Vesti
Politika

U Dogovoru večeras Srđan Simonović i Nedžmedin Spahiu

U najnovijem izdanju emisije "Dogovor!?" gosti su profesor i analitičar Nedžmedin Spahiu i predstavnik NVO "Humani centar" Srđan Simonović. 
U Dogovoru večeras Srđan Simonović i Nedžmedin Spahiu
Nedžemdin Spahiu i Srđan Simonović u Dogovoru (Foto B.Ćirković, Kim)

Dvojica sagovornika Zorice Vorgučić osvrnula su se na najpre na godišnjicu martovskog pogroma.

Srđan Simonović kaže da se srpski narod još uvek nije oporavio od martovskog pogroma 2004. godine jer, podseća, mnogo je ljudi ostalo bez svojih domova, izgubljeni su životi, neki verski objekti još uvek nisu obnovljeni, a proterani se nisu vratili.

"Narod se nije oporavio, ja bih pre iskoristio termin da je narod zaboravio, uz napomenu da je zaborav karakteristika srpskog naroda, naročito na Kosovu. Obeležiti možete ali šta je učinjeno da se pomogne tom narodu, šta je učinjeno da se potencijal za neka buduća i slična dešavanja predupredi i spreči? To ostaje otvoreno pitanje", kaže Simonović.

Profesor i analitičar Nedžemdin Spahiu ispričao je da je drugog dana nasilja, 18. marta, kada je video da gori crkva Svetog Save u južnom delu Mitrovice, pokušao da pozove vatrogasce ali "da su mu oni rekli da je lud". Nedžmedin Spahiu smatra da je martovsko nasilje bilo organizovano, ali istovremeno krivi međunarodnu zajednicu za ozbiljan propust u omogućavanju bezbednosti Srbima na Kosovu.

"Međunarodne institucije nisu obeledanile ko je stajao iza tih nemilih događaja, sem nekih koji su bili na licu mesta koji su uhapšeni i kaženjeni. Međutim, niko nije osuđen za organizovanje tih događaja. Trebalo bi. Ako je moguće i danas, uprkos tome što vreme proteklo, ali da sam ja na mestu državanog tužitelja ja bih pokrