Vesti
Politika

U koalicionom sporazumu DSK i Srpske liste nema ZSO

Koalicioni sporazum Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Srpske liste (SL), i pored stalnog zahteva srpske strane za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom, ne sadrži obavezu njenog formiranja.
U koalicionom sporazumu DSK i Srpske liste nema ZSO
Predstavnici Srpske liste (Foto SL)

U sporazumu koji je danas objavljen i koji ima 12 tačaka, ističe se da Srpska lista dobija dva ministarstva, Ministarstvo lokalne samouprave i Ministarstvo za zajednice i povratak.

Predsednik Srpske liste, Goran Rakić, je izabran i za zamenika premijera Kosova i ministra lokalne samouprave, dok je Dalibor Jevtić, ministar za zajednice i povratak, funkcija na kojoj se nalazi več treći mandat.

Srpskoj listi još sleduje i mesto savetnika premijera za zajednice, koji je ujedno i direktor Kancelarije za zajednice.

U prvoj tački se kaže da su DSK i Srpska lista saglasne da uspostave saradnju i zajedno upravljaju sa centralnim nivoom, u sedmom mandatu Skupštine.

Pod dva, "DSK i Srpska lista saglasne su da će marljivo raditi u interesu građana, a pre svega, kroz jačanje vladavine zakona, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala bilo kakvog ekstremizma, poštovanje prava građana Srba u skladu sa Ustavom i zakonima na snazi, razvoj ekonomije, otvaranje novih radnih mesta, nastavak dijaloga uz posredstvo Evropske unije i SAD i uz uklanjanje svih prepreka koje stoje na putu dijalogu“, kaže se u sporazumu čije je delove objavila agencija Telegrafi.com.

Kao treća tačka navodi se da se zajednička vlada, u sedmom mandatu Parlamenta, smatra obaveznom za funkcionisanje ovog političkog sporazuma.

"DSK i Srpska lista slažu se sa ovim mandatom sedme zakonodavne vlade, oni moraju preuzeti institucionalnu odgovornost za upravljanje institucijama. S tim u vezi, Srpska lista će preko svojih ministara preuzeti odgovornosti za vođenje Ministarstva lokalne uprave, Ministarstva za zajednice i povratak, Pozicije savetnika premijera, koji će ujedno biti i direktor Kancelarije za zajednice u kabinetu premijera. Jedan od ministara Srpske liste biće takođe potpredsednik vlade“, kaže se u četvrtoj tački koalicionog sporazuma.

DSK i Srpska lista saglasne su da pruže podršku vladinim politikama i da predlože zakone neophodne za sprovođenje programa upravljanja, kaže se u tački pet, dok je u šestoj tački dogovoreno da se DSK i Srpska lista slažu da osobe koje imaju problema sa zakonom ne bi trebalo da budu uključene u vladin kabinet.

DSK i Srpska lista su se saglasili da se svako imenovanje ili razrešenje članova Srpske liste mora vršiti u koordinaciji i dogovoru dveju strana, zapisano je u tački sedam, dok u tački osam se ističe da su parlamentarne grupe DSK i Srpske liste saglasne da neće podržati predloge koje nije usvojila Vlada i za koje nema prethodnog dogovora dve poslaničke grupe.

"DSK i Srpska lista neće podržati nijedan pokret izglasavanja nepoverenja koji mogu da pokrenu stranke u Skupštini“, kaže se u tački devet i u tački deset se navodi: "Vlada će insistirati na ekonomskom jačanju svih građana, posebno imajući u vidu opštine sa srpskom većinom, kroz finansijsku podršku relevantnim instrumentima, razvojem preduzetništva, ulaganja u poljoprivredu i javno-privatno partnerstvo“.

Dve poslednje tačke, 11 i 12, kažu da se ovaj koalicioni sporazum primenjuje na period od sedam godina i da stupa na snagu danom potpisivanja od dvojice stranačkih lidera.Ostale vesti

Makron dočekao Hotija u Jelisejskoj palati
Predsednik Francuske Emanuel Makron dočekao je danas premijera Kosova Avdulaha Hotija u Jelisejskoj palati, preneo je Hoti na Tviteru.
  • 07.07.2020
Dijalog Prištine i Beograda: Start ili reset

Posle višegodišnje pauze Evropska unija će krajem ove nedelje ponovo pokrenuti dijalog Beograda i Prištine sa mrtve tačke. Iako su, zvanično, poslednji razgovori održani 2018. godine, suštinski dijalog ne postoji od kraja 2015. Ubrzanje nastavka dijaloga sledi nakon formiranja nove vlasti u Prištini, popuštanja kosovske strane u vezi sa taksama na uvoz robe iz centralne Srbije i neuspelog pokušaja Vašingtona da pregovore oživi "na svom terenu".

  • 07.07.2020
Hoti u Parizu sa Makronom, Vučić u četvrtak
Kosovski premijer Avdulah Hoti sastaće se danas u Parizu sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom. 
  • 07.07.2020
Vučić i Hoti 12. jula u Briselu
Dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije biće nastavljen u nedelju 12. jula, saopštila je Evropska komisija.
  • 06.07.2020
RIK objavio konačne rezultate izbora,u parlamentu sedam lista
Republička izborna komisija (RIK) usvojila je Izveštaj o ukupnim rezultatima izbora za narodne poslanike Narodne skupštine prema kome je u parlament ušlo sedam izbornih lista.
  • 05.07.2020
Bolton: Ideja o korekciji granice nije moja
Bivši savetnik američkog predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio je za albanski portal "Faksveb" da pitanje "korekcije granice" u dijalogu Beograda i Prištine nije bilo njegova ideja.
  • 05.07.2020