Vesti
Politika

Unmik: Posredovali smo na osnovu Rezolucije 1244

U decembru 2016. Unmik je predao Interpolu notu kosovskih vlasti, u kojoj se traži da međunarodne poternice protiv 20 stanovnika Kosova budu uklonjene, saopštava Unmik.
Unmik: Posredovali smo na osnovu Rezolucije 1244
Unmik (Foto ebritic.com)

Unmik je saopštio da je u decembru 2016. predao Interpolu notu kosovskih vlasti, u kojoj se traži da međunarodne poternice protiv 20 stanovnika Kosova budu uklonjene.

Misija UN ističe da je na taj način posredovala između Prištine i Interpola, a na osnovu uloge, koju, kako kaže, ima u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244.

To se navodi u saopštenju koje je portparol Kancelarije Unmika za strateške komunikacije i javne poslove Sanam Dolatšahi prosledio Tanjugu kao odgovor na pitanje agencije – ko je Unmiku dao saglasnost da traži uklanjanje poternice za kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem, kojeg Srbija tereti za ratne zločine, kao i kakva je zapravo priroda te poternice.

U objašnjenju o ulozi Unmika u vezi sa nedavnom odlukom Interpola, u saopštenju se navodi da je "u skladu sa ulogom Unmika prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, 2002. godine Unmik potpisao Memorandum o razumevanju sa Interpolom".

Reč je o Memorandumu "Saradnja u sprečavanju kriminala i u krivičnoj pravdi", čija je svrha, kako se navodi, bila da se uspostavi okvir za saradnju između strana, uključujući razmenu policijskih informacija, objavljivanje i protok Interpolovih poternica, pristup Interpolovim mrežama i bazama podataka.

U saopštenju se ističe da je Memorandum o razumevanju između Interpola i Unmika i dalje na snazi.

"Stoga, Unmik deluje kao posrednik između kosovskih vlasti i Interpola, kada je reč o svim pitanjima u vezi sa sprečavanjem kriminala, policijskom saradnjom i krivičnom pravdom", navodi se u saopštenju.

U tom kontekstu, navodi se dalje, Unmik je u decembru 2016. godine predao Interpolu notu kosovskih vlasti, u kojoj se traži uklanjanje međunarodnih poternica protiv 20 kosovskih stanovnika, a to je učinio na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, "kao što je činio u svim takvim slučajevima u prošlosti".

Interpol je uklonio sa spiska traženih lica 18 osoba sa Kosova koje traži Srbija, a među tim imenima je i kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

Svi oni su sada slobodni da putuju izvan teritorije Kosova bez problema.Ostale vesti

KFOR: Pružamo bezbedan okvir za dijalog pod pokroviteljstvom EU
U ovom trenutku je važno da se sve strane suzdrže od provokativnih mera i da traže dalja rešenja kroz dijalog, što je presudno za dugotrajnu bezbednost na Kosovu i za stabilnost u regionu, navodi se u odgovoru misije Kfora za Juropijan vestern Balkans (EWB) o nedavnim tenzijama na severu Kosova.
  • 30.01.2023
Zeman: Nismo povukli priznanje, ali nikada nismo otvorili ambasadu
Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je danas da je nastojao da njegova zemlja povuče priznanje Kosova, što nije uspelo, ali je podsetio da ni on, ni njegov prethodnik nisu dali saglasnost da Češka ima ambasadora u Prištini.
  • 30.01.2023
Novi „non-pejper“: Posledice po Beograd i Prištinu ako ne prihvate predlog EU
Kosovo je slobodno da ne osnuje Zajednicu opština sa srpskom većinom i može u potpunosti da se povuče iz Sporazuma iz 2013, ali tada mora da „snosi posledice poništavanja svih dosadašnjih dostignuća (slobodno kretanje, pozivni broj Kosova +383, integracija severnog dela, kontrola dva granična prelaza sa Srbijom i dr)“, stoji u poslednjem non-pejper dokumentu koji je ekskluzivno objavio Albanian Post.
  • 30.01.2023
Milanović: Mi i međunarodna zajednica smo „uzeli Kosovo od Srbije“, to je otimanje

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da su međunarodna zajednica i njegova zemlja anektirali Kosovo, „uzeli ga od Srbije“.

  • 30.01.2023
Demostat: Srbija u EU do 2030. godine ako prihvati evropski plan za kosovsko pitanje
Jasna perspektiva članstva Srbije u Evropskoj uniji, investicije u energetski sektor i oslobađanje zavisnosti od Rusije u toj oblasti, dolazak američkih i evropskih kompanija deo su onog što bi Srbija mogla da očekuje ukoliko pristane na predlog Zapada za rešavanje kosovskog pitanja, piše danas istraživačko-izdavački centar Demostat.
  • 30.01.2023
Šole i Eskobar: Vreme je za osnivanje Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom
Sjedinjene Američke Države i Evropska unija ponovo su stavile naglasak na integraciju Zapadnog Balkana u transatlantsku porodicu. Predsednik Bajden i kancelar Šolc su u februaru 2022. godine potvrdili spremnost i opredeljenost „da se posao integracije Zapadnog Balkana privede kraju... kako bi se konačno ostvarila Evropa koja je celovita, slobodna i u miru“.
  • 30.01.2023