Vesti
Politika

"Ubice Olivera Ivanovića se nalaze u Beogradu"

Kosovski predsednik Hašim Tači je rekao da se ubice Olivera Ivanovića nalaze u Beogradu i da Beograd treba da doprinese njihovom privođenju pravdi.
Hašim Tači (Foto arhiva Kim)

Tači je to rekao na godišnjoj konferenciji za novinare, koju je najviše posvetio nastavku dijaloga sa Beogradom.

"Priština je spremna za nastavak dijaloga sa Beogradom", rekao je Tači koji se, kako kaže, nije odrekao ideje o pripajanju Kosovu Preševske doline, teritorije na jugu centralne Srbije, koju delom naseljavaju većinski Albanci.

Tači je rekao da sada više nego ikad veruje da će ta teritorija uskoro biti pridružena Kosovu.

"Potpuno podržavam prava Albanaca u Preševskoj dolini, Preševu. Medveđi i Bujanovcu, danas snažnije nego ranije, verujem da njihovo pravo biti formalizovano i da će se te opštine pridružiti Kosovu", rekao je Tači odgovarajući na pitanje novinara da li se odrekao ideje o pridruživanju Preševske doline Kosovu.

Najavio je iznošenje argumenata koji će, kako tvrdi, osporiti percepcije da je Kosovo prepreka za nastavak dijaloga.

Istakao je da Piština sada ima i svoj tim za dijalog, koji će, imati njegovu punu podršku.

Zalagaće se, istakao je, za postizanje "uravnoteženog sporazuma" sa Beogradom u "interesu mira i stabilnosti".

Podsetio je da će sa timom za dijalog otputovati 8. januara u Brisel, gde će sa evropskim zvaničnicima razgovarati o mogućnosti nastavka dijaloga, iako bi, kako je rekao, tada više voleo da skija na Brezovici.

"Radićemo veoma ozbiljno za potrebe naše zemlje, građana, stanja dobrosusedskih odnosa, kako bismo postigli sveobuhvatni sporazum u narednim mesecima, a sve s ciljem da Srbija prizna Kosovo", kazao je Tači.

Rekao je i da će jedna od tema, čak, kako je kazao, među glavnim biti pitanje nestalih.

"Definitivno da. Pitanje nestalih osoba će biti prva tema o kojoj će se razgovarati i ona je već ozvaničena“, kazao je Tači, preneo je Telegrafi.

Govoreći o početku rada Specijalnog suda, Tači je rekao da svi koji su dobili pozive moraju da se odazovu, preneo je Zeri onlajn.

Iako nije odgovorio na pitanje da li se oseća ugroženim zbog početka rada ovog suda, Tači je rekao da politika ne bi trebalo da utiče na pravosudni sistem.

"Što se tiče pravosudnog sistema, politika ne bi trebalo da se meša u sudske postupke. Skupština je donela odluku o formiranju ovog Sudu i ja to takođe podržavam. Kosovo nema šta da krije. Crni oblak koji se nadvio nad Kosovom mora biti uklonjen. Rat OVK je bio čist i pošten, ponosan sam što sam bio deo tog rata, kao i na sve moje borce", kazao je Tači.

Kada je reč o odluci o transformaciji KBS u vojsku Kosova, Tači je rekao da je jedina greška to što je Priština na to čekala pet godina.Ostale vesti

Kurti: Hovenijer me je upozorio da bi situacija na severu mogla  da se pogorša

Nemački novinar Mihael Martens, kaže da mu je kosovski premijer, Aljbin Kurti, rekao da je "pristao na kompromis" u vezi sa krizom oko registarskih tablica nakon što ga je američki ambasador u Prištini upozorio da bi situacija na Severu Kosova "mogla ozbiljno i nepovratno da se pogorša".

  • 26.11.2022
Vučević: Situacija na Kosovu i dalje veoma napeta
Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je situacija na Kosovu "i dalje veoma napeta jer je mnogo otvorenih pitanja" da se nada "da će se odgovori tražiti u formi dijaloga".
  • 26.11.2022
CIK: Počela registracija birača van Kosova za izbore na Severu
Centralna izborna komisija saopštila je da je danas počela registracija građana koji žive van Kosova za vanredne izbore za gradonačelnike u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok. Rok za prijavu ističe 30. novembra.
  • 26.11.2022
Kurti u Madridu: Srbija ima teritorijalne aspiracije prema Kosovu
Premijer Kosova Aljbin Kurti tokom svog govora na 26. Kongresu Socijalističke internacionale koji se održava u Madridu u Španiji rekao da je Srbija i dalje autoritarna zemlja sa teritorijalnim aspiracijama prema Kosovu i sa širokim i bliskim vezama sa Kremljom.
  • 26.11.2022
Šest prijava za vanredne izbore za predsednike opština na severu KiM
Za vanredne izbore za predsednike opštine Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić prijavilo se šest političkih subjekata i samostalnih kandidata, saopšteno je iz Centralne izborne komisije u Prištini.
  • 25.11.2022
Zakonske osnove za povratak Srba u kosovske institucije
Direktor Kosovskog instituta za pravosuđe Ehat Miftaraj izjavio je da postupak posle ostavki radnika iz pravosudnog sistema još nije završen i da oni mogu da se vrate na svoja radna mesta, ali da mogu da se suoče i sa disciplinskim merama, uključujući otpuštanje.
  • 25.11.2022