umesto Federike Mogerini, sastanak voditi Žozep Borelj i Miroslav Lajčak, dok će prištinsku stranu, umesto Hašima Tačija, zastupati Avdulah Hoti. Jedino će Srbija imati istog pregovarača - Aleksandra Vučića, koji smatra da je "situacija u vezi sa Kosovom je gotovo beznadežna".
  • 13.07.2020
Lajčak: Dijalog vraćen na pravi put
Nakon današnjeg video-sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vućićem i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kazao je da je dijalog Beograda i Prištine vraćen na pravi put.
  • 12.07.2020
Vučić: Dijalog nastavljen, određene teme za Brisel
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji putem video-linka učestvovao na trilateralnom sastanku Evropske unije, Beograda i Prištine, istakao je da je dijalog nastavljen, kao i da su dogovrene teme za sastanak u Briselu.
  • 12.07.2020