Vesti
Politika

Unmik: UN će razmotriti zahtev za ukidanje imuniteta ruskom diplomati

Zahtev za ukidanje imuniteta jednom od uhapšenih članova osoblja Unmika biće razmotren, navodi se u saopštenju misije.
Unmik: UN će razmotriti zahtev za ukidanje imuniteta ruskom diplomati
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Unmik je upoznat s navodima medija o zvaničnom zahtevu za ukidanje imuniteta, navodi se u saopštenju, uz objašnjenje da će svi zahtevi za ukidanje imuniteta biti prosleđeni u sedište UN, gde će biti razmotreni u skladu sa utvrđenim procedurama svetske organizacije i važećim zakonima i propisima.

Zahtev za ukidanje imuniteta ruskom državljaninu Mihailu Krasnoščekovu, članu osoblja Unmika, koji je uhapšen tokom akcije Kosovske policije na severu Kosova pre dva dana, podneo je, inače, glavni tužilac u Mitrovici Šućri Sulja, koji je tada najavio da će zvanični zahtev uputiti specijalnom predstavniku te misije na Kosovu, Zahiru Taninu.

Prethodno je kosovski premijer Ramuš Haradinaj rekao da "Kosovo poštuje imunitet predstavnika međunarodnih organizacija, ali da, ukoliko neko od njih ugrozi bezbednost zemlje, organi imaju pravo da sprovedu zakon".Ostale vesti

Borelj: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine do kraja juna
Šef diplomatije Evropske unije, Žozep Borelj, najavio je da će se nova rudna dijaloga Beograda i Prištine održati pre kraja juna jer je nova vlast u Prištini tražila dodatno vreme da se upozna sa situacijom iz prethodnih runda dijaloga.  
  • 10.05.2021
Fabrici: Dijalog BG i PR nije preduslov za otvaranje poglavlja
Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici kazao je danas da su reforme u oblasti vladavine prava urgentne za napredak Srbije na putu ka članstvu u EU, istovremeno napomenuvši da dijalog Beograda i Prištine nije preduslov za otvaranje novih poglavlja.
  • 10.05.2021
Bećaj: Kurti je nasledio balast taložen dvadesetak godina
Politički analitičar Beljulj Bećaj rekao je u emisiji “Slobodno srpski”  da je premijer Kosova Aljbin Kurti nasledio, kako je kazao, “balast taložen dvadesetak godina, koji je odraz takozvane zarobljene ili duboke države”.
  • 10.05.2021
Ministri EU o snažnijem angažovanju na Zapadnom Balkanu
Šefovi diplomatija Evropske unije danas će u Briselu održati strategijsku raspravu o snažnijem političkom angažovanja EU s partnerima na Zapadnom Balkanu.
  • 10.05.2021
Vučić: Punopravno članstvo u EU, uz kompromis o Kosovu, način da ostvarimo cilj
"Punopravno članstvo Srbije u EU, uz kompromisno rešenje o pitanju Kosova i Metohije, način je da ostvarimo cilj i našu zemlju učinimo uređenom i uspešnom. To bi značilo da smo na dobrom, evropskom putu", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je sinoć u Skupštini grada Beograda prisustvovao svečanosti povodom obeležavanja Dana Evrope.
  • 09.05.2021
Petković: Kurtijeva najava tužbe neostvariva
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da najava Aljbina Kurtija da će Priština protiv Beograda podneti "tužbu za genocid" još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na socijalna i ekonomska očekivanja građana.
  • 07.05.2021