Vesti
Politika

Ukidanje viza tek krajem naredne godine?

Najpozitivniji scenario je da se odluka o liberalizaciji viza za Kosovo donese tokom ove godine, međutim, ne isključuje se mogućnost odlaganja ovog procesa do kraja 2019. godine, preneo je RTK.
Ukidanje viza tek krajem naredne godine?
Kosovski pasoš (Foto RSE)

Liberalizacija viza za Kosovo se možda neće desiti do drugog dela 2019. mada se očekuje da će odluka biti doneta u toku ove godine. Nedavno je predsednik Kosova Hašim Tači rekao je
da se liberalizacija možda neće desiti do 2020. ako se vlast i opozicija ne dogovore i pred Evropskom unijom pokažu da su ispunjeni kriterijumi za liberalizaciju.

Medutim, predstavnici opozicije i poznavaoci evropskih integracija kažu da sada odluka o ukidanju viza zavisi od volje zemalja članica EU, ali ne isključuju mogućnost da se
odluka o ukidanju viza za građane Kosova donese tek nakon izbora u Evropskom parlamentu, odnosno do kraja 2019.

Ministarka za evropske integracije Durata Hodža izjavila je za list "Zeri" da opozicija na Kosovu ima važnu ulogu u procesima integracije, mada su na sastanku Radne grupe Saveta ministara zemalja članica EU za region Zapadnog Balkana (COWEB) poslanici Samoopredeljenja bili
"destruktivni neprihvatanjem dostignuća Kosova".

"Opozicija mora da bude konstruktivna, posebno kada je u pitanju interes građana. Niko ne može da bude oslobođen svoje odgovornosti, opozicioni poslanici su izglasani i zastupaju građane zemlje. Nažalost, poslanici pokreta Samoopredeljenje su bili destruktivni na poslednjem sastanku sa COWEB ne prepoznajući sprovedene reforme, što bi moglo negativno da utiče na proces liberalizacije viza", rekla je Hodža.Ostale vesti

Rašić: Nadam se da će Apelacioni sud odbaciti odluku o pritvoru
Predsednik PDS-a Nenad Rašić, čiji je sin jedan od povređenih u tuči u Lapljem Selu, rekao je u intervjuu za RTV Kim da se nada da će Apelacioni sud odbaciti odluku o pritvoru sedmorici mladića i da će oni biti oslobođeni.
  • 25.02.2021
“Sporazum”: Kako do nove Vlade, ko i s kim
Za Pokret Samoopredeljenje, koji je još uvek nezvanični, ali ubedljivi pobednik vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu, nisu glasali samo članovi te stranke, nego i mnogi drugi građani koji su bili nezadovoljni radom prethodnih vlasti. U znak revolta dali su svoj glas Aljbinu Kurtiju, izjavio je u emisiji "Sporazum" novinar Idro Seferi i dodao da nema reči o nekakvom izbornom iznenađenju.
  • 25.02.2021
CIK: Ponovno brojanje glasova na još 58 biračkih mesta
Centralna izborna komisija donela je preporuku o ponovnom prebrojavanju glasova na još 58 biračkih mesta, prenosi Koha.
  • 25.02.2021
Odbornici traže veće angažovanje u sprečavanju sukoba između učenika

Tuča učenika i studenata u Lapljem Selu i njihovo pritvaranje bile su teme i današnje sednice Skupštine Opštine Gračanica. Jedan od odbornika zatražio je veće prisustvo policije na mestima gde đaci čekaju autobus nakon zavšene nastave.

  • 25.02.2021
Mustafa ne podnosi ostavku
Vršilac dužnosti ministra poljoprivrede Besian Mustafa rekao je da nema razloga da podnese ostavku nakon hapšenja 12 službenika njegovog odeljenja zbog zloupotrebe subvencija, službenih dužnosti, te primanja i davanja mita.
  • 25.02.2021
Na sednici Predsedništva SNS-a, razgovaralo se o stanju na Kosovu posle održanih parlamentarnih izbora i u tom kontekstu razmatrana je i poseta specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka koji bi u Srbiju trebalo da doputuje sledeće nedelje, naveo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 23.02.2021