Vesti
Politika

U Dogovoru večeras Srđan Simonović i Nedžmedin Spahiu

U najnovijem izdanju emisije "Dogovor!?" gosti su profesor i analitičar Nedžmedin Spahiu i predstavnik NVO "Humani centar" Srđan Simonović. 
U Dogovoru večeras Srđan Simonović i Nedžmedin Spahiu
Nedžemdin Spahiu i Srđan Simonović u Dogovoru (Foto B.Ćirković, Kim)

Dvojica sagovornika Zorice Vorgučić osvrnula su se na najpre na godišnjicu martovskog pogroma.

Srđan Simonović kaže da se srpski narod još uvek nije oporavio od martovskog pogroma 2004. godine jer, podseća, mnogo je ljudi ostalo bez svojih domova, izgubljeni su životi, neki verski objekti još uvek nisu obnovljeni, a proterani se nisu vratili.

"Narod se nije oporavio, ja bih pre iskoristio termin da je narod zaboravio, uz napomenu da je zaborav karakteristika srpskog naroda, naročito na Kosovu. Obeležiti možete ali šta je učinjeno da se pomogne tom narodu, šta je učinjeno da se potencijal za neka buduća i slična dešavanja predupredi i spreči? To ostaje otvoreno pitanje", kaže Simonović.

Profesor i analitičar Nedžemdin Spahiu ispričao je da je drugog dana nasilja, 18. marta, kada je video da gori crkva Svetog Save u južnom delu Mitrovice, pokušao da pozove vatrogasce ali "da su mu oni rekli da je lud". Nedžmedin Spahiu smatra da je martovsko nasilje bilo organizovano, ali istovremeno krivi međunarodnu zajednicu za ozbiljan propust u omogućavanju bezbednosti Srbima na Kosovu.

"Međunarodne institucije nisu obeledanile ko je stajao iza tih nemilih događaja, sem nekih koji su bili na licu mesta koji su uhapšeni i kaženjeni. Međutim, niko nije osuđen za organizovanje tih događaja. Trebalo bi. Ako je moguće i danas, uprkos tome što vreme proteklo, ali da sam ja na mestu državanog tužitelja ja bih pokrenuo istragu ko je stajao iza tih događaja. Naravno da je to bilo organizovano", ponavlja Spahiu.

U emisiji govore i o predstojećem susretu Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija u Ohridu, te evropskom predlogu, ZSO, povratku Srba sa severa u institucije i predstojećim izborima.Ostale vesti

Kurti: Da li je Vučić dr No ili gdin Njet? Pa, znamo da doktor nije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne samo da nije pristao da potpiše evropski predlog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, već je i odbio njegovu ponudu za samoupravljanje Srba na Kosovu.

  • 21.03.2023
Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023
Kurti očekuje da međunarodni faktori kazne Srbiju zbog nesprovođenja sporazuma

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da očekuje da će međunarodni faktori osuditi ponašanje Srbije zbog nesprovođenja sporazuma dogovorenog u Ohridu 18. marta.

  • 21.03.2023
Vučić: Za Srbiju pravno obavezujuće kada stavi potpis ili se usmeno saglasi
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom evropskog sporazuma o Kosovu i aneksa o implementaciji, izjavio je da je za Srbiju pravno-obavezujuće kada stavi potpis ili pečat na nešto ili se sa tim usmeno saglasi.
  • 21.03.2023
Manojlović: Posledice sporazuma biće ulazak Kosova u NATO

Direktor kampanja Kreni-Promeni Savo Manojlović izjavio je da će posledica prihvatanja i implementacije francusko-nemačkog sporazuma biti ulazak Kosova u NATO.

  • 21.03.2023