Vesti
Politika

Ulazak na Kosovo omogućen svima, uz medicinske procedure

Iz Kosovske policije demantovali su vesti koje su juče objavili pojedini mediji sa severa Kosova da građanima sa prebivalištem u Srbiji nije dozvoljen ulazak na Kosovo, već samo licima koji imaju kosovska dokumenta ili dokumenta Policijskih uprava gradova na Kosovu koje su smeštene u centralnoj Srbiji.
Ulazak na Kosovo omogućen svima, uz medicinske procedure
Prelaz Merdare (Foto Kim)

Portparol Kosovske Policije Baki Keljani je za RTV Kim izjavio da, prema zvaničnoj odluci Vlade, “sva lica koja ulaze na teritoriju Кosova dužna su da budu podvrgnuta pregledima medicinskih timova”.

“Sva lica koja uđu na teritoriju Kosova i imaju negativan rezultat testa na Kovid-19, ne stariji od 4 dana, ne prolaze procedure samoizolacije. Oni koji nemaju test biće primorani da se izoluju na 7 dana”, navodi se u pisanom odgovoru Keljanija našoj redakciji.

Time je demantovana jučerašnja vest jednog portala sa severa da je ulazak na teritoriju Kosova preko prelaza Jarinje moguć bez odlaska u karantin ili samoizolaciju.

Keljani je takođe naveo da Policija na prelazima izvršava svoje dužnosti u skladu sa propisanim zakonskim procedurama i sprovodi odluku Vlade Kosova.

Slično je za RTV Kim potvrdio i zamenik direktora Kosovske policije Dejan Janković.

“Svako ko uđe na Kosovo ima obavezu samoizolacije u trajanju od sedam dana”, rekao je Janković.

Na pitanje da li je tačno da juče na Jarinju nije bilo dozvoljen ulazak na Kosovo građanima koji imaju dokumenta izdata u Republici Srbiji, Janković kaže da nije upoznat sa time, ali je naglasio da “ukoliko nemaju urađen test na Kovid-19, građani sa dokumentima izdatim u gradovima Republike Srbije, moraju dati tačnu adresu na kojoj će boraviti tokom sedam dana izolacije”.

Odlukom Vlade Kosova juče su otvoreni prelazi Merdare, Vrmnica, Кula, Đeneral Janković, Jarinje i Bela Zemlja.

Ministarstvo zdravlja: Kriterijumi isti za sve

Kosovsko Ministarstvo zdravlja potvrdilo je da je za ulazak na Kosovo za sve građane, bez obzira iz koje zemlje dolaze, neophodan test na koronavirus, ne stariji od četiri dana, ili sedam dana samoizolacije.

„Kriterijumi su isti za građane Kosova, Albanije, Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije, ili građane drugih zemalja koji žele da uđu na Kosovo“, ističe se u saopštenju.

Iz Ministarstva zdravlja napominju da je nedopustivo širenje lažnih vesti o jučerašnjoj odluci o otvaranju prelaza.

„S obzirom da se poslednjih dana povećao broj pozitivnih slučajeva na koronavirus, te da situacija u nekim opštinama nije stabilna, odlučili smo da povećamo mere opreznosti u ovoj fazi, u svim granama privrede. Ali i da svaka osoba koja uđe na Kosovo mora da pređe medicinsku kontrolu“, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja koje je medijima dostavljeno samo na albanskom jeziku.

 Ostale vesti

Ambasada Velike Britanije pozdravlja nastavak dijaloga

Britanska ambasada u Prištini pozdravila je nastavak dijaloga između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije.

  • 14.07.2020
Samardžić: Vučić ponovo ide bez strategije u Brisel
Predsednik Državotvornog pokreta Srbije Slobodan Samardžić ocenio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić u vezi sa Kosovom "još 2014. godine" prihvatio obavezu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa na osnovu "pravno obavezujućeg sporazuma", kao i da na nove pregovore ponovo ide bez državne strategije i bez ijednog zahteva Srbije.
  • 14.07.2020
Šef diplomatije EU Žosep Borelj obavestio je ministre spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu o nastavku dijaloga Beograda i Prištine izrazivši očekivanje da će naredni sastanak u okviru dijaloga, planiran za četvrtak 16. jula u Briselu, dovesti do "važnog iskoraka u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine".
  • 13.07.2020
Izazovna, ali ne i beznadežna situacija
U četvrtak će se, nakon dvadeset meseci pauze, u Briselu ponovo za istim stolom naći predstavnici Beograda, Prištine i EU. Ovoga puta u izmenjenom sastavu, pa će, umesto Federike Mogerini, sastanak voditi Žozep Borelj i Miroslav Lajčak, dok će prištinsku stranu, umesto Hašima Tačija, zastupati Avdulah Hoti. Jedino će Srbija imati istog pregovarača - Aleksandra Vučića, koji smatra da je "situacija u vezi sa Kosovom je gotovo beznadežna".
  • 13.07.2020
Lajčak: Dijalog vraćen na pravi put
Nakon današnjeg video-sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vućićem i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kazao je da je dijalog Beograda i Prištine vraćen na pravi put.
  • 12.07.2020
Vučić: Dijalog nastavljen, određene teme za Brisel
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji putem video-linka učestvovao na trilateralnom sastanku Evropske unije, Beograda i Prištine, istakao je da je dijalog nastavljen, kao i da su dogovrene teme za sastanak u Briselu.
  • 12.07.2020