Vesti
Politika

U Prištini optimisti pred novu rundu dijaloga

Nova runda dijaloga Prištine i Beograda će biti održana u petak, 13. maja u Briselu. Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković pokušaće da nađu rešenje za registarske tablice vozila, energetiku na severu Kosova i problem nestalih lica.
U Prištini optimisti pred novu rundu dijaloga
Besnik Bisljimi, Petar Petković i Miroslav Lajčak (Foto Tviter@MiroslavLajcak)

Sastanak su potvrdili iz Evropske unija (EU) i kabineta Besnika Bisljimija. Poznavaoci prilika u Prištini su optimisti u pogledu postizanja dogovora između dve strane posle prošlonedeljnog sastanka premijera Kurtija i predsednika Vučića u Berlinu.

Portparol EU Peter Stano je za KosovaPress naveo da sastanak glavnih pregovarača, pored razgovora o postizanju sporazuma, ima za cilj i pripremu za naredni dijalog na visokom nivou.

"Dijalog uz posredovanje EU biće nastavljen u petak, 13. maja sastankom na nivou glavnih pregovarača u Briselu. Cilj je da se nastave diskusije o pronalaženju načina za napredovanje u nizu pitanja i da se izvrše pripreme za sledeći dijalog na visokom nivou. Sve teme o kojima je bilo reči na poslednjem sastanku glavnih pregovarača u aprilu biće ponovo na dnevnom redu, a posebno registarske tablice, energetika i nestala lica", saopštio je on.

Iz kabineta potpredsednika Vlade Kosova Besnika Bislimija nisu izneli mnogo detalja o predstojećem sastanku, već su samo najavili teme o kojima će se razgovarati u Briselu.

"Zamenik premijera Besnikh Bisljimi će 13. maja učestvovati na sledećem sastanku u Briselu. Na ovom sastanku se očekuje da će se razgovarati o registarskim tablicama i energiji", kazao je Klisman Kadiu iz kabineta potpredsednika kosovske vlade.

Arber Fetahu iz Grupe za pravne i političke studije je rekao da je susret dvojice balkanskih lidera sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom dao novu dinamiku dijalogu Kosova i Srbije.

Prema njegovim rečima, stvoreni su uslovi na terenu da se postigne konačan dogovor o registarskim oznakama za vozila, ali i da se napreduje po pitanju nestalih lica i energetike na severu.

"Imajući u vidu poslednji sastanak, videlo se da Srbiji nedostaje neka vrsta spremnosti za postizanje konačnog dogovora o registarskim tablicama, ali smatram da se promenio kontekst dijaloga Kosova i Srbije, posebno posetom Kurtija i Vučića Berlinu. Tu smo videli neku vrstu novog podsticaja i inicijative od strane Nemačke i posebno EU. Imajući u vidu ovakvu reaktivaciju dijaloga i sastanak u Berlinu, mislim da ima uslova na terenu da se postigne konačan dogovor o registarskim tablicama, pošto se privremeni sporazum pokazao uspešnim. Sada je stvorena situacija da se postigne konačan dogovor, jer blokada slobodnog kretanja ne odgovara ni Kosovu ni Srbiji. Bio bi dodatni podsticaj da imamo dogovor o energetici na severu i nestalima. U ove dve tačke očekujem kratkoročni ili srednjoročni rezultat", kazao je on.

Nekadašnji savetnik savetnik Edite Tahiri (koja je svojevremeno takođe bila zamenica premijera Kosova i šefica prištinskog tima u tehničkim pregovorima sa Srbijom) Gazmir Raci očekuje da će srpska strana na sastanku 13. maja biti zainteresovana da u okviru sporazuma o registarskim tablicama u paketu ima još nekih dogovora.

"Prema informacijama, srpska strana je zainteresovana da ima nekih dogovora u paketu sa ovim sporazumom, pa da vidimo kakav će biti konačni kompromis... Strane sada moraju da se koncentrišu na najviši nivo dijaloga kako bi se postigao konačan sporazum i ostavila po strani tehnička pitanja, jer ona samo postaju prepreke. Međutim, postoje i mogućnosti za podizanje tenzija sa obe strane", naveo je on.

Podsetimo, prošlog meseca između Prištine i Beograda nije postignut dogovor o registarskim oznakama vozila. Premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić susreli su se prošle nedelje u Berlinu, nakon čega je Kurti nagovestio da se razgovaralo o mogućim dogovorima koji će biti postignuti na sastanku glavnih pregovarača. Sa druge strane, predsednik Srbije je javnosti nakon posete nemačkom velegradu saopštio da "dijalog sa Prištinom gotovo da ne postoji".Ostale vesti

Salvioli: Beograd i Priština bez odlaganja da nastave potragu za nestalima

Specijalni izvestilac UN za promociju istine, pravde, reparacija i garancija neponavljanja zločina Fabijan Salvioli pozvao je Beograd i Prištinu da nastave bez odlaganja potragu za nestalim licima, kao i da intenziviraju napore da se izvršioci teških kršenja ljudskih prava i humanitarnog prava privedu pravdi, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

  • 02.12.2022
Rašić: Legitimno sam izabran za ministra

Lider Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić izjavio je da smatra da je legitimno izabran za ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

  • 02.12.2022
Arsenijević se povukao, neće učestvovati na izborima
Aleksandar Arsenijević, predsednik Građanske inicijative „Srpski opstanak“, povukao je svoju kandidaturu za gradonačelnika Severne Mitrovice, potvrdio je sam Arsenijević list Danas.
  • 02.12.2022
Uplaćene
U četiri opštine na severu Кosova je počela isplata zarada onima koji su nakon 5. novembra napustili kosovske institucije. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističu da će zarade biti redovne i uplaćivane na vreme, početkom svakog meseca.
  • 02.12.2022
Sunjog: Pratimo pripreme najavljenih izbora na severu
Misija EU za praćenje izbora (EFM), koja je na Kosovu od 14. novembra, predstavila je danas u Prištini preliminarne nalaze o napretku u sprovođenju do sada postignutih preporuka za praćenje izbora. Još uvek nije poznato da li će Misija EU pratiti vanredne lokalne izbore na severu Kosova zakazane za 18. decembar.
  • 02.12.2022
Stano: Kod imenovanja Rašića nije poštovana procedura
Portparol Evropske komisije Petar Stano izjavio je da Evropska unija (EU) i svih 27 članica pozivaju Kosovo da se kod postavljanja ministara poštuju sve neophodne procedure i da kod imenovanja Nenada Rašića za ministra nije poštovana ustavna procedura, ali to je na Ustavnom sudu Kosova.
  • 02.12.2022