Vesti
Politika

Ubice nisu nađene, u Briselu se nastavlja ’’izgradnja normalnih odnosa’’

"Beograd se neće vraćati za pregovarački sto dok se Priština ne pomeri u istrazi oko ubistva Olivera Ivanovića", govorili su zvaničnici Republike Srbije neposredno nakon atentata na lidera SDP u Kosovskoj Mitrovici. Briselski dijalog se nastavlja, a javnost još ne zna ništa o ubici i nalogodavcu.
Ubice nisu nađene, u Briselu se nastavlja ’’izgradnja normalnih odnosa’’
Sveće za ubijenog Olivera Ivanovića u Gračanici (Foto arhiva Kim)

"Ne pada nam na pamet, ja neću sesti nikada za pregovarački sto, dok ne dobijemo odgovore na pitanja ko je ubio Olivera Ivanovića", izjavio je tada direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, nakon što je delegacija Srbije napustila pregovore u Briselu posle Ivanovićevog ubistva. Tehnički dijalog je 16. januara trebalo da bude nastavljen nakon više od godinu dana pauze.

"Ubice moraju da budu pronađene kako bismo mogli da idemo napred i da gradimo normalne odnose. Ne pada nam na pamet da pred ovime žmurimo i ćutimo. Oni su ćutali na izjavu Kadrija Veseljija dan pre ubistva i na pretnje ratom, na paljenja srpske imovine, sena i kuća nedelju dana pre toga, dan za danom, na sve što se dešava vezano za Specijalni sud", rekao je Đurić.

"U ovom trenutku ja najiskrenije ne mogu da govorim o nastavku dijaloga. Previše je rano i previše sam pod utiskom da bih govorila o nastavku dijaloga", rekla je istim povodom Ana Brnabić.

Da su stavovi srpskih zvaničnika vezani za nastavak dijaloga izneti bez mnogo utemeljenja bilo je jasno već nakon jedne od prvih izjava iz Brisela.

"Ovonedeljni tehnički sastanci su suspendovani kako bi se obema stranama dozvolilo da se fokusiraju na ono što sledi posle tragičnog ubistva Olivera Ivanovića. Evropska unija radi sa Beogradom i Prištinom na tome da sastanci budu ponovo zakazani što je moguće pre. Puna primena dogovorenog obaveza je obe strane i od toga zavisi brzina njihovog napretka na evropskom putu", kazala je Maja Kocijančić.

Ubistvo lidera GI SDP Olivera Ivanovića po automatizmu su istog dana osudile mnoge međunarodne organizacije, među njima i NATO, koji je momentalno pozvao Srbiju i Kosovo da se vrate pregovorima u Briselu, uz posredstvo Evropske unije.

Portparolka alijanse Oana Lunge rekla je da će mirovne snage na čelu s NATO, fomirane 1999. godine, "nastaviti da garantuju bezbednost i slobodu kretanja širom Kosova" posle ubistva.

"NATO u potpunosti podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredstvo EU, i poziva na nastavak dijaloga što je pre moguće, jer je on od ključne važnosti za mir i bezbednost u regionu", kazala je Lunge.

Čuvajući, valjda, "mir i bezbednost" u regionu, predsednici Srbije i Kosova su (odgovorno, kako je par nedelja kasnije primetio Johanes Han) neposredno nakon ubistva izjavljivali da je u pitanju teroristički akt (Vučić), ondosno kriminalno-mafijaški akt (Tači).

Izgleda da su nekažnjeno delovanje "terorista" i "kriminalno-mafijaških struktura" takođe doprinos sveopštoj bezbednosti, miru i slobodi kretanja, posebno na severu Kosova.

"Pomalo čudi" poruka poslovično dobro obaveštenog Karla Bilta na Tviteru od prošlog petka:

"Ovde je 16. januara ubijen Oliver Ivanović. Prava tragedija. Kao posledica toga oseća se da je celokupna situacija u gradu uzdrmana i neizvesna", napisao je švedski diplomata nakon posete mestu Ivanovićevog stradanja koje je obišao kao vođa delegacije Evropskog saveta u poseti Kosovu.

Desetak dana nakon egzekucije Olivera Ivanovića ispred sedišta SDP-a u severnom delu Kosovske Mitrovice Vesna Pešić je za "Peščanik" rekla da će "put kojim će Srbija ići dalje, a to će se videti veoma brzo, razrešiti pitanja koja sa različitih strana postavlja ubistvo Olivera Ivanovića", dodajući da se "ključna posledica ubistva Olivera Ivanovića odnosi na prekid briselskog dijaloga u odlučujućoj fazi pregovora".

"To se može razumeti kao izgovor, odnosno lažni razlog da se odloži rešenje otvorenog kosovskog sukoba i na neodređeno vreme odloži put Srbije ka EU. Kao uslov za nastavak dijaloga srpske vlasti zahtevaju opipljive rezultate istrage o ubistvu koju vode prištinske vlasti, koje nisu prihvatile da srpski istražni organi učestvuju u rasvetljavanju Ivanovićevog ubistva. Ako se istraga oduži ili možda ne završi, to bi značilo da se Srbija u skorije vreme neće vratiti za pregovarački sto", navela je krajem januara Pešićeva.

Istraga nije završena, odužila se, Srbija se vratila za pregovarački sto. Predviđeno je da ova runda razgovora traje dva dana i da se razmotri puna primena svih postignutih i implemetacija još neprimenjenih dogovora iz Briselskog sporazuma, na prvom mestu formiranje Zajednice srpskih opština.

Milena Ivanović, supruga ubijenog Olivera, povodom 40 dana od smrti njenog muža, izjavila je:

"Niko broj da okrene, nikako da saznamo da li ima nekog traga ili pomaka u otkrivanju ubice" rekla je Milena na groblju.Ostale vesti

Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021
Lajčak: Dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je večeras da su već dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma između Beograda i Prištine, koji još nisu objavljeni jer, kako je naveo, "ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno".
  • 05.03.2021
Hodžić: Podržaću Kurtijevu vladu i kandidaturu Osmanijeve za predsednicu
Adrijana Hodžić sa liste „Ujedinjena zajednica" koja je osigurala mesto u Skupštini Kosova kao predstavnica bošnjačke zajednice, izjavila da će podržati formiranje vlade koju vodi Aljbin Kurti i kandidaturu Vjose Osmani za mesto predsednice Kosova, prenosi Ekonomija Onlajn.
  • 04.03.2021
Predstavnici Srpske liste razgovarali sa Petkovićem u Raški
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa institucionalnim i političkim predstavnicima Srba sa Kosova kako bi realizovali dogovore i projekte dogovorene s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi Tanjug.
  • 04.03.2021
Stoltenberg: Podržavamo razvoj KBS-a kao snage za civilnu zaštitu
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga, ali samo u njihovom prvobitnom mandatu.
  • 04.03.2021