Vesti
Politika

U Prištini u ponedeljak protest protiv dodele Nobelove nagrade Handkeu

Odluka Švedske akademije da ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost dodeli austrijskom piscu, Peteru Handkeu, izazvala je brojne kontroverze. Polemika već danima ne jenjava, a u Prištini se, kako piše agencija Kosovapress, u ponedeljak očekuje i protest protiv ove odluke.
U Prištini u ponedeljak protest protiv dodele Nobelove nagrade Handkeu
Foto: Peter Handke/DPA

U Prištini je Handke predstavljen i viđen kao „obožavalac Slobodana Miloševića“, „podržavalac balkanskog kasapina“, o čemu se već danima može čitati na društvenim mrežama, u kosovskim medijima, uključujući i karikature, a ima i kosovskih zvaničnika koji na taj način javno izražavaju ovaj stav.

„Komitet za dodelu Nobelove nagrade odlučio je da nagradi Petera Handkea – čoveka koji je glorifikovao Miloševića poznatog kao ‘Balkanski kasapin’ i podržavao njegov genocidni režim, ovogodišnjom nagradom za književnost“, bila je reakcija kosovske ambasadorke u Americi, Vljore Čitaku.

Handke je sa druge strane, u široj srpskoj javnosti, viđen kao jedan od retkih svetski poznatih zapadnoevropskih intelektualaca koji javno podržava Srbe, a pre svega kao neko ko se snažno protivio bombardovanju Srbije 1999, kada je iz protesta vratio nemačku književnu nagradu „Georg-Bihner“, tada u vrednosti od 10.000 nemačkih maraka.

U kratkom tonskom intervjuu za RTS, na pitanje kako se oseća nakon dobijanja Nobelove nagrade, kazao je – „Dirnut sam, bio sam dirnut i zadovoljan sam, to je moje osećanje“, dok je na pitanje da li je očekivao nagradu, kazao: „Ne, zaista ne. Zbog Jugoslavije, vi ste krivi, da li me razumete?“

Javnosti u Srbiji poručio je da nema drugu poruku osim da popiju čašu vina s njim, te da će doći u Beograd ponovo u novembru, nakon posete ovog marta.

Prozapadna javnost nije imala mnogo razumevanja za Handkeove simpatije prema Srbima, a posebno mu je zamereno to što je 1996. godine posetio Radovana Karadžića na Palama, a 2006. i grob Slobodana Miloševića.

Takođe, Handke je među Srbima na Kosovu, pre svega na jugu, poznat kao dobrotvor i prijatelj, posebno Velike Hoče, koju je u dva navrata pomogao i sa ukupno 100000 evra.

U Prištini je, međutim, za ponedeljak najavljen protest zbog nagrade čuvenom austrijskom piscu koji je nagrađivan sa najvećim nagradama do sada, za književnost i pozorište.

Kosovski režiser, Ben Apoloni (Ben Apolloni), izjavio je za Kosova press, da će se u ponedeljak u 11 časova isped Švedske ambasade u Prištini održati protest u cilju povlačenja odluke o dodeli Nobelove nagrade za književnost 2019.

Juče je iz Komiteta za književnost Kraljevske švedske akademije nauka saopšteno da Nobelova nagrada ne može biti oduzeta, jer se u statutima Nobelove fondacije ne spominje takva mogućnost.Ostale vesti

Vučić, floskule, njihova značenja i tumačenja
Političari i analitičari na Kosovu različito tumače nedavnu izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića "da će ove godine Srbiji po pitanju Kosova biti ponuđeno nešto što će teško moći da odbije, ali neće smeti da prihvati".
  • 24.02.2020
Protest zbog najave ukidanja takse
Aktivisti Alijanse za budućnost Kosova organizovali su u Prištini simboličnu akciju protiv najave premijera Aljbina Kurtija da će ukinuti taksu od 100 odsto na srpske i proizvode iz Bosne i Hercegovine.
  • 24.02.2020
Rašić: Ukidanje takse će odblokirati proces dijaloga
Ukidanje ili bar suspenzija taksi dovela bi do prekida blokade procesa dijaloga Beograda i Prištine, smatra predsednik PDS-a Nenad Rašić.
  • 24.02.2020
Uzurpirana imovina, bezbednosna i ekonomska situacija u povratničkim sredinama, glavni su razlozi što je proces povratka na Kosovu u stagnaciji, zaključili su ministar Dalibor Jevtić i šef misije Oebsa Jan Bratu.
  • 24.02.2020
Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je danas u Londonu da je planirano da do kraja godine otpočne izgradnja auto - puta mira Niš-Priština-Tirana-Drač, koji će EBRD najverovatnije finansirati.
  • 24.02.2020
Brnabić i Kurti na samitu u Londonu
Premijeri Kosova i Srbije, Aljbin Kurti i Ana Brnabić učestvuju na samitu u Londonu na poziv Evropske banke za obnovu i razvoj.
  • 24.02.2020