Vesti
Politika

Uklonjene sve barikade na severu Kosova

Portparol kosovske policije za severni region Branislav Radović potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da su sve barikade na severu Kosova uklonjene. Prema njegovim rečima, situacija na terenu je trenutno mirna.
 • 01.08.2022
 • 18:59 h
 • Politika
 • izvor: Radio Slobodna Evropa, Radio Mitrovica sever
 • komentara:
 • pregleda: 205
Uklonjene sve barikade na severu Kosova
Uklonjene barikade na putu u blizini Zvečana (Foto Radio Kontakt Plus)

"Barikade su uklonjene a na lice mesta nalaze se vatrgoasne i ostale jedinice, koje rade na čišćšenju puta i ostalih materijala" rekao je Radović za Radio Mitrovica sever.

Prema informacijama kojima raspolaže policija, situacija na terenu je mirna, dodao je Radović.

Prethodno su tokom dana uklonjene samo neke od devet barikada koje su lokalni Srbi na severu Kosova postavili zbog odluke Vlade Kosova da počne izdavanje ulazno-izlaznih dokumenata za državljane Srbije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Premijer Kosova Aljbin Kurti poručio je na konferenciji za novinare u ponedeljak da će prelazi biti otvoreni kada se uklone sve barikade.

Kurti je rekao i da je u nedelju uveče bilo pucnjave u pravcu policije Kosova i da je postavljeno ukupno devet barikada sa naoružanim ljudima, koji su zaustavljali građane. On je kazao da su ilegalne strukture Srbije postale kriminalne, agresivne bande, te da ih "podržava država Srbija".

Premijer Kosova je dodao da nije bilo ranjenih policajaca, kako su to pojedini mediji na Kosovu preneli i upozorio na dezinformacije koje su se širile iz Srbije, ali i iz Rusije.

Istovremeno, 11 građana je povređeno, kako je saopštio ministar unutrašnjih poslova Đeljalj Svećlja. Nekoliko automobila građana i kosovske policije oštećeno je od strane, kako je rekao ministar, "kriminalnih, ilegalnih naoružanih struktura".

Osim na Jarinju i Brnjaku, na drugim prelazima kosovske vlasti su počele da izdaju dokumente za ulaz i izlaz svima koji imaju dokumenta Republike Srbije. Od nedelje 31. jula u ponoć do ponedeljka 1. avgusta u u podne je na devet graničnih prelaza Kosova izdato preko 1.500 takvih dokumenata, saopštio je ministar Svećlja.

Novinari Radija Slobodna Evropa, koji se nalaze u Rudaru, na putu prema prelazu Jarinje, javili su da su tamo uklonjena vozila koja su postavljena kao barikade. Ovo selo se nalazi oko pet kilometara od Mitrovice. Kroz njega prolazi magistralni put za Jarinje.

Novinari Radija Slobodna Evropa koji se nalaze u Zupču kod Zubinog Potoka javljaju da je i u ovom selu na severu Kosova počelo uklanjanje vozila koje su lokalni Srbi postavili kao barikade. Selo Zupče nalazi se u blizini magistrale Mitrovica - Brnjak.

Blokade su uspostavljene u nedelju 31. jula, dan pre stupanja na snagu odluka Vlade Kosova o izdavanju ulazno-izlaznih dokumenata za državljane Srbije koji ulaze na Kosovo i o promeni srpskih registarskih oznaka.

Nakon diplomatske intervencije Vašingtona, Vlada Kosova je najavila da će odložiti sprovođenje odluka kada se uklone blokade. Odluke se, međutim, u ponedeljak sprovode na ostala četiri prelaza sa Srbijom koji su otvoreni.Ostale vesti

Kurti razgovarao sa ambasdorima Kvinte i EU, Pičom i Šoleom

Uoči sastanaka u Briselu, kosovski premijer Aljbin Kurti, zajedno sa svojim zamenikom Besnikom Bisljimijem, sastao sa specijalnim predstavnikom Evropske unije na Kosovu i ambasadorima zemalja Kvinte. Telefonom je razgovarao i sa Stjuartom Pičom i Derekom Šoleom.

 • 16.08.2022
Kurti: 1. septembar biće normalan dan
„Prvi septembar biće normalan dan na graničnim prelazima - ili ćemo izdavati ulazno-izlazna dokumenta, ili će ih obe strane ukinuti. Ne isključujem to i nadam se da ćemo o tome razgovarati u okviru teme aktuelnih tema" - kazao je kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu za BBC na srpskom jeziku.
 • 16.08.2022
Selaković: Situacija uoči dijaloga tenzična, Kurti je nepredvidiva figura
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je uoči pregovora Beograda i Prištine u Briselu da je situacija tenzična i opterećena neozbiljnošću zvaničnika Prištine.
 • 16.08.2022
Hil: ZSO ne bi bio jedinstven slučaj, slični primeri postoje u Evropi
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil rekao je da Zajednica srpskih opština na Kosovu nije nikakav jedinstveni model, i da primeri takvog udruživanja već postoje u multietničkim sredinama u Evropi.
 • 16.08.2022
EK: Vučić i Kurti u Briselu moraju da raspravljaju o svim otvorenim pitanjima
Evropska komisija (EK) je saopštila da u dijalogu Beograd - Priština u Briselu u četvrtak "mora i biće raspravljano o svim otvorenim pitanjima", ali je naglasila da "ne može da se spekuliše o rezultatima dijaloga". Portparolka u EK Nabila Masrali je rekla da će Komisija uskoro objaviti koje će sve teme biti na stolu pregovora srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija.
 • 16.08.2022
Vučić sa Stjuartom Pičom o dijalogu: Srbija će biti konstruktivna
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom.
 • 16.08.2022