Vesti
Politika

Učešće u Vladi po ispunjenju uslova

Gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović ocenio je da je" politička kriza na Kosovu i Metohiji mnogo dublja nego što je moglo da se računa ,da je politička elita u Prištini nezrela i da Vlada neće moći da se formira bez Srba".
Učešće u Vladi po ispunjenju uslova
Branimir Stojanović (Foto arhiva Kim)

"Mi jasno znamo šta hoćemo, moramo da sačekamo mišljenje Ustavnog suda da li je Skupštima formirana na zakonit način, a nakon toga ćemo razgovarati sa onima koji će formirati Vladu ", rekao je Stojanović za TV Most.

On je izrazio očekivanje da će u narednih nekoliko dana biti saslušani argumenati, a da će 21. avgusta biti održana sednica Ustavnog suda.

"Ukoliko se posle toga ispune naši uslovi mi ćemo učestvovati u Vladi, a uslovi podrazumevaju definisanje načina na koji će se vršiti dalja privatizacija, formiranje zajednice srpskih opština i nekih novih opština", rekao je Stojanović i dodao da je" po važećem Ustavu koji se primenjuje nemoguće formirati Vladu bez Srba.

On je istakao da Srbi neće učestvovati u formiranju vlade, ukoliko njihovi uslovi ne budu ispunjeni.

Stojanović je naglasio da ponavljanje izbora na Kosovu i Metohiji jeste opcija, ali to trenutno vidi kao manje verovatno, jer bi, kako kaže, novi izborni proces doveo do dodatne nestabilnosti koja nikome ne ide u prilog.

"Važno je da se što pre formira Vlada u Prištini kako bi imali adresu za dalje razgovore i samim tim da bi drugi procesi , koji su sada blokirani mogli da se nastave", rekao je Gradonačelnik Gračanice.

On je izrazio očekivanje da se sprovede ono što briselskim sporazumon Srbima ide u prilog i što donosi konkretne benificije a to je između ostalog i formiranje Zajednice srpskih opština .Ostale vesti

Vučić s Bocan Harčenkom: Kurti organizuje etničko čišćenje na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan Harčenkom, s kojim je razgovarao o situaciji na Kosovu.

  • 25.09.2023
SSP: Zbog nesposobnosti SNS-a Srbi na Kosovu prepušteni teroru
Stranka slobode i pravde (SSP) je ocenila da su zbog nesposobnosti kadrova Srpske napredne stranke (SNS) i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Srbi na Kosovu "prepušteni na milost i nemilost suludom režimu premijera Kosova Aljbina Kurtija, koji nad njima sprovodi otvoreni teror".
  • 25.09.2023
Radosavljević: Opština Leposavić još uvek nije u potpunosti funkcionalna

Direktor odeljenja za sport, kulturu i omladinu u opštini Leposavić Nenad Radosavljević rekao je u emisiji Slobodno srpski da u ovoj lokalnoj samoupravi zaposleno oko 30 Srba, koji redovno odlaze na svoja radna mesta. Međutim, zbog kako je naveo određenih problema, opština još uvek nije u potpunosti funkcionalna.

  • 25.09.2023
Dačić: Zašto kosovska policija nije prepustila KFOR-u da rešava situaciju?
Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je danas, povodom sukoba na severu Kosovu u blizini manastira Banjska u kojem je poginulo i ranjeno više osoba, da je najvažnije pitanje ’’šta će tamo kosovska policija, po kom to pravu i po kom dokumentu’’.
  • 25.09.2023
Lajčak: Neophodni preventivna diplomatija i dijalog
Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograd-Priština i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak smatra da su sukobi u Banjskoj pokazali da su neophodni preventivna diplomatija i navodi da će se on lično u narednim danima u potpunosti fokusirati na pronalaženje načina da se krene napred.
  • 25.09.2023
Kapčan: Napad nije bio spontan
To očigledno nije bio spontani napad, kaže za Radio Slobodna Evropa Čarls Kapčan, profesor Unvierziteta Džordžtaun i nekadašnji direktor za evropska pitanja u američkom Nacionalnom savetu za bezbednost u administracijama Bila Klintona i Baraka Obame.
  • 25.09.2023