Vesti
Politika

Ukidanje viza tek krajem naredne godine?

Najpozitivniji scenario je da se odluka o liberalizaciji viza za Kosovo donese tokom ove godine, međutim, ne isključuje se mogućnost odlaganja ovog procesa do kraja 2019. godine, preneo je RTK.
Ukidanje viza tek krajem naredne godine?
Kosovski pasoš (Foto RSE)

Liberalizacija viza za Kosovo se možda neće desiti do drugog dela 2019. mada se očekuje da će odluka biti doneta u toku ove godine. Nedavno je predsednik Kosova Hašim Tači rekao je
da se liberalizacija možda neće desiti do 2020. ako se vlast i opozicija ne dogovore i pred Evropskom unijom pokažu da su ispunjeni kriterijumi za liberalizaciju.

Medutim, predstavnici opozicije i poznavaoci evropskih integracija kažu da sada odluka o ukidanju viza zavisi od volje zemalja članica EU, ali ne isključuju mogućnost da se
odluka o ukidanju viza za građane Kosova donese tek nakon izbora u Evropskom parlamentu, odnosno do kraja 2019.

Ministarka za evropske integracije Durata Hodža izjavila je za list "Zeri" da opozicija na Kosovu ima važnu ulogu u procesima integracije, mada su na sastanku Radne grupe Saveta ministara zemalja članica EU za region Zapadnog Balkana (COWEB) poslanici Samoopredeljenja bili
"destruktivni neprihvatanjem dostignuća Kosova".

"Opozicija mora da bude konstruktivna, posebno kada je u pitanju interes građana. Niko ne može da bude oslobođen svoje odgovornosti, opozicioni poslanici su izglasani i zastupaju građane zemlje. Nažalost, poslanici pokreta Samoopredeljenje su bili destruktivni na poslednjem sastanku sa COWEB ne prepoznajući sprovedene reforme, što bi moglo negativno da utiče na proces liberalizacije viza", rekla je Hodža.Ostale vesti

Stoltenberg: Zabrinjavajuće stanje na severu Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom povodom, kako je generalni sekretar rekao, zabrinjavajuće situacije na severu Kosova.

  • 26.09.2021
Borelj: Provokacije su neprihvatljive

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Žozep Borelj, rekao je da nastavlja pažljivo da prati situaciju na severu Kosova i poručio obema stranama da su "neprihvatljive" sve dodatne provokacije ili jednostrane i nekoordinisane akcije.

  • 26.09.2021
Stefanović i Mojsilović obilaze vojne snage u Raškoj

Ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović počeli su danas obilazak dela srpskih vojnih snaga koje se nalaze u stanju povišene borbene gotovosti, a raspoređene su u okviru taktičkih grupa koje se nalaze u Garnizonu u Raškoj, vojnoj bazi "Rudnica" i na pravcu ka administrativnom prelazu Jarinje.

  • 26.09.2021
Albanija: Pozivamo Srbiju da povuče svoje oružane snage

Ministarstvo Evrope i spoljnih poslova Albanije izrazilo je zabrinutost zbog eskalacije situacije na severu Kosova i pozvalo Srbiju da povuče oružane snage upućene na administrativni prelaz sa Kosovom.

  • 26.09.2021
Šarl Mišel pozvao Beograd i Prištinu da spuste tenzije i nastave dijalog

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozvao je Beograd i Prištinu da spuste tenzije na severu Kosova i da nastave pregovarački proces.

  • 26.09.2021
Incidenti
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković optužio je premijera Kosova Aljbina Kurtija da je "za šaku glasova na predstojećim izborima", spreman da "izazove ozbiljne incidente na prostoru Kosova i Metohije".
  • 25.09.2021