Vesti
Politika

U izveštaju na sajtu Vlade Srbije navedeno „Republika Kosovo“, pa ispravljeno

Deo opozicije ukazao je večeras da je na engleskoj verziji sajta vlade u izveštaju o sednici Skupštine Srbije na kojoj je predsednik Aleksandar Vučić predstavio detalje nemačko-francuskog predloga Kosova za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine u tački dva sporazuma koja se tiče formiranja ZSO napisano "Republika Kosovo".
U izveštaju na sajtu Vlade Srbije navedeno „Republika Kosovo“, pa ispravljeno
Sa sajta Vlade Srbije

Na to je najpre u tvitu ukazao lider Narodne stranke Vuk Jeremić koji je napisao: „Vlada Srbije je objavila na svom sajtu informaciju o skupštinskoj raspravi o KiM. U verziji na engleskom potpuno opušteno navode ‘Republic of Kosovo’. Ili su izdajnici ili neznalice. Ili oba. Za ovo bi se u Španiji li na Kipru podnosile ostavke“.

Jeremić je priložio i printskrin navedenog dela teksta.

Međutim, nakon Jeremićevog tvita, te vesti nije bilo na sajtu vlade, a kada se kasnije ponovo pojavila, u drugoj tački je pisalo „Kosovo i Metohija“.

Reagovao je i lider pokreta Dveri Boško Obradović, koji je takođe na Tviteru ocenio da „neće biti slučajna i nenamerna greška kada Vlada Srbije na zvaničnom sajtu lažnu državu Kosovo nazove ‘Republic of Kosovo’?!“

„Koji prevodilac bi napravio takav previd? Jedino ako je prevodilac iz Brisela ili Vašingtona, a radi u Vladi Srbije. Ili je ovo politika Vlade Ane Brnabić“, upitao je Obradović, priloživši isti printskrin na kojem se vidi da piše „Republika Kosovo“.Ostale vesti

Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023
Kurti očekuje da međunarodni faktori kazne Srbiju zbog nesprovođenja sporazuma

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da očekuje da će međunarodni faktori osuditi ponašanje Srbije zbog nesprovođenja sporazuma dogovorenog u Ohridu 18. marta.

  • 21.03.2023
Vučić: Za Srbiju pravno obavezujuće kada stavi potpis ili se usmeno saglasi
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom evropskog sporazuma o Kosovu i aneksa o implementaciji, izjavio je da je za Srbiju pravno-obavezujuće kada stavi potpis ili pečat na nešto ili se sa tim usmeno saglasi.
  • 21.03.2023
Manojlović: Posledice sporazuma biće ulazak Kosova u NATO

Direktor kampanja Kreni-Promeni Savo Manojlović izjavio je da će posledica prihvatanja i implementacije francusko-nemačkog sporazuma biti ulazak Kosova u NATO.

  • 21.03.2023
Pretnje Kurtiju zbog ZSO

Bivši savetnik kosovskog premijera Aljbina Kurtija Škeljzen Gaši saopštio je da će gađati Kurtijevu kuću Molotovljevim koktelom, ako bude formirao Zajednicu opština sa srpskom većinom.

  • 21.03.2023
Gutereš pozdravlja dogovor Srbije i Kosova
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozdravio je postizanje dogovora o Sporazumu između Srbije i Kosova za normalizaciju odnosa i istakao da strane moraju da rade brzo i u dobroj veri da implementiraju sve svoje obaveze iz sporazuma, prenosi španski Europapres.
  • 21.03.2023