Vesti
Politika

Umesto EULEKS-a nova misija

Evropska unija će u septembru poslati na Kosovo novu misiju, koja se više neće zvati EULEKS, piše prištinski list Tribuna.
Umesto EULEKS-a nova misija
Foto arhiva KIM

Nova misija biće koncentrisana na vladavinu prava na Kosovu i imaće izvršna ovlašćenja navodi list Tribuna.

Potpredsednik Vlade Kosova i ministar pravosuđa Hajredin Kuči će sredinom meseca predvoditi delegaciju iz Prištine na razgovorima u Briselu sa predstavnicima članica EU.

Tribuna piše da bi članice EU trebalo da počnu raspravu o novoj misiji 20. januara, koja će imati izvršna ovlašćenja na severu Kosova i u drugim područjima vezanim za sprovođenje sporazuma o normalizaciji odnosa imeđu Prištine i Beograda.

Očekuje se da će istovremeno početi zvanični razgovori između EU i Vlade Kosova o prestruktuiranju EULEKSA.Ostale vesti

Zaev i Hoti: Odnosi Severne Makedonije i Kosova vrlo dobri

Premijeri Severne Makedonije i Kosova, Zoran Zaev i Avdulah Hoti ocenili su danas u Skoplju da su međusobni odnosi vrlo dobri, a da će biti intenzivirani sednicom dveju vlada.

  • 23.10.2020
Borel: Regionalni lideri da se uzdrže
EU podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine i poziva sve regionalne lidere da se uzdrže od izjava "koje bi mogle doprineti političkim podelama i negativno uticati na dobrosusedske odnose", rekao je potpredsednik Evropske komsije i šef diplomatije EU Žozep Borel.
  • 23.10.2020
Potpredsednica vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da albanski političari iz Prištine koji su protiv ekonomskog sporazuma iz Vašingtona rade protiv interesa i Srba i Albanaca, jer se projekti koji su dogovoreni tiču boljeg života svih ljudi u regionu, bez obzira na to koje su nacionalnosti.
  • 23.10.2020
Vučić i Hoti saglasni da kompromis nema alternativu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti danas su na panelu Beogradskog bezbednosnog foruma ocenili da postizanje kompromisnog rešenja kosovskog pitanja nema alternativu, ali su izneli poznate suprotne stavove o njegovoj eventualnoj sadržini.
  • 22.10.2020
“Sporazum”: Sve izvesnije formiranje Asocijacije-Zajednice
Politički analitičar iz Prištine Ramuš Tahiri izjavio je da je posle posete specijalnog izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčkaka Prištini i Beogradu sve izvesnije formiranje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskim većinskim stanovništvom na Kosovu.
  • 22.10.2020
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je za RTS da bez Beograda nema rešenja za problem Kosova i da jednostranim potezima "nigde ne možemo da dođemo".
  • 22.10.2020