Vesti
Politika

U narednih 36 sati sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon radne večere u Briselu rekao da će u narednih 36 sati zakazati sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost i da će Srbija pokušati politički da reaguje i dodao da neće ići tako lako onima koji misle da mogu da nas ucenjuju i da vrše pritiske.
U narednih 36 sati sednica Saveta za nacionalnu bezbednost
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa liderima zapadnog Balkana uoči večere koju je priredio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Đozep Borelj (Foto FoNet/Instagram predsednika Srbije)

Predsednik je istakao da je današnjim razgovorima zadovoljan, ali da nije zadovoljan sveukupnom situacijom.

"Neću da vam pričam bajke i da vam kažem: ’Hajmo na spavanje, biće sutra sve u redu’. Neću to da radim. Srbija mora da živi i koliko god bude mogao da se bori za vitalne i nacionalne interese, to će i raditi. Nemam lične strahove, ja sam politički veteran, ovo mi je poslednji mandat kao predsedniku i moje je da uradim sve što mogu za svoju zemlju. Mene interesuju moj narod i moja zemlja – rekao je Vučić.

On je rekao da je na njega najviše ostavilo utisak razumevanje, pre svega od strane predstavnika Severne Makedonije i Albanije.

"Za nas je situacija složena i kompleksna, a sutra će biti još više jer će sutra Priština podneti zahtev za članstvo u Savetu Evrope. To je kršenje svih sporazuma, ali oni neće odustati od toga i kažu da su nezavisna država, što je kako kažu potvrđeno 2010. godine. Predstoji nam težak period jer ukrajinsku situaciju koriste tako što kažu da smo mi produžena ruka Rusije", istakao je Vučić.

Sebe, kaže, predstavljaju kao velikog borca protiv ruskog fašizma i totalitarizma.

Vučić se nada da će uvesti Srbiju u mirnije vode, ali nemamo puno toga da uradimo, sem da se na međunarodnoj sceni borimo za dalje povlačenje priznanja Kosova.

Predesdnik Srbije je naveo da su nam Ukrajinci prijatelji i da kada je reč o principima, gde god da se pogleda u svetu može da se shvati da principa nema i da se principa drži samo Srbija.

Na pitanje čemu da se nadamo, predsednik kaže da se nada razgovoru. U Srbiji, kaže, imamo problem u smislu da teško razumemo da se nešto menja.

"Mi ne mislimo da je moguće da zimi bude velika kriza, a ja vas pitam kako ćete da prehranite svet kada imate manje žita. Mnogo će biti problema. Kada je reč o nafti, problem je u tome što ne znamo kakve će sankcije biti uvedene u šestom paketu, posle kojeg dolazi i sedmi i osmi. Sad vas pitam kako ćemo mi to da uradimo? Kako ćemo da dopremimo naftu?", zapitao je Vučić.

"Ok, dovozićemo je tankerima, ali ko će da plati osiguranje? Odrekli smo se dela akcizi, i na sve to sada smo uspeli da za pet odsto smanjimo cenu, ali teško nam je da to vratimo. A šta ćemo sa gasom od kojeg smo 100 posto zavisni? Šta ćemo sa industrijom i fabrikama? Imamo gomilu problema na dnevnom nivou, i voleo bih da razumemo da nam pozicija nije laka"Ostale vesti

Salvioli: Beograd i Priština bez odlaganja da nastave potragu za nestalima

Specijalni izvestilac UN za promociju istine, pravde, reparacija i garancija neponavljanja zločina Fabijan Salvioli pozvao je Beograd i Prištinu da nastave bez odlaganja potragu za nestalim licima, kao i da intenziviraju napore da se izvršioci teških kršenja ljudskih prava i humanitarnog prava privedu pravdi, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

  • 02.12.2022
Rašić: Legitimno sam izabran za ministra

Lider Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić izjavio je da smatra da je legitimno izabran za ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

  • 02.12.2022
Arsenijević se povukao, neće učestvovati na izborima
Aleksandar Arsenijević, predsednik Građanske inicijative „Srpski opstanak“, povukao je svoju kandidaturu za gradonačelnika Severne Mitrovice, potvrdio je sam Arsenijević list Danas.
  • 02.12.2022
Uplaćene
U četiri opštine na severu Кosova je počela isplata zarada onima koji su nakon 5. novembra napustili kosovske institucije. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističu da će zarade biti redovne i uplaćivane na vreme, početkom svakog meseca.
  • 02.12.2022
Sunjog: Pratimo pripreme najavljenih izbora na severu
Misija EU za praćenje izbora (EFM), koja je na Kosovu od 14. novembra, predstavila je danas u Prištini preliminarne nalaze o napretku u sprovođenju do sada postignutih preporuka za praćenje izbora. Još uvek nije poznato da li će Misija EU pratiti vanredne lokalne izbore na severu Kosova zakazane za 18. decembar.
  • 02.12.2022
Stano: Kod imenovanja Rašića nije poštovana procedura
Portparol Evropske komisije Petar Stano izjavio je da Evropska unija (EU) i svih 27 članica pozivaju Kosovo da se kod postavljanja ministara poštuju sve neophodne procedure i da kod imenovanja Nenada Rašića za ministra nije poštovana ustavna procedura, ali to je na Ustavnom sudu Kosova.
  • 02.12.2022