Vesti
Politika

U Samoopredeljenju optimistični, ali ne isključuju nove izbore

Član predsedništva pokreta Samoopredeljenje Aljbuljena Hadžiju potvrdila je da će se ove nedelje vođa te stranke Aljbin Kurti sastati sa predsednikom Demokratskog saveza Isom Mustafom kako bi dovršili sporazum o formiranju nove kosovske vlade, istakavši međutim da je besmisleno da DSK insistira na mestu predsednika u okviru dogovora.
U Samoopredeljenju optimistični, ali ne isključuju nove izbore
Vlada Kosova (Foto arhiva Kim)

"Onda je jedina alternativa, da zemlja izađe na birališta", rekla je Hadžiju prištinskim medijima.

Objasnila je da nisu ušli u trku po pitanju predsednika i zato im se ovakvi zahtevi čine potpuno neshvatljivi, ali, da pred pokretom Samoopredeljenje imaju dve alternative.

"Prvo je, naravno, uspostaviti vladajuću koaliciju koja ne uključuje pitanje predsednika, čak i odbijamo da se uključe i konkretna imena po tom pitanju, jer sama figura predsednika predstavlja neku vrstu jedinstva... . Ali budimo jasni da zahtev DSK za predsednika ne podržava ni narod ... Nas kao Samoopredeljenje zbog problema koje Kosovo, izbori ne zanimaju, ali ako postoje takve prepreke suočićemo se sa takvom situacijom", rekla je Hadžiju.

Potvrdila je da je Aljbin Kurti na Kosovu i da veruje da će uskoro biti sastanka da se finalizuje sporazum o vladajućoj koaliciji.

Hadžiju je navela da je "veoma optimistična u pogledu koalicije sa DSK", odbacujući navode da je postizanje dogovora suspendovano i podelom nekih ministarstava.

To ne stoji jer će, prema njenim rečima, svi ministri bez obzira kojoj oblasti pripadali biti odgovorni budućem premijeru na Kosovu, Aljbinu Kurtiju.

Poslednji susret Kurti i Mustafa imali su 2. decembra i od tog dana nije održan nijedan drugi sastanak.Ostale vesti

Vanredna sednica kosovske Skupštine u utorak
Kosovska Skupština održaće u utorak, 14.aprila, u 11 sati vanredno zasedanje, koje je sazvala Demokratska partija Kosova (DPK), dok će predsedništvo zasedati u petak, 10.aprila.
  • 08.04.2020
Kurti i Lajčak za nastavak dijaloga BG i PR
Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti i izaslanik EU Miroslav Lajčak izrazili su spemnost za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, istakavši da vreme borbe protiv koronavirusa treba iskoristiti kako bi se što bolje pripremili za predstojeći proces.
  • 08.04.2020
Tači: Kurti je prekršio Ustav, to je potvrđeno

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je premijer u ostavci Aljbin Kurti ozbiljno prekršio Ustav Kosova.

  • 08.04.2020
Novoimenovani direktor Kancelarije za pitanja zajednica pri kancelariji premijera Kosova Nenad Rašić izjavio je za Radio Kosovo 2 da je borba protiv koronavirusa trenutno glavni prioritet na Kosovu, izazov koji može i da ujedini Albance i Srbe u toj borbi.
  • 07.04.2020
Tači tužio Bahtirija
Predsednik Kosova, Hašim Tači, podneo je kosovskom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija zbog, kako je naveo, direktnih pretnji predsedniku Кosova.
  • 06.04.2020
Lajčak počinje konsultacije o dijalogu BG i PR
Miroslav Lajčak ove nedelje počinje sa konsultacijama fokusiranim na dijalog Beograda i Prištine, izjavio je u Briselu portparol Evropske službe za spoljne poslove Peter Stano.
  • 06.04.2020