Vesti
Politika

U Prištini optimisti pred novu rundu dijaloga

Nova runda dijaloga Prištine i Beograda će biti održana u petak, 13. maja u Briselu. Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković pokušaće da nađu rešenje za registarske tablice vozila, energetiku na severu Kosova i problem nestalih lica.
U Prištini optimisti pred novu rundu dijaloga
Besnik Bisljimi, Petar Petković i Miroslav Lajčak (Foto Tviter@MiroslavLajcak)

Sastanak su potvrdili iz Evropske unija (EU) i kabineta Besnika Bisljimija. Poznavaoci prilika u Prištini su optimisti u pogledu postizanja dogovora između dve strane posle prošlonedeljnog sastanka premijera Kurtija i predsednika Vučića u Berlinu.

Portparol EU Peter Stano je za KosovaPress naveo da sastanak glavnih pregovarača, pored razgovora o postizanju sporazuma, ima za cilj i pripremu za naredni dijalog na visokom nivou.

"Dijalog uz posredovanje EU biće nastavljen u petak, 13. maja sastankom na nivou glavnih pregovarača u Briselu. Cilj je da se nastave diskusije o pronalaženju načina za napredovanje u nizu pitanja i da se izvrše pripreme za sledeći dijalog na visokom nivou. Sve teme o kojima je bilo reči na poslednjem sastanku glavnih pregovarača u aprilu biće ponovo na dnevnom redu, a posebno registarske tablice, energetika i nestala lica", saopštio je on.

Iz kabineta potpredsednika Vlade Kosova Besnika Bislimija nisu izneli mnogo detalja o predstojećem sastanku, već su samo najavili teme o kojima će se razgovarati u Briselu.

"Zamenik premijera Besnikh Bisljimi će 13. maja učestvovati na sledećem sastanku u Briselu. Na ovom sastanku se očekuje da će se razgovarati o registarskim tablicama i energiji", kazao je Klisman Kadiu iz kabineta potpredsednika kosovske vlade.

Arber Fetahu iz Grupe za pravne i političke studije je rekao da je susret dvojice balkanskih lidera sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom dao novu dinamiku dijalogu Kosova i Srbije.

Prema njegovim rečima, stvoreni su uslovi na terenu da se postigne konačan dogovor o registarskim oznakama za vozila, ali i da se napreduje po pitanju nestalih lica i energetike na severu.

"Imajući u vidu poslednji sastanak, videlo se da Srbiji nedostaje neka vrsta spremnosti za postizanje konačnog dogovora o registarskim tablicama, ali smatram da se promenio kontekst dijaloga Kosova i Srbije, posebno posetom Kurtija i Vučića Berlinu. Tu smo videli neku vrstu novog podsticaja i inicijative od strane Nemačke i posebno EU. Imajući u vidu ovakvu reaktivaciju dijaloga i sastanak u Berlinu, mislim da ima uslova na terenu da se postigne konačan dogovor o registarskim tablicama, pošto se privremeni sporazum pokazao uspešnim. Sada je stvorena situacija da se postigne konačan dogovor, jer blokada slobodnog kretanja ne odgovara ni Kosovu ni Srbiji. Bio bi dodatni podsticaj da imamo dogovor o energetici na severu i nestalima. U ove dve tačke očekujem kratkoročni ili srednjoročni rezultat", kazao je on.

Nekadašnji savetnik savetnik Edite Tahiri (koja je svojevremeno takođe bila zamenica premijera Kosova i šefica prištinskog tima u tehničkim pregovorima sa Srbijom) Gazmir Raci očekuje da će srpska strana na sastanku 13. maja biti zainteresovana da u okviru sporazuma o registarskim tablicama u paketu ima još nekih dogovora.

"Prema informacijama, srpska strana je zainteresovana da ima nekih dogovora u paketu sa ovim sporazumom, pa da vidimo kakav će biti konačni kompromis... Strane sada moraju da se koncentrišu na najviši nivo dijaloga kako bi se postigao konačan sporazum i ostavila po strani tehnička pitanja, jer ona samo postaju prepreke. Međutim, postoje i mogućnosti za podizanje tenzija sa obe strane", naveo je on.

Podsetimo, prošlog meseca između Prištine i Beograda nije postignut dogovor o registarskim oznakama vozila. Premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić susreli su se prošle nedelje u Berlinu, nakon čega je Kurti nagovestio da se razgovaralo o mogućim dogovorima koji će biti postignuti na sastanku glavnih pregovarača. Sa druge strane, predsednik Srbije je javnosti nakon posete nemačkom velegradu saopštio da "dijalog sa Prištinom gotovo da ne postoji".Ostale vesti

Fon Kramon i Rojten: Srpska lista da preda izbornu listu
Evropski poslanici Viola fon Kramon i Tijs Rojten pozvali su Srpsku listu da izađe na lokalne izbore i preda svoju izbornu listu, a kosovske vlasti da, s obzirom na to da je rok za prijavu političkih subjekata istekao - pokažu fleksibilnost.
  • 23.03.2023
Brnabić: Hajde da krenemo od prve tačke
Premijerka Srbije Ana Brnabić nije komentarisala izjavu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela da se sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom mora primeniti bez biranja delova i kako to utiče na stav Srbije da Kosovo ne može da uđe u Ujedinjene nacije.
  • 23.03.2023
Kurti: Beograd se neprekidno meša u unutrašnja pitanja Kosova
Premijer Kosova Aljbin Kurti je na Tviteru napisao da je odbijanje Srpske liste da učestvuje na lokalnim izborima zakazanim za 23. april "znak kontrole Beograda nad strankom i neprekidnog mešanja u unutrašnje poslove Kosova".
  • 23.03.2023
Dveri, Zavetnici, Novi DSS i POKS: Evropski plan za Kosovo je ništavan
Poslanici četiri opozicione stranke u Srbiji su u pismu zvaničnicima EU i ambasadama država koje nisu priznale kosovsku nezavisnost izrazili protivljenje evropskom planu za Kosovo i ocenili da je on "ništavan".
  • 23.03.2023
Za Balkan 106,2 miliona dolara
U predlogu budžeta Stejt departmenta za fiskalnu 2023. godinu, u delu u kome se predviđa pomoć za inostrane operacije, za Zapadni Balkan opredeljeno je 106,2 miliona dolara, preneo je Glas Amerike.
  • 23.03.2023
Blinken: Sporazum iz Ohrida vodi ka priznanju Kosova od strane pet zemalja EU

Američki državni sekretar Entoni Blinken smatra da bi primena Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije otvorila vrata za priznanje Kosova od strane pet članica Evropske unije koje to nisu učinile.

  • 23.03.2023