Vesti
Politika

"Ukoliko ispunite uslove, ubedićemo 5 članica EU da priznaju Kosovo"

Predsednik Slovenije Borut Pahor rekao je da je Slovenija spremna da ubedi pet država EU da priznaju nezavisnost Kosova, ukoliko Kosovo ispoštuje sve postignute sporazume. "Kosovo teži ka tome da što pre postane član NATO-a, EU i UN", kazao je Hašim Tači.
Borut Pahir i Hašim Tači (Foto Kim)

Predsednik Slovenije Borut Pahor je nakon sastanka sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem poručio da očekuje da će Skupština Kosova ratifikovati Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, te da će Kosovo ispoštovati Briselski sporazum posebno deo koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština.

“Ako Kosovo bude ispunilo uslove, ako i dalje ima iskrene razgovore sa Beogradom i ako poštuje postignute sporzume, mi nemamo razloga da ga ne podržimo. Mi smo kao prijatelji Kosova spremni da ubedimo pet članica EU da priznaju nezavisnost Kosova“, istakao je Pahor.

"Naš je cilj da što pre budemo deo NATO-a, Evropske unije i Ujedinjenih nacija", kazao je Hašim Tači. Dodao je da Kosovo ima odličnu saradnju sa zemljama regiona. Takođe, kako je rekao, Kosovo sarađuje sa Srbijom i potrudiće se da ispoštuje sve sporazume postignute u Briselu u okviru pregovora o normalizaciji odnosa.

Tači kaže da su članice EU koje nisu priznale kosovsku nezavisnost podržale Ahtisarijev plan, te da sa tim zemljama Kosovo ima odličnu saradnju.

"Ostao je formalni akt priznanja. Zato se mi nadamo da će Grčka, Slovačka, Rumunija, Kipar i Španija priznati Kosovo. Mi smo naglasili da svaki pokušaj da se napravi paralela između Kosova i Katalonije nije moguć, jer Kosovo nije Katalonija, a Srbija nije Španija. To se ne može porediti, zbog toga smatram da se Strategija o proširenju Zapadnog Balkana Žana Kloda Junkera, o kojom sam razgovarao sa gospodinom Pahorom, može ispraviti odnosno dopuniti. Nije tajna da je Kosovo više očekivalo“, kazao je Tači".

Pahor je kazao da se tokom sastanka složio sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem da je u Strategiji o Zapadnom Balkanu bilo dosta nejasnoća.

“Mislim da je Stratigija za Zapadni Balkan dobra, predsednik Tači misli da je slaba. Ali mi imamo zajednički zaključak, a to je da tu ima toliko nejasnoća i neizrečenih stvari kojima je potrebno korigovanje. Na tome ćemo svi raditi na samutu Brdo-Brioni u Skoplju krajem aprila”.

Hašim Tači zahvalio se Pahoru na poseti.

“Slovenija je među prvima priznala Kosovo i to nikada nećemo zaboraviti. Naša težnja je da što pre budemo članovi NATO-a, EU, i UN. Kosovo ima odlične odnose sa susedima. O demarkaciji smo diskutovali i ranije. Odnosi Kosova i Crne Gore su odlični“, kazao je on.

Komentarišući izjavu austrijskog vicekancelara Hajnca Kristijana Štrahea o statusu Kosova, Tači je kazao da je službeni stav Austrije jasan.

“Zahvaljujem se Austriji na podršci Kosovu kroz istoriju“, kazao je on.

Tači je istakao da je Kosovo do sada priznalo 115 država i ocenio da je to "istorijski uspeh"Ostale vesti

Palmer: Nije pritisak, ali
SAD neće pritiskati, već ohrabruju Beograd i Prištinu da postignu sporazum o normalizaciji, kaže specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer.
  • 06.03.2021
EP 25. marta o Zapadnom Balkanu
Debata o izveštajima o napretku četiri balkanske države ka EU biće održana na mini-plenarnoj sednici Evropskog parlamenta 25. marta, saopšteno je u Briselu.
  • 06.03.2021
Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021
Lajčak: Dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je večeras da su već dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma između Beograda i Prištine, koji još nisu objavljeni jer, kako je naveo, "ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno".
  • 05.03.2021
Hodžić: Podržaću Kurtijevu vladu i kandidaturu Osmanijeve za predsednicu
Adrijana Hodžić sa liste „Ujedinjena zajednica" koja je osigurala mesto u Skupštini Kosova kao predstavnica bošnjačke zajednice, izjavila da će podržati formiranje vlade koju vodi Aljbin Kurti i kandidaturu Vjose Osmani za mesto predsednice Kosova, prenosi Ekonomija Onlajn.
  • 04.03.2021