Vesti
Politika

U Prištini optimisti pred novu rundu dijaloga

Nova runda dijaloga Prištine i Beograda će biti održana u petak, 13. maja u Briselu. Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković pokušaće da nađu rešenje za registarske tablice vozila, energetiku na severu Kosova i problem nestalih lica.
U Prištini optimisti pred novu rundu dijaloga
Besnik Bisljimi, Petar Petković i Miroslav Lajčak (Foto Tviter@MiroslavLajcak)

Sastanak su potvrdili iz Evropske unija (EU) i kabineta Besnika Bisljimija. Poznavaoci prilika u Prištini su optimisti u pogledu postizanja dogovora između dve strane posle prošlonedeljnog sastanka premijera Kurtija i predsednika Vučića u Berlinu.

Portparol EU Peter Stano je za KosovaPress naveo da sastanak glavnih pregovarača, pored razgovora o postizanju sporazuma, ima za cilj i pripremu za naredni dijalog na visokom nivou.

"Dijalog uz posredovanje EU biće nastavljen u petak, 13. maja sastankom na nivou glavnih pregovarača u Briselu. Cilj je da se nastave diskusije o pronalaženju načina za napredovanje u nizu pitanja i da se izvrše pripreme za sledeći dijalog na visokom nivou. Sve teme o kojima je bilo reči na poslednjem sastanku glavnih pregovarača u aprilu biće ponovo na dnevnom redu, a posebno registarske tablice, energetika i nestala lica", saopštio je on.

Iz kabineta potpredsednika Vlade Kosova Besnika Bislimija nisu izneli mnogo detalja o predstojećem sastanku, već su samo najavili teme o kojima će se razgovarati u Briselu.

"Zamenik premijera Besnikh Bisljimi će 13. maja učestvovati na sledećem sastanku u Briselu. Na ovom sastanku se očekuje da će se razgovarati o registarskim tablicama i energiji", kazao je Klisman Kadiu iz kabineta potpredsednika kosovske vlade.

Arber Fetahu iz Grupe za pravne i političke studije je rekao da je susret dvojice balkanskih lidera sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom dao novu dinamiku dijalogu Kosova i Srbije.

Prema njegovim rečima, stvoreni su uslovi na terenu da se postigne konačan dogovor o registarskim oznakama za vozila, ali i da se napreduje po pitanju nestalih lica i energetike na severu.

"Imajući u vidu poslednji sastanak, videlo se da Srbiji nedostaje neka vrsta spremnosti za postizanje konačnog dogovora o registarskim tablicama, ali smatram da se promenio kontekst dijaloga Kosova i Srbije, posebno posetom Kurtija i Vučića Berlinu. Tu smo videli neku vrstu novog podsticaja i inicijative od strane Nemačke i posebno EU. Imajući u vidu ovakvu reaktivaciju dijaloga i sastanak u Berlinu, mislim da ima uslova na terenu da se postigne konačan dogovor o registarskim tablicama, pošto se privremeni sporazum pokazao uspešnim. Sada je stvorena situacija da se postigne konačan dogovor, jer blokada slobodnog kretanja ne odgovara ni Kosovu ni Srbiji. Bio bi dodatni podsticaj da imamo dogovor o energetici na severu i nestalima. U ove dve tačke očekujem kratkoročni ili srednjoročni rezultat", kazao je on.

Nekadašnji savetnik savetnik Edite Tahiri (koja je svojevremeno takođe bila zamenica premijera Kosova i šefica prištinskog tima u tehničkim pregovorima sa Srbijom) Gazmir Raci očekuje da će srpska strana na sastanku 13. maja biti zainteresovana da u okviru sporazuma o registarskim tablicama u paketu ima još nekih dogovora.

"Prema informacijama, srpska strana je zainteresovana da ima nekih dogovora u paketu sa ovim sporazumom, pa da vidimo kakav će biti konačni kompromis... Strane sada moraju da se koncentrišu na najviši nivo dijaloga kako bi se postigao konačan sporazum i ostavila po strani tehnička pitanja, jer ona samo postaju prepreke. Međutim, postoje i mogućnosti za podizanje tenzija sa obe strane", naveo je on.

Podsetimo, prošlog meseca između Prištine i Beograda nije postignut dogovor o registarskim oznakama vozila. Premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić susreli su se prošle nedelje u Berlinu, nakon čega je Kurti nagovestio da se razgovaralo o mogućim dogovorima koji će biti postignuti na sastanku glavnih pregovarača. Sa druge strane, predsednik Srbije je javnosti nakon posete nemačkom velegradu saopštio da "dijalog sa Prištinom gotovo da ne postoji".Ostale vesti

Petković: Svetinje SPC na KiM pripadaju Srbiji
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je da svetinje Srpske pravoslavne crkve na KiM pripadaju Srbiji i istakao da je na KiM srušeno više od 135 svetinja među kojima i one koje su na UNESKO-voj listi svetske kulturne baštine. Odgovarajući ministru kulture privremenih prištinskih institucija Hajrulahu Čekuu koji je rekao da su pravoslavne crkve na KiM "blago Kosova" i da se na restauraciji kuće naciste Džafera Deve u južnom delu Kosovske Mitrovice radi da bi služila zajednici, Petković je naveo da je "jedino kulturno nasleđe Kosova kuća nacističkog kolaboracioniste".
  • 17.05.2022
Borelj se nada sastanku Vučića i Kurtija
Šef diplomatije EU Žozep Borelj pozvao je na poštovanje i primenu svih do sada postigutih sporazuma u okviru dijaloga Beograda i Prištine, kao i na nastavak razgovora pod pokroviteljstvom EU.
  • 17.05.2022
Kosovska vlada uvela nove sankcije Rusiji, ali i Belorusiji
Kosovska vlada na današnjoj sednici usvojila je novi set sankcija protiv Rusije, što je ujedno drugi set od početka rata u Ukrajini.
  • 16.05.2022
Berbok: Važna podrška Kosovu i Srbiji u procesu normalizacije odnosa
Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok istakla je danas, uoči Saveta šefova diplomatije EU u Briselu, da EU mora ne samo dalje da pruža podršku Zapadnom Balkanu, već i da ispuni dato obećanje da taj region uvede u Uniju, kao i da je za nju lično važno da Kosovo i Srbiju dobiju podršku u procesu normalizacije odnosa.
  • 16.05.2022
Dačić sa Bakojanis o prijemu Kosova u SE
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas sa šeficom delegacije grčkog parlamenta u Parlamentarnoj Skupštini Saveta Evrope (PSSE) Dorom Bakojanis i izneo poziciju Srbije da bi prijem Kosova u Savet Evrope bio u suprotnosti sa međunarodnim pravom, rezolucijom Saveta bezbednosti UN i vrednostima koje zastupa ta organizacija.
  • 16.05.2022
Bisljimi: Prijava Savetu Evrope usaglašena sa prijateljima
Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi ocenio je da je sada pravi trenutak za podnošenje zahteva Kosova za članstvo u Savetu Evrope.
  • 16.05.2022