Vesti
Politika

Ultimatum za sprovođenje sporazuma

Srbiji je dat "ultimatum" od sedam dana da sprovede sporazum o osiguranja vozila, u suprotnom će biti "kriva" za njegovo nesprovođenje, prenosi Koha Ditore, izjavu Rahima Pacolija.
Ultimatum za sprovođenje sporazuma
Prelaz Merdare (Foto Kim)

Šef Kosovske delegacije u dijalogu sa Srbijom za osiguranje vozila Rahim Pacoli posetio integrisani prelaz na Merdaru kako bi se upoznao sa implemantacijom sporazuma o međusobnom priznanju polisa osiguranja.

On je, kako navodi list, izrazio zabrinutost zbog "fizičkog i psihičkog zlostavljanja" koje se vrši nad građanima Kosova.

"Građani Kosova koji ulaze na teritoriju Srbije primorani su da menjaju tablice, odnosno da postavljaju tablice na kojima piše ’Proba’ što dovodi do dodatnih troškova. To je takođe u interesu osiguravajućih delatnosti, jer imamo brojne žalbe potrošača," rekao je Pacoli.  

Vozila sa registarskim oznakama RKS i dalje ne mogu da saobraćaju u centralnu Srbiju bez probnih tablica.

Sporazum o obostranom priznavanju osiguranja vozila srpskih i kosovskih osiguravajućih društava postignut je krajem juna.Ostale vesti

Kurti: Mene je izabrao narod, a ne ambasadori
Premijer Kosova Aljbin Kurti naveo je da veoma ceni američkog ambasadora Džefrija Hovenijera, ali da je njega izabrao narod, a ne ambasadori.
  • 01.06.2023
Borel: Tri jasna zahteva - novi izbori, učešće Srba i ZSO
Specijalni predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel poručio je da su u razgovorima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom Kosova Vjosom Osmani izneta tri zahteva - novi izbori na severu, obezbeđivanje učešća Srba na njima i početak rada na uspostavljanju ZSO, navodeći da će u suprotnom to imati ozbiljne posledice po odnose sa Evropskom unijom.
  • 01.06.2023
Osmani: Ako Srbi žele nove izbore na severu, postoji legalan način
Predsednica Kosova Vjosa Osmani saopštila je da je danas u Moldaviji održan kratak zajednički sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, na kome su bili i predsednik Francuske Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc i šef spoljne politike EU Žozep Borel. Onaw je navela da postoji mogućnost održavanja novih izbora u četiri opštine na severu, što su zatražili francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc.
  • 01.06.2023
Vučić: Težak razgovor sa Makronom i Šolcom o eskalaciji nasilja na Kosovu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da je imao težak razgovor sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom o eskalaciji nasilja na Kosovu.
  • 01.06.2023
MSP Kosova pozvalo građane da izbegavaju putovanje preko Srbije
Zbog situacije na severu Kosova, Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore pozvalo je sve građane Kosova da "izbegavaju prelazak preko Srbije".
  • 01.06.2023
Makron: Pariz i Berlin pozvali na nove izbore na severu Kosova uz učešće Srba

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je u Moldaviji da su Pariz i Berlin danas apelovali na Srbiju i Kosovo da što pre budu organizovani novi lokalni izbori u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova i da na njima učestvuju predstavnici Srba.

  • 01.06.2023