"U rukama Amerike ključ za deblokadu dijaloga"

Bivši diplomata Zoran Milivojević ističe da Sjedinjene Američke Države imaju mogućnost da utiču na Prištinu da ukine takse, što je preduslov da se deblokira dijalog.

Podeli ovaj članak sa:
 • Zoran Milivojević (Foto N1)

Zoran Milivojević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, govorio o predstojećem sastanku američkog državnog sekretara Majka Pompea i predsednika Aleksandra Vučića. Nije ga, kaže, iznenadila vest da o sastanku jer je bilo jasno da se odvija "neka tiha diplomatija".

"Bilo je jasno posle Trampovog pisma u decembru da se SAD uključuju u rešenje problema. Trampova administracija ima drugačije viđenje u odnosu na prethodne administracije i više je za neki pragmatični pristup", objašnjava bivši diplomata.

Ukazuje da Amerika igra ključnu ulogu u deblokadi dijaloga Beograda i Prištine. Vašington, kaže, može da vrši uticaj na vladajuću strukturu u Prištini.

"Ključno je da se skinu takse i da se zauzme drugačji stav", istakao je Milivojević ukazujući da će se posle sastanka Vučića i Pompea znati da li Beograd i Priština mogu da se vrate za pregovarački sto.

"Ako Amerika ima interesa, onda će pokazati to tako da dođe dijaloga. A ako dođe do dijaloga, onda može doći i do izlaza iz situacije. Preduslov za sve to je poštovanje srpskih interesa", smatra bivši diplomata.

"Kompromis – pitanje svih pitanja"

Ukoliko američka administracija uđe u rešavanje kosovskog problema sada, to će, kaže Milivojević, uraditi do novih predsedničkih izbora u Americi kako bi taj poen pripisali sebi.

Navodi da je danas položaj Srbije drugačiji nego ranije jer se, kaže, čuju argumenti Srbije.

"Pitanje svih pitanja je komrpmis. Ne može jedna strana sve da dobije, a druga ništa. Kompromis ne podrazumeva da Srbija prihvati nezavisnost Kosova kako je definisano 2008", kaže bivši diplomata.

Kada je reč o eventualnim vanrednim izborima na Kosovu, Milivojević kaže da je izvesno da će ih biti jer su se sve stranke izjasnile za izbore.

"Tači nema veliki manevarski prostor, da se sad iz neke većine formira mandatar. To je jasno i posle dogovora Ahmetija i Haradinaja za predizbornu koaliciju", kaže bivši diplomata.

Ostale vesti

 • Godina od uvođenja taksi na robu iz Srbije i BiH

  Godina od uvođenja taksi na robu iz Srbije i BiH

  Prošlo je tačno godinu dana od kako je Vlada Kosova, 6. novembra 2018. godine, uvela takse od 10 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, kao odgovor na to što Kosovo nije primljeno u članstvo u Interpol, ali i na proces povlačenja priznanja nezavisnosti od strane nekoliko država, što je Priština ocenila kao „destruktivno ponašanje“ Srbije, ali i pravdala „razvojem domaćeg tržišta“.

 • Prebrojavanje glasova odlaže formiranje kosovske vlade

  Prebrojavanje glasova odlaže formiranje kosovske vlade

  Od 1407 biračkih mesta, prebrojani su glasovi sa 706, tako da se do kraja ove ili početkom sledeće, očekuje završetak ponovnog brojanja, nakon čega sledi potvrđivanje konačnih rezultata vanrednih parlamentarnih izbora održanih na Kosovu 6. oktobra.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane