Vesti
Politika

"Unutrašnji dijalog je završen, a nije ostvaren cilj"

Osnivač i predsednik Upravnog odbora Foruma za entičke odnose Dušan Janjić ocenio je da je unutrašnji dijalog o Kosovu završen.
Dušan Janjić (Foto Kim arhiva)

On je istakao da nije ostvaren osnovni cilj - što šire uključivanje aktera sa željom da se ostvari konsenzus.

"Jako težak proces tek predstoji vlasti Srbije, jer se ona našla pred rezultatom koji favorizuje status kvo i razgraničenje", rekao je Janjić na predstavljanju petog izveštaja Foruma za etničke odnose o monitoringu unutrašnjeg dijaloga o Kosovu.

Janjić je rekao da je normalizacija odnosa u institucionalnom dijalogu bila zanemarena.

"Objektivno je to problem, zbog koga mi kažemo da je došlo do urušavanja (dijaloga)", rekao je Janjić.

Janjić je naveo da se u dijalogu nije govorilo o potrebama, već o interesima.

"Moramo da pokušamo da se vratimo na ono što je bilo na dohvat ruke, a to je normalizacija", kazao je Janjić.

Janjić je ocenio da ljudska i opšta bezbednost moraju postati predmet pregovora Beograda i Prištine, kao i da se politika Srbije prema Kosovu nalazi "na raskrsnici".

Viši naučni saradnik u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Predrag Milidrag rekao je na istom skupu da je nakon ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića i hapšenja direktora Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića došlo do gubitka orijentacije u unutrašnjem dijalogu.

On je kazao da su ti incidenti doveli do zamiranja dijaloga o Kosovu.

"Veoma mnogo glasova je bilo koji su tražili da Srbija istupi iz Briselskih pregovora", rekao je Milidrag.Ostale vesti

Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021
Kosnet o razmeni teritorija: Nismo stajali iza ove ideje
Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije smatra prošlošću. Tvrdi da SAD nisu zainteresovane za razmenu teritorija, jasno stavljajući do znanja da ne stoje iza ove ideje.
  • 16.04.2021
Kurti zatražio od Grčke da prizna nezavisnost Kosova
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa šefom grčke Kancelarije za vezu u Prištini Krisuolom Aliferi i zatražio da se njena zemlja "pridruži bloku zemalja koje su priznale Kosovo".
  • 15.04.2021
Lajčak i Bisljimi o integracijama, razvoju i dijalogu
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je sa potpredsednik kosovske vlade Besnikom Bisljimijem o Kosovu.
  • 15.04.2021