Vesti
Politika

Udruženje kosovskih istoričara poručuje da odluka o Dečanima neće biti sprovedena

Udruženje istoričara Kosova "Ali Hadri", ogranak u Dečanima, ocenilo je, povodom izjave izvestioca Evropskog parlamenta za Kosovo Viole fon Kramon da Priština mora da sprovede odluku ustavnog suda o vraćanju imovine manastiru Dečani, da je je ta odluka neustavna i nezakonita i da neće biti sprovedena.
Udruženje kosovskih istoričara poručuje da odluka o Dečanima neće biti sprovedena
Visoki Dečani (Foto Helikim)

To udruženje smatra da odluka o vraćanju imovine manastiru Visoki Dečani proističe iz zakona iz vremena Slobodana Miloševića, protiv kojih su se, kako navode u saopštenju, "borile sve demokratske države sveta", prenela je Gazeta ekspres.

Udruženje tvrdi da srpski manastir Dečane niko ne ugrožava, pa ni Albanci, već samo, kako je navedeno, "zlonamerna politika srpskog osoblja manastira". Takođe smatraju da sporna imovina pripada Dečanima, a ne Savi Janjiću, igumanu Visokih Dečana.

Fon Kramon je nedavno pozvala kosovske vlasti da zaštite srpsko pravoslavno crkveno nasleđe na Kosovu i Metohiji. Ona je napisala na Tviteru, uz fotografiju sa igumanom Visokih Dečana Savom Janjićem, da poziva vladu u Prištini da sprovede davno zakasnelu presudu ustavnog suda, jer vladavina prava znači jednak tretman svih.

Ona je dodala da Visoki Dečani treba da budu mesto koje ujedinjuje sve građane i premošćuje jaz između zajednica, ocenjujući da manastir Dečani i Sava Janjić mogu da imaju konstruktivnu ulogu u društvenom dijalogu.

Srpski srednjevekovni manastir Visoki Dečani izložen je kontinuiranim napadima lokalnih Albanaca, a uvršten je na listu najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa Evrope za 2021. godinu. To je jedini spomenik u Evropi koji se 20 godina u kontinuitetu nalazi pod snažnom vojnom zaštitom KFOR.

Visoki Dečani su 2004. godine uvršteni u listu spomenika svetske kulturne baštine Uneska.

Na manastir su nekoliko puta ispaljivane minobacačke granate, a ispred Visokih Dečana su 2016. godine uhapšena četvorica Albanaca sa oružjem i municijom, a čijem je automobilu pronađena i literatura islamističke sadržine. Vlasti Kosova, odnosno Opština Dečani, više od pet godina odbijaju da sprovedu odluku ustavnog suda i upišu 24 hektara zemlje kao imovinu Visokih Dečana.

Manastir je ugrožen i namerom lokalnih vlasti u Dečanima da kroz zaštićenu zonu oko manastira izgrade put Dečani - Plav.Ostale vesti

Fon Kramon i Rojten: Srpska lista da preda izbornu listu
Evropski poslanici Viola fon Kramon i Tijs Rojten pozvali su Srpsku listu da izađe na lokalne izbore i preda svoju izbornu listu, a kosovske vlasti da, s obzirom na to da je rok za prijavu političkih subjekata istekao - pokažu fleksibilnost.
  • 23.03.2023
Brnabić: Hajde da krenemo od prve tačke
Premijerka Srbije Ana Brnabić nije komentarisala izjavu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela da se sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom mora primeniti bez biranja delova i kako to utiče na stav Srbije da Kosovo ne može da uđe u Ujedinjene nacije.
  • 23.03.2023
Kurti: Beograd se neprekidno meša u unutrašnja pitanja Kosova
Premijer Kosova Aljbin Kurti je na Tviteru napisao da je odbijanje Srpske liste da učestvuje na lokalnim izborima zakazanim za 23. april "znak kontrole Beograda nad strankom i neprekidnog mešanja u unutrašnje poslove Kosova".
  • 23.03.2023
Dveri, Zavetnici, Novi DSS i POKS: Evropski plan za Kosovo je ništavan
Poslanici četiri opozicione stranke u Srbiji su u pismu zvaničnicima EU i ambasadama država koje nisu priznale kosovsku nezavisnost izrazili protivljenje evropskom planu za Kosovo i ocenili da je on "ništavan".
  • 23.03.2023
Za Balkan 106,2 miliona dolara
U predlogu budžeta Stejt departmenta za fiskalnu 2023. godinu, u delu u kome se predviđa pomoć za inostrane operacije, za Zapadni Balkan opredeljeno je 106,2 miliona dolara, preneo je Glas Amerike.
  • 23.03.2023
Blinken: Sporazum iz Ohrida vodi ka priznanju Kosova od strane pet zemalja EU

Američki državni sekretar Entoni Blinken smatra da bi primena Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije otvorila vrata za priznanje Kosova od strane pet članica Evropske unije koje to nisu učinile.

  • 23.03.2023