Vesti
Politika

"Uloga SAD-a u procesu dijaloga Beograda i Prištine nezamenjiva"

Koordinator Kosova za dijalog sa Srbijom Skender Hiseni objavio je da se u Briselu juče sastao sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Filipom Rikerom od koga je dobio podršku u procesu dijaloga sa Beogradom.
Skender Hiseni (Foto AFP)

Hiseni je na Fejsbuku objavio da je sa Rikerom razgovarao o obnavljanju dijaloga Beograda i Prištine i da je naglasio da je uloga SAD-a u ovom procesu nezamenjiva.

"Tokom ovog vrlo srdačnog sastanka, sa ambasadorom Rikerom imali smo otvoren razgovor o dešavanjima na Kosovu i u regionu, sa posebnim naglaskom na nastavak dijaloga Kosova i Srbije u Briselu. Pored EU, naglasio sam da je uloga SAD-a u ovom procesu nezamenjiva", napisao je Hiseni.

On je napisao da pozdravlja "nepokolebljivo zalaganje Sjedinjenih Država dijalogu" i da će SAD biti uz Kosovo, kako je naveo, u snažnoj podršci "pravednom, trajnom i sveobuhvatnom sporazumu".

Riker se juče tokom dana u Briselu susreo i sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Kosovo - Srbija Miroslavom Lajčakom.Ostale vesti

Stubla: Vojska Srbije ušla na teritoriju Kosova

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore u vladi Kosova Meljiza Haradinaj-Stubla izjavila je da se ulazak pripadnika Vojske Srbije i Žandarmerije 7. avgusta u selo Karačevo predstavlja kao sinhronizovana patrola, ali da je reč o zajedničkoj patroli KFOR-a i Vojske Srbije, za šta prema njenom mišljenju, niko nema mandat ili ovlašćenje.

  • 10.08.2020
Hadžiju: PS potrebno još 9 potpisa za zahtev za obaranje vlade

Pokret Samoopredeljenje najavio je u četvrtak da počinje sa prikupljanjem potpisa za podnošenje zahteva za izglasavanje nepoverenja vladi Avdulaha Hotija. Za sada imaju 31 od 40 potrebnih potpisa poslanika, što je ujedno i broj poslanika ovog pokreta u poslaničkoj grupi.

  • 09.08.2020
Avdulah Hoti:

Premijer Kosova Avdulah Hoti poručio je povodom patroliranja Vojske Srbije kod Kosovske Kamenice zajedno sa Kforom da su granice Kosova sigurne i da nema mesta za paniku.

  • 08.08.2020
Vejvoda: Brisel će insistirati na ispunjavanju dogovora o ZSO
Stalni član Bečkog instituta društvenih nauka i direktor "Jurops Fjučr Pridžekt" Ivan Vejvoda ocenio je da će Evropska unija (EU) insistirati na ispunjavanju dogovora Beograda i Prištine iz aprila 2013, prenosi Beta.
  • 08.08.2020
Prekinuta sednica, DSK traži izmene nacrta zakona o OVK
U kosovskoj skupštini prekinuta je rasprava o nacrtu zakona o zaštiti vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, kojim se "svaki javni zvaničnik i građanin Kosova obavezuje da poštuje i štiti ratne vrednosti utvrđene i štiti imidž OVK". Rasprava će biti nastavljena u četvrtak, sledeće nedelje.
  • 08.08.2020
Usvojen nacrt zakona o suzbijanju pandemije koronavirusa

Poslanici kosovske Skupštine izglasali su danas nacrt zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije Kovida-19.

  • 07.08.2020