Vesti
Politika

"U poređenju sa platama, visoke cene struje“

Najava prištinskih zvaničnika o mogućem poskupljenju struje za čak 40 odsto zatekla je žitelje Kosova, a mogućem poskupljenju oštro su se usprotivili i predstavnici kosovske opozicije. Građani sa kojima je ekipa RTV Kim razgovarala smatraju da je i sadašnja cena previsoka.
Ilustracija (Foto N1)

Najavljeno poskupljenje električne energije na Kosovu moglo bi da ima negativan efekat na stabilnost Kurtijeve vlade. Opozicija, čini se, itekako koristi energetsku krizu za obračun sa aktuelnim premijerom, što se videlo i na jučerašnjoj sednici Skupštine. Safet Gržaliju nekadašnji predsednik Privredne komore Kosova, veruje da će više cene električne energije uticati i na ekonomiju Kosova, a samim tim i na budžet običnih građana.

"U tom kontekstu moramo biti pažljivi, da vidimo kako ćemo sanirati posledice ove skupoće. Treba da postoji vizija kako da budemo blizu građana i biznismena. Treba da se stavi na razmatranje mogućnost dugoročnog planiranja izgradnje novih proizvodnih kapaciteta. Velika je šteta da zavisimo od alternativne energije i da budemo zavisni od uvoza, na taj način gušimo prosperitet i budućnost Kosova", rekao je Safet Grdžaliju, ekonomski ekspert i bivši predsednik Privredne komore Kosova za RTV Kim.

Međutim, Grdžaliju dodaje da kriza nije počela na Kosovu, te da Kutri nije kriv za sadašnju situaciju.

“Njegova krivica je u tome što je pre dve godine učinio sve da se stopira izgradnja novih kapaciteta i novih termoelektrana. Na Kosovu se vodi rat između pozicije i opzicije zbog nestabilne agende i političke situacije, a daleko bi bilo bolje da svi zajedno damo predloge kako minimizirati ove posledice, nego li da se bavimo optužbama“, rekao je on.

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je na sednici Skupštine Kosova na kojoj se raspravljalo o energetskoj krizi na Kosovu da je cena električne energije toliko niska da, prema njegovim rečima, veliki broj građana ne zna koliko plaća struju. 

“U svetu globalno vlada energetska kriza i logično je da se vlade svih zemalja suočavaju sa tim problemima. Očekivano je da struja poskupi, međutim ovo poskupljenje koje je najavljeno od 40 odsto je previše za stanovništvo Kosova, koje nije u nekom zavidnom ekonomskom stanju“, rekao je aktivista NVO Komunikacija za razvoj društva Rajko Jovanović.

Jovanović je istakao da su tokom energetskim kriza u svetu padale pojedine vlade. U tom smislu podseća da stanovništvo Kosova kada je nezadovoljno rukoviđenjem institucija to ume da pokaže, najčešće na izborima. 

“Kvalitet života je opao i za to mora da se nađe krivac. U ovom slučaju Kurti se našao na toj poziciji kada se desila energetska kriza i sigurno će to osetiti na svojoj koži“, rekao je on.

Kosovo važi za region gde su lični dohodci građana veoma niski u poređenju sa razvijenim evropskim zemljama, pa bi ova kriza mogla da se odrazi posebno na njihov ionako mali budžet. 

“Normalno je da povećanje cena struje opterećuje kućni budžet, previše je skupo. U poređenju sa platama, velike su cene struje“, rekao je Imaj Ramo.

“Najava i izglasavanje odluke o povećanju cene struje će svakako uticati na budžet svakog domaćinstva, jer nije tu samo 40 odsto poskupljenja električne energije, tu je udar i na osnovne životne namirnice i na cene hleba, mleka i drugih potrepština“, rekao je Aleksandar Gudžić iz Dobrotina.

“Struja je dosta skupa i ako dodatno poskupi biće problema. Moja desetočlana porodica živi u Kragujevcu i mnogo manje plaća struju“ rekao je Goran Lazarević iz Gušterice.

