Vesti
Politika

U SZS za Kosovo neki za, a neki protiv učešća na izborima

Savez za Srbuju za Kosovo i Metohiju još nije definitivno odlučio hoće li učestvovati na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu. Među članicama ovog saveza postoje različita mišljenja, od kojih su neka za to da se izađe na izbore, do onih koji veruju da ne postoje demokratski uslovi za to, kaže za RTV Kim Nenad Radosavljević, koordinator ovog Saveza i predsednik Narodne pravde.
U SZS za Kosovo neki za, a neki protiv učešća na izborima
Predstavnici SZS na Gazimestanu (Foto Kim)

Narodna pravda, kaže Radosavljević, definitivno neće učestvovati na izborima jer je, smatra on, Srpska lista toliko isfavorizovana da nema smisla uošte učeštvovati.

„Što se tiče SZS za Kosovo i Metohiju još uvek se nismo sastali kako bi doneli definitivnu odluku i preporuku unutrašnjim članicama, ali ćemo to učiniti. Ta različitost u mišljenju je vrlo korisna i dobra za nekakav budući rad i delovanje u smislu borbe za opstanak našeg naroda i njegovo osnaživanje“.

Na pitanje zašto kao glavni kritičari Srpske liste ne žele sada da iskoriste priliku i pokažu svoju snagu na predstojećim izborima, Radosavljević kaže: „Potpuno je izlišno ulaziti u izbornu trku kada su neravnoparvni uslovi i nema nikakvog smisla, pogotovu što se ubrzano odvijaju stvari, i ove jeseni i na početku sledeće godine će biti dovedene do kraja“.

Radosavljević očekuje da će i tokom narednih izbora biti nefer borba, te da će biti ucena, pretnji i podmićivanja naroda da podrži samo jednu političku opciju.

„U takvim uslovima zaista nema nikakvog smisla boriti se. Doći će bolja vremena, moramo raditi na tome da ta vremena dođu ali u ovom izbornom ciklusu sada nema smisla učestvovati“
Radosavljević veruje da će se iskompromitovati ideja slobodnih izbora na Kosovu i učešće u institucijama.Ostale vesti

SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020
Borelj: Beograd i Priština da se dogovore
Šef diplomatije EU Đuzep Borelj izjavio je da je na Beogradu i Prištini da se dogovore oko rešenja za normalizaciju odnosa, ali da pri tom ne mogu imati "odrešene ruke", jer postignuti sporazum mora biti prihvaljiv i za međunarodnu zajednicu, prenosi Tanjug.
  • 30.05.2020
Građani Prištine: Odluka u korist Tačija
Građani Prištine iskazuju nezadovoljstvo povodom presude Ustavnog suda kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija o novom mandataru vlade. Kako su za RTV Kim kazali, za njih je odluka neprihvatljiva.
  • 29.05.2020
Kurti ne prihvata odluku Ustavnog suda
Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da ne prihvata odluku Ustavnog suda o uredbi predsednika Hašima Tačija kojom je dao mandat Avdulahu Hotiju da formira novu vladu.
  • 29.05.2020
Šeholi: Nova  vlada pre ponedeljka

Za direktora Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmira Šeholija odluka Ustavnog suda bila je očekivana. Prema njegovom mišljenju, nova vlada će biti formirana do ponedeljka. 

  • 29.05.2020
Tači: Što pre formirati vladu
Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da vladu treba formirati što pre i pozvao institucije i političke partije da poštuju odluku Ustavnog suda.
  • 29.05.2020