Vesti
Politika

"U rukama Amerike ključ za deblokadu dijaloga"

Bivši diplomata Zoran Milivojević ističe da Sjedinjene Američke Države imaju mogućnost da utiču na Prištinu da ukine takse, što je preduslov da se deblokira dijalog.
Zoran Milivojević (Foto N1)

Zoran Milivojević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, govorio o predstojećem sastanku američkog državnog sekretara Majka Pompea i predsednika Aleksandra Vučića. Nije ga, kaže, iznenadila vest da o sastanku jer je bilo jasno da se odvija "neka tiha diplomatija".

"Bilo je jasno posle Trampovog pisma u decembru da se SAD uključuju u rešenje problema. Trampova administracija ima drugačije viđenje u odnosu na prethodne administracije i više je za neki pragmatični pristup", objašnjava bivši diplomata.

Ukazuje da Amerika igra ključnu ulogu u deblokadi dijaloga Beograda i Prištine. Vašington, kaže, može da vrši uticaj na vladajuću strukturu u Prištini.

"Ključno je da se skinu takse i da se zauzme drugačji stav", istakao je Milivojević ukazujući da će se posle sastanka Vučića i Pompea znati da li Beograd i Priština mogu da se vrate za pregovarački sto.

"Ako Amerika ima interesa, onda će pokazati to tako da dođe dijaloga. A ako dođe do dijaloga, onda može doći i do izlaza iz situacije. Preduslov za sve to je poštovanje srpskih interesa", smatra bivši diplomata.

"Kompromis – pitanje svih pitanja"

Ukoliko američka administracija uđe u rešavanje kosovskog problema sada, to će, kaže Milivojević, uraditi do novih predsedničkih izbora u Americi kako bi taj poen pripisali sebi.

Navodi da je danas položaj Srbije drugačiji nego ranije jer se, kaže, čuju argumenti Srbije.

"Pitanje svih pitanja je komrpmis. Ne može jedna strana sve da dobije, a druga ništa. Kompromis ne podrazumeva da Srbija prihvati nezavisnost Kosova kako je definisano 2008", kaže bivši diplomata.

Kada je reč o eventualnim vanrednim izborima na Kosovu, Milivojević kaže da je izvesno da će ih biti jer su se sve stranke izjasnile za izbore.

"Tači nema veliki manevarski prostor, da se sad iz neke većine formira mandatar. To je jasno i posle dogovora Ahmetija i Haradinaja za predizbornu koaliciju", kaže bivši diplomata.Ostale vesti

Ako bude usvojen u svom trenutnom formatu, Zakon o vrednostima OVK će potkopati lokalne i međunarodne napore da dodatno jača poštovanje osnovnih prava na Кosovu, poruka je EU na najavljeno usvajanje ovog zakona u kosovskoj Skupštini.
  • 07.08.2020
„Postoji mogućnost obaranja vlade“
Poslanik Pokreta Samoopredeljenje, Redžep Seljimi, izjavio je da je ta stranka počela sa prikupljanjem potpisa za predlog izglasavanja nepoverenja Hotijevoj vladi,  te da imaju dovoljan broj glasova. Analitičari veruju da je obaranje vlade moguće.
  • 07.08.2020
Vučić o dijalogu: Hoćemo suštinske razgovore koji rešavaju probleme
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, govoreći o dijalogu sa Prištinom, rekao da je Beograd želi da razgovori budu suštinski, a ne formalni i da oni rešavaju probleme.
  • 07.08.2020
Skupština Kosova danas razmatra zakon o OVK
Skupština Kosova će od 11 sati će razmatrati Nacrt zakona o prevenciji i borbi protiv kovida-19 na Kosovu i Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK, piše Koha.
  • 07.08.2020
Hiseni očekuje sporazum za 12 meseci ili neuspeh dijaloga
Koordinator kosovske vlade u dijalogu Skender Hiseni izjavio je da su zapadne sile pružile mogućnost Prištini i Beogradu da u narednih 12 meseci postignu sporazum ili će proces pomirenja potpuno da propadne.
  • 07.08.2020
Nacrt zakona o vrednostima OVK predviđa i krivično gonjenje
Poslanici kosovske skupštine razmatraće sutra nacrt zakona o zaštiti ratnih vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, uprkos pozivima stranih diplomata i predstavnika Srba da će njime biti ugrožena sloboda govora i da će kod nealbanskih etničkih zajednica izazivati strah pri samoj pomisli na tu oružanu formaciju.
  • 06.08.2020