Vesti
Politika

U Prištini pripremaju zahteve za članstvo u međunarodnim organizacijama

U Ministarstvu spoljnih poslova Kosova pripremaju se za podnošenje zahteva za pristup Kosova u međunarodnim organizacijama, kako bi spremno sačekali septembar, kada ističe rok od godinu dana od potpisivanja Vašingtonskog sporazuma. Tim sporazumom su se prištinske institucije obavezale da u pomenutom roku obustave lobiranje za članstvo i nova međunarodna priznanja.
U Prištini pripremaju zahteve za članstvo u međunarodnim organizacijama
Ministarstvo spoljnih poslova Kosova (Foto Fejsbuk)

Prištinski mediji prenose da pripreme obavljaju odgovorni timovi tog ministarstva kako bi bili spremni kada organizacije omoguće rokove za prijavu, bez naznake kojim organizacijama Priština namerava da se pridruži tokom četvorogodišnjeg mandata vlade Aljbina Kurtija.

U Ministarstvu spoljnih poslova kažu da prioritet ostaje priznanje pet zemalja Evropske unije koje još uvek odbijaju na priznaju jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost.

"MIP radi sa jasnim planom i sa velikom ozbiljnošću na uspostavljanju odnosa sa državama koje nas ne priznaju. Prioritet vlade Kosova ostaje produbljivanje odnosa sa pet zemalja EU koje još uvek nisu priznale Kosovo kako bi se te zemlje pridružile zemljama koje priznaju, ali ne ostavljajući po strani posvećenost na svim kontinentima da se obezbedi priznavanje drugih. Tako nešto se radi koordinirano i prema konkretnom planu", kaže se u odgovoru tog ministarstva prištinskim medijima.

Istraživač međunarodnih odnosa Škole za diplomatiju u Ženevi Adi Bećiri smatra da bi strategija lobiranja Prištine trebalo bi da bude izgrađena u koordinaciji sa transatlantskim državama.

"Trebalo bi da koristimo i prijateljske veze sa SAD i Evropljanima poput Nemačke i Francuske da bismo povećali podršku pet zemalja koje su članice EU. Na primer, Nemačka bi mogla da pomogne u približavanju naših odnosa sa Slovačkom, dok bi Francuska, zbog svojih tradicionalnih veza sa Rumunijom, mogla značajno da utiče na bilateralne odnose Kosova sa rumunskom državom ", kaže Bećiri.

Savetuje da bi deo strategije za jačanje međunarodnog subjektiviteta Prištine trebalo da bude povećanje prisustva diplomatskih misija u centrima sa velikim geopolitičkim uticajem.

Vlada u Prištini na čijem je čelu Aljbin Kurti u svom programu ima kao prioritet jačanje međunarodnog subjektiviteta, uključujući napore za priznavanje, članstvo u međunarodnim organizacijama i ekonomsku i kulturnu saradnju.Ostale vesti

Bolton: Vašingtonski sporazum je mrtav ako je Kurti nezainteresovan
Američki diplomata i bivši savetnik Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton u intervjuu za Kosovo onlajn navodi da “još ne znamo kakav odnos ima Bajdenova administracija prema Balkanu”, ali i da “ako Aljbin Kurti nije zainteresovan za Vašingtonski sporazum, onda je taj sporazum mrtav”.
  • 26.07.2021
Osmani od Sugoa zatražila pomoć oko priznanja Kosova
Predsednica Kosova Vjosa Osmani se u okviru bilateralnih susreta tokom boravka u Japanu sastala sa japanskim premijerom Jošihidom Sugom i "zatražila podršku Japana u jačanju međunarodne pozicije Kosova, posebno u procesu priznanja i članstva u međunarodnim organizacijama", navodi se u saopštenju Predsedništva.
  • 25.07.2021
Trajković: Kurti je započeo opasan proces i po Srbe i po sebe
Vlada Kosova je ušla u jedan bizaran i uzaludan rat sa srpskim identitetom na Kosovu, narativ oko naše kulturne baštine se agresivno albanizuje, upozorila je u intervjuu za agenciju JUGpress političarka sa Kosova Rada Trajković, prenosi Danas.
  • 25.07.2021
Vučić: Svim punoletnim građanima još 20 evra u decembru
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u budžetu Srbije ima dovoljno novca i da će za po 20 evra u dinarskoj protivvrednosti biti povećana pomoć punoletnim građanima i penzionerima, predviđena za jesen.
  • 24.07.2021
CIK: Građani mogu da promene biračko mesto do 7. septembra
Centralna izborna komisija (CIK) saopštila je da građani, ukoliko žele, mogu da promene biračko mesto do 7. septembra.
  • 24.07.2021
Vučić: Ako neko prizna Kosovo i mi krećemo u kampanju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će, ukoliko bilo koja zemlja donese odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, Beograd krenuti u kampanju za povlačenje priznanja. Vučić je najavio i da će na ekonomskom regionalnom forumu u Skoplju biti promenjeno ime inicijative "mini Šengen".
  • 22.07.2021