Vesti
Politika

U Opštini Gračanica još nije zakazana inaugurativna sednica

Inaugurativne sednice još uvek nije sazvalo devet opština, među kojima su Gračanica, Leposavić, Zubin Potok, Severna Mitrovica i Parteš, poručuju iz Ministarstva lokalne samouprave i administracije Vlade Kosova.
U Opštini Gračanica još nije zakazana inaugurativna sednica
Gračanica (Foto KIM)

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, izabrani gradonačenici su obavezni da u roku od 15 dana od dana potvrđivanja izbornih rezultata, sazovu inaugurativne sednice. Ministarstvo lokalne samouprave i administracije je do sada primilo  29 poziva gradonačelnika za održavanje ovih sednica.

Sednice još nisu sazvane u devet opština: Gračanica, Junik, Obilić, Srbica (Skenderaj), Leposavić, Zubin Potok, Severna Mitrovica, Zvečan, i Parteš.

Novoizabrani gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović rekao je za KIM radio da će zvanično preuzeti dužnost predsednika Opštine krajem sledeće nedelje.

Kako KIM radio nezvanično saznaje, to bi moglo da se dogodi 24. decembra.

Posle sertifikacije izbornih rezultata na lokalnom nivou od strane Centralne izborne komisije, Ministarstvo lokalne samouprave i administracije (MALS) Vlade Kosova je angažovano na obezbeđivanju preduslova za održavanje inaugurativnih sednica u skupštinama opština.

MALS je, prema mandatu, pružio potrebna zakonska objašnjenja o nedoumicama koje su imale lokalne vlasti, kao i o obavezama opština posle zakonskog potvrđivanja izbornih rezultata.

"To je urađeno u cilju izbegavanja nejasnoća i obezbeđivanja funkcionalnosti opštinskih organa", kaže se u saopštenju MALS-a dostavljenom redakciji KIM radija.Ostale vesti

Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021
Varhelji: Dijalog BG i PR ključan za stabilnost regiona
Komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji rekao je danas da do deesakalcije prilika između Beograda i Prištne mora doći ”malim koracima” koji se dešavaju ”na terenu”, a koji obezbeđuju sigurnost i bolji život za građane.
  • 19.10.2021
Vučić: Niko nije terao ljude na Kosovu da glasaju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da niko nije terao ljude u srpskim sredinama na Kosovu da izađu na lokalne izbore koji su održani u nedelju i dodao da je zadovoljan izlaznošću.
  • 19.10.2021
Kosovski MUP: Izdato preko 58.000 nalepnica
Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova do sada je izdalo 58.027 kompleta nalepnica za vozila sa srpskim registarskim oznakama, koja se kreću po Kosovu, a prema sporazumu iz Brisela postignutom 30. septembra.
  • 19.10.2021
Posmatračka misija EU: Srpska lista vršila pritisak na birače
Lokalni izbori na Kosovu bili su dobro organizovani, veliki broj kandidata ponudio je biračima stvarni izbor, osim u opštinama u kojima žive kosovski Srbi gde su zabeleženi direktni pritisci aktivista Srpske liste na birače, navodi se preliminarnom izveštaju posmatračke misije Evropske unije.
  • 19.10.2021