"U rukama Amerike ključ za deblokadu dijaloga"

Bivši diplomata Zoran Milivojević ističe da Sjedinjene Američke Države imaju mogućnost da utiču na Prištinu da ukine takse, što je preduslov da se deblokira dijalog.

Podeli ovaj članak sa:
 • Zoran Milivojević (Foto N1)

Zoran Milivojević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, govorio o predstojećem sastanku američkog državnog sekretara Majka Pompea i predsednika Aleksandra Vučića. Nije ga, kaže, iznenadila vest da o sastanku jer je bilo jasno da se odvija "neka tiha diplomatija".

"Bilo je jasno posle Trampovog pisma u decembru da se SAD uključuju u rešenje problema. Trampova administracija ima drugačije viđenje u odnosu na prethodne administracije i više je za neki pragmatični pristup", objašnjava bivši diplomata.

Ukazuje da Amerika igra ključnu ulogu u deblokadi dijaloga Beograda i Prištine. Vašington, kaže, može da vrši uticaj na vladajuću strukturu u Prištini.

"Ključno je da se skinu takse i da se zauzme drugačji stav", istakao je Milivojević ukazujući da će se posle sastanka Vučića i Pompea znati da li Beograd i Priština mogu da se vrate za pregovarački sto.

"Ako Amerika ima interesa, onda će pokazati to tako da dođe dijaloga. A ako dođe do dijaloga, onda može doći i do izlaza iz situacije. Preduslov za sve to je poštovanje srpskih interesa", smatra bivši diplomata.

"Kompromis – pitanje svih pitanja"

Ukoliko američka administracija uđe u rešavanje kosovskog problema sada, to će, kaže Milivojević, uraditi do novih predsedničkih izbora u Americi kako bi taj poen pripisali sebi.

Navodi da je danas položaj Srbije drugačiji nego ranije jer se, kaže, čuju argumenti Srbije.

"Pitanje svih pitanja je komrpmis. Ne može jedna strana sve da dobije, a druga ništa. Kompromis ne podrazumeva da Srbija prihvati nezavisnost Kosova kako je definisano 2008", kaže bivši diplomata.

Kada je reč o eventualnim vanrednim izborima na Kosovu, Milivojević kaže da je izvesno da će ih biti jer su se sve stranke izjasnile za izbore.

"Tači nema veliki manevarski prostor, da se sad iz neke većine formira mandatar. To je jasno i posle dogovora Ahmetija i Haradinaja za predizbornu koaliciju", kaže bivši diplomata.

Ostale vesti

 • Ima li predstavnika Srba u CIK-u

  Ima li predstavnika Srba u CIK-u

  Srpski član CIK-a Stevan Veselinović obratio se medijima saopštenjem 10. septembra navodeći da je “napustio sednicu CIK-a ne želeći više da učestvuje u radu ove institicije dok se god donose nezakonite odluke”, nakon što je CIK odlučio da na predstojećim izborima birači neće moći da se identifikuju srpskim ličnim kartama. Istraživali smo imaju li Srbi još uvek svog predstavnika u ovom telu.

 • Stefanović: Priština pokušava da skrene pažnju Srbije s teme o Interpolu

  Stefanović: Priština pokušava da skrene pažnju Srbije s teme o Interpolu

  Srbija ne odustaje od aktivnog lobiranja protiv članstva Kosova u Interpol, poručio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović uz ocenu da su izjave iz Prištine o tome da razmišljaju da li da ponovo apliciraju za ućlanjenje u tu organizaciju "politička priča" i pokušaj da se skrene pažnja Srbije sa te teme.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane