Vesti
Politika

“Ulazak Kosova u Unesko bi imao nesagledive posledice“

Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković upozorio je da bi, ukoliko Kosovo kojim slučajem postane članica Uneska, to imalo nesagledive posledice po srpski identitet i kulturno nasleđe u pokrajini.
“Ulazak Kosova u Unesko bi imao nesagledive posledice“
Darko Tanasković (Foto Medija centar Beograd)

U intervjuu za Jedinstvo, Tanasković je rekao da bi se u tom slučaju u dokumentima te organizacije naši srednjovekovni spomenici, crkve i manastiri, vodili kao kulturna dobra na teritoriji "države Kosovo, a ne više Srbije".

To, kako objašnjava, ne bi automatski značilo promenu vlasništva nad predmetnim kulturnim dobrima, ni njihovo proglašavanje albanskima u kulturnoistorijskom smislu, na šta se obično misli kad se u javnosti pomalo panično najavljuje otimanje srpske kulturne baštine na KiM.

Međutim, počela bi nova faza planskog "kontekstualnog pritiska" na srpsko kulturno i duhovno nasleđe, i same temelje srpskog identiteta – sa nesagledivim posledicama, rekao je on.

Tanasković je upozorio na to da je cinično i smešno uopšte govoriti o nekoj boljoj zaštiti toga nasleđa, što kao argument u prilog prijema Kosova rado ističu vlasti u Prištini i njihovi zagovornici u međunarodnoj zajednici.

Odgovarajući na pitanje da li je moguće da srpska kulturna baština na Kosovu dobije eksteritorijalnost, istakao je da zna da je bilo ideja da se status kulturne baštine na KiM funkcionalno i trajno reši uvođenjem nekog vida eksteritorijalnosti, po modelu Atosa, i da su pojedinci čak pominjali i Jerusalim, Vatikan, ali da za to nema realnih uslova.

"Mislim da za to nema realnih uslova, jer bi svako takvo rešenje kao premisu podrazumevalo postojanje nezavisne države Kosovo, u čijim okvirima bi eksteritorijalnost bila uspostavljena, bilateralno dogovorena, a međunarodno garantovana", rekao je on.

“Za Srbiju je nezavisnost Kosova neprihvatljiva i ona s njim ne može ulaziti ni u kakve međudržavne aranžmane“, naglasio je Tanasković.Ostale vesti

Fabrici: Status kvo ne odgovara ni Beogradu, ni Prištini
Trenutna status kvo pozicija ne ide u korist ni Beogradu, ni Prištini, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodao da je utisak Unije da nova vlada u Prištini razume potrebu za obnavljanjem dijaloga, uz ocenu da Beograd pokazuje "jaku posvećenost" nastavku pregovora, prenosi Tanjug.
  • 05.06.2020
Hoti: Cilj nove vlade je jačanje države
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je program njegove vlade, navodeći da su proritetne potrebe zasnovane između ostalog na "očuvanja nezavisnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka" i preuzimanju odgovornosti za unapređenje dijaloga sa Beogrdaom.
  • 05.06.2020
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže za RTS da će prvi veliki test za novu vladu u Prištini na čelu sa Avdulahom Hotijem biti odluka o ukidanju taksi i tzv. "mera reciprociteta".
  • 05.06.2020
Hoti: Biću glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa BG
Novoizabrani kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da će biti glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom i da neće da se svrstava između SAD i EU.
  • 04.06.2020
Brnabić: Nadam se skorom ukidanju mera i nastavku dijaloga
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da se nada da će nova prištinska vlada, na čelu sa Avdulahom Hotijem, "u što kraćem roku ukinuti takse i mere reciprociteta na robu iz centralne Srbije" da bi, kako je rekla, Beograd i Priština nastavili dijalog i trgovinsku saradnju.
  • 04.06.2020
Dačić demantuje da je Srbija obustavila kampanju protiv Kosova
Srbija je pristala da obustavi kampanju povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti, potvrdili su novinarima diplomatski izvori u Briselu, a prenosi Radio Slobodna Evropa. Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić, demantovao je ovu informaciju, navodeći da je u pitanju "velika laž".
  • 04.06.2020