Vesti
Politika

U "Dogovoru"?" večeras: U kojoj državi i kako živimo?

"Albanci su proglašenjem nezavisnosti dobili ono o čemu su sanjali i čemu su težili. Državu koja sada manje-više funkcioniše. Da li je moglo više? Verovatno", kaže analitičar i nekadašnji savetnik Hašima Tačija, Ardian Arifaj. Miodrag Marinković sa druge strane ističe da Srbi nisu dobili ono što su očekivali i što im je obećano. "Nismo dobili slobodno društvo", kaže on.
U
Ardian Arifaj i Miodrag Marinković u Dogovoru (Foto Kim)

Arifaj je uveren da je za petnaest godina Kosovo moglo više i bolje. "Ali ako pogledate gde je Kosovo bilo pre 15 godina a gde je danas, ne možemo da poričemo da je bilo dosta uspeha u ovom periodu, dosta toga je postignuto, ali ostaje još puno toga da se odradi. Kosovo čeka članstvo u UN koje bi značilo zaokruživanje i potpunu konsolidaciju kosovske državnosti. Nije još završen dijalog sa Srbijom od koje očekuje priznanje i da se jednom zauvek završi to poglavlje konflikta", kaže Arifaj.

Prihvatanje nezavisnosti Kosova je lični akt, smatra Miodrag Marinković iz Centra za afirmativne društvene akcije.

"To je stvar bilateralnih odnosa dva međunarodna entiteta, u ovom slučaju Srbije i Kosova. Ono što smo mi mogli da uradimo je da smo uzeli lične karte, plaćamo porez, mi smo se integrisali u ovo društvo u kojem nam ono obezbeđuje normalan život i to je jedna stvar. Ono što smo mi ovih 15 godina dobili je da zapravo mi nismo dobili ono što smo želeli, a to je slobodno društvo i kojem se osećamo kao jednaki pojedinci ali nismo dobili ni ono što nam je obećano, a obećano nam je kosovskim pravnim sistemom u kojem se kaže da su Srbi jednaka zajednica koja živi jednaka prava, da čak imamo neke vrste afirmativnog zakonskog odnosa, to se pre sveg aodnosi na upotrebu jezika, ono što se definiše u Ustavu kao jednako učešće u javnim institucijama, jednak pristup javnim resursima", kaže Marinković.

Arifaj i Marinković su odgovarali i na pitanja o ličnim stavovima po pitanju državnosti i pripadnosti, o tome zašto misle da su Kurti i Vučić populisti i da zamajavaju javnost, ali i o tome da li smeju da ne prihvate evropski predlog i da li misle da će biti novih konflikata na severu.

Sve odgovore možete čuti i videti večeras od 20 sati na Fejsbuk stranici RTV Kim i našem Youtube kanalu.Ostale vesti

Komandant Komande NATO-a u Napulju posetio Kosovo i razgovarao sa komandantom KFOR-a
Komandant Komande združenih snaga NATO-a u Napulju Stjuart Manč posetio je danas Kosovo i sa komandantom KFOR-a Anđelom Mikeleom Ristučom, kako je saopšteno, razgovarao "o planovima i budućim operacijama za očuvanje sigurnog i bezbednog okruženja, uz nepristrasnost prema svim stranama".
  • 31.05.2023
Vučić na CNN-u: Srbija primenila sve međunarodne obaveze, Kosovo nijednu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je govoreći za američki CNN rekao da je srpska strana primenila sve međunarodne obaveze iz Briselskog sporazuma, a da kosovska strana nije ispunila jedan koji je imala - formiranje Zajednice srpskih opština.

  • 31.05.2023
Pič: Nametanje gradonačelnika silom nije bilo mudro
Izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič poručio je nakon sastanaka koje je imao sa predstavnicima Kosova da odluka o nasilnom ulasku gradonačelnika u zgrade opština na severu Kosova nije bila mudra i da je dovela do teških posledica.
  • 31.05.2023
ABK traži izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj vladi
Alijansa za budućnost Kosova (ABK) zatražila je izglasavanje nepoverenja Vladi Aljbina Kurti koju su optužili za „gubitak suvereniteta“ na severu Kosova.
  • 31.05.2023
Kurti: Specijalci se ne povlače dok se ne skloni ’’fašistička milicija’’
Premijer Kosova Aljbin Kurti odbacio je zahteve ambasadora SAD za rešenje konflikta na severu Kosova i kao moguće rešenje spomenuo prevremene lokalne izbore. On je nagovestio da bi mandat tek izabranih predsednika opština na severu mogao da traje mnogo kraće nego što bi trebalo.
  • 31.05.2023
Vučić i Osmani na sastanku sa Šolcom i Makronom sutra u Moldaviji
Predsednik Francuske Emanuel Makron, najavio je da će u četvrtak, 1. juna, zajedno sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom razgovarati sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
  • 31.05.2023