Vesti
Politika

"UNMIK za unapređenje dijaloga Beograda i Prištine"

UNMIK se zajedno sa EU i drugim partnerima zalaže za unapređenje dijaloga između Beograda i Prištine na svim nivoima, od centralnih vlasti do građanskog društva, poručio je specijalni predstavnik generalnog sekretara UN i šef UNMIK-a Zahir Tanin.
Zahir Tanin (Foto kim.gov.rs)

Tanin je, na redovnoj sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku o Kosovu, rekao da je saradnja između Srpske pravoslavne crkve i kosovskih vlasti nazadovala tokom prošle godine.

"Nerešena pitanja vezana za crkvenu svojinu i sprovođenje pravne zaštite izazvala su napetost u odnosima. I dalje dobijamo izveštaje o incidentima, uključujući krađe, u domaćinstvima koja su u vlasništvu kosovskih Srba, što izaziva zabrinutost", istakao je Tanin.

Šef UNMIK-a je ukazao da je dijalog između Beograda i Prištine od ključnog značaja, a da njegov krajnji uspeh mora biti utemeljen u saradnji između svih lidera, širom regiona.

Tanin je rekao i da je, iako je Kosovo uspostavilo snažan zakonodavni okvir, primena tog okvira i dalje nedosledna, da je pravosudna administracija neprihvatljivo spora, a primeri političkog uplitanja svakodnevni.

"Korupcija na mnogim nivoima povećava isfrustriranost javnosti, šteti svakodnevnom životu svih ljudi na Kosovu, smanjujući mogućnosti za ekonomski razvoj i potkopava veru u politički sistem", naglasio je Tanin.

Upozorivši da Kosovo ove godine očekuju složeni izazovi, šef UNMIK-a se osvrnuo na protekle mesece u kojima je, kako je naveo, polarizacija kosovskog političkog pejzaža dostigla nivoe u kojima je napredak bio sprečen, a najočitiji primer je česta upotreba nasilja od strane opozicije kako bi se sprečio rad Skupštine i drugih vladinih institucija.

"Verujem da je ovo pogodan trenutak da svi promene fokus sa političkih sukoba i usmere se na suštinska pitanja", poručio je Tanin, ističući da politički lideri treba da budu otvoreniji u traženju mogućnosti za regionu saradnju, umesto da su usredsređeni na ogranične političke interese.Ostale vesti

Novi premijer i stari problemi: Bez prevoda na srpski

U Prištini je održana prva sednica Vlade Kosova kojom je predsedavao novoizabrani premijer Avdulah Hoti.

  • 04.06.2020
Hoti preuzeo dužnost premijera

Uz počasnu gardu i intoniranje himne, Avdulah Hoti je i zvanično preuzeo dužnost premijera Kosova.

  • 04.06.2020
U koalicionom sporazumu DSK i Srpske liste nema ZSO
Koalicioni sporazum Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Srpske liste (SL), i pored stalnog zahteva srpske strane za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom, ne sadrži obavezu njenog formiranja.
  • 03.06.2020
SL: Nova vlada će ukinuti takse i
Srpska lista je saopštila da je u cilju zaštite interesa srpskog naroda podržala formiranje vlade u Prištini i najavila da će nova vlada ukinuti takse i "recipročne mere".
  • 03.06.2020
U novoj emisiji "Sporazum" govorimo o odjecima odluke Ustavnog suda Kosova kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija da poveri mandat za sastav nove vlade Demokratskom savezu Kosova, partiji koja je bila drugoplasirana na vanrednim parlamentarnim izborima.
  • 03.06.2020
Reakcije:
Na Kosovu je danas izabrana nova vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem. Za Miodraga Milićevića iz NVO „Aktiv“  formiranje nove vlade bio je očekivan potez, međutim, kazao je da to ne znači „nužnu stabilnost što se institucija tiče“. Nenad Rašić i Nedžmedin Spahiju smatraju da će vlada biti krhka i kratkoročna.
  • 03.06.2020