Podsetimo, Kosovo se od decembra 2021. suočava sa energetskom krizom, zbog čega je RUE najavila povećanje cena struje što je kosovska vlada prihvatila. Predlog povećanja cena je trenutno u fazi javne rasprave, koja traje do 28. januara, a ako bude odobren, februarski računi za struju će biti uvećani.

Za subotu u 14 sati je u Prištini najavljen protest zbog najava o poskupljenju struje, a zakazao ga je Dardan Molićaj lider Socijaldemokratske partije, inače nekadašnji Kurtijev partijski drug.

 Ostale vesti

Kosovo nije na dnevnom redu u SE u petak
Aplikacija Kosova za članstvo u Savetu Evrope neće biti tema dnevnog reda sednice Komiteta ministara koja će biti održana u petak 20. maja u Torinu i kojom će predsedavati italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo”, kaže za Danas Elvira Kovač, potpredsednica parlamentarne skupštine Saveta Evrope i poslanica Saveza vojvođanskih Mađara
  • 18.05.2022
Brnabić o G7: Samo u slučaju Srbije ne važi rezolucija SB UN

Premijerka Ana Brnabić konstatovala je da se u dokumentu sa sastanka zemalja G7 kao rešenje za svaki problem na svetu podseća na rezolucije Saveta bezbednosti UN, sem kada je u pitanju Srbija i da samo u slučaju Srbije nema pomena o Rezoluciji 1244.

  • 17.05.2022
Građani u politici: Ne veruju im, niti ih vrednuju, ali glasaju
Politički život Srba na Kosovu godinama unazad sveden na jednu partiju – Srpsku listu. Zbog velikog uticaja ove stranke, građanu su ili u strahu ili su nezainteresovani da bilo šta promene. Ipak, u anonimnoj anketi koja je obavljena povodom istraživanja “Građani u politici”, naveli su da svojim političkim predstavnicima ne veruju, te da zanimanje “političar” smatraju nečasnom profesijom. Ovo su samo neki podaci iz istraživanja koje su sproveli nevladine organizacije Centar za afirmativne društvene akcije (CASA) i Humani centar Mitrovica (HMC) u okviru inicijative Open. Panelisti Slobodan Georgijev i Momčilo Trajković kažu da, iako je trenutna situacija loša, ima potencijala među mladima da se politički život Srba na Kosovu promeni.
  • 17.05.2022
Kurti o novim sankcijama Rusiji i Belorusiji
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je dan posle sednice Vlade kojom je predsedavao potpredsednik Besnik Bisljimi, na kojoj je doneta odluka o dodatnim sankcijama Rusiji i Belorusiji, da je "Kosovo jedna od prvih zemalja koja se svrstala sa demokratskim svetom u uvođenju ekonomskih i finansijskih sankcija Ruskoj Federaciji, nakon invazije i vojne agresije na Ukrajinu".
  • 17.05.2022
Petković: Svetinje SPC na KiM pripadaju Srbiji
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je da svetinje Srpske pravoslavne crkve na KiM pripadaju Srbiji i istakao da je na KiM srušeno više od 135 svetinja među kojima i one koje su na UNESKO-voj listi svetske kulturne baštine. Odgovarajući ministru kulture prištinskih institucija Hajrulahu Čekuu koji je rekao da su pravoslavne crkve na KiM "blago Kosova" i da se na restauraciji kuće naciste Džafera Deve u južnom delu Kosovske Mitrovice radi da bi služila zajednici, Petković je naveo da je "jedino kulturno nasleđe Kosova kuća nacističkog kolaboracioniste".
  • 17.05.2022
Borelj se nada sastanku Vučića i Kurtija
Šef diplomatije EU Žozep Borelj pozvao je na poštovanje i primenu svih do sada postigutih sporazuma u okviru dijaloga Beograda i Prištine, kao i na nastavak razgovora pod pokroviteljstvom EU.
  • 17.05.2022