Vesti
Politika

Ukidanje viza tek krajem naredne godine?

Najpozitivniji scenario je da se odluka o liberalizaciji viza za Kosovo donese tokom ove godine, međutim, ne isključuje se mogućnost odlaganja ovog procesa do kraja 2019. godine, preneo je RTK.
Ukidanje viza tek krajem naredne godine?
Kosovski pasoš (Foto RSE)

Liberalizacija viza za Kosovo se možda neće desiti do drugog dela 2019. mada se očekuje da će odluka biti doneta u toku ove godine. Nedavno je predsednik Kosova Hašim Tači rekao je
da se liberalizacija možda neće desiti do 2020. ako se vlast i opozicija ne dogovore i pred Evropskom unijom pokažu da su ispunjeni kriterijumi za liberalizaciju.

Medutim, predstavnici opozicije i poznavaoci evropskih integracija kažu da sada odluka o ukidanju viza zavisi od volje zemalja članica EU, ali ne isključuju mogućnost da se
odluka o ukidanju viza za građane Kosova donese tek nakon izbora u Evropskom parlamentu, odnosno do kraja 2019.

Ministarka za evropske integracije Durata Hodža izjavila je za list "Zeri" da opozicija na Kosovu ima važnu ulogu u procesima integracije, mada su na sastanku Radne grupe Saveta ministara zemalja članica EU za region Zapadnog Balkana (COWEB) poslanici Samoopredeljenja bili
"destruktivni neprihvatanjem dostignuća Kosova".

"Opozicija mora da bude konstruktivna, posebno kada je u pitanju interes građana. Niko ne može da bude oslobođen svoje odgovornosti, opozicioni poslanici su izglasani i zastupaju građane zemlje. Nažalost, poslanici pokreta Samoopredeljenje su bili destruktivni na poslednjem sastanku sa COWEB ne prepoznajući sprovedene reforme, što bi moglo negativno da utiče na proces liberalizacije viza", rekla je Hodža.Ostale vesti

Vejvoda: Brisel će insistirati na ispunjavanju dogovora o ZSO
Stalni član Bečkog instituta društvenih nauka i direktor "Jurops Fjučr Pridžekt" Ivan Vejvoda ocenio je da će Evropska unija (EU) insistirati na ispunjavanju dogovora Beograda i Prištine iz aprila 2013, prenosi Beta.
  • 08.08.2020
Prekinuta sednica, DSK traži izmene nacrta zakona o OVK
U kosovskoj skupštini prekinuta je rasprava o nacrtu zakona o zaštiti vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, kojim se "svaki javni zvaničnik i građanin Kosova obavezuje da poštuje i štiti ratne vrednosti utvrđene i štiti imidž OVK". Rasprava će biti nastavljena u četvrtak, sledeće nedelje.
  • 08.08.2020
Usvojen nacrt zakona o suzbijanju pandemije koronavirusa

Poslanici kosovske Skupštine izglasali su danas nacrt zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije Kovida-19.

  • 07.08.2020
Ako bude usvojen u svom trenutnom formatu, Zakon o vrednostima OVK će potkopati lokalne i međunarodne napore da dodatno jača poštovanje osnovnih prava na Кosovu, poruka je EU na najavljeno usvajanje ovog zakona u kosovskoj Skupštini.
  • 07.08.2020
„Postoji mogućnost obaranja vlade“
Poslanik Pokreta Samoopredeljenje, Redžep Seljimi, izjavio je da je ta stranka počela sa prikupljanjem potpisa za predlog izglasavanja nepoverenja Hotijevoj vladi,  te da imaju dovoljan broj glasova. Analitičari veruju da je obaranje vlade moguće.
  • 07.08.2020
Vučić o dijalogu: Hoćemo suštinske razgovore koji rešavaju probleme
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, govoreći o dijalogu sa Prištinom, rekao da je Beograd želi da razgovori budu suštinski, a ne formalni i da oni rešavaju probleme.
  • 07.08.2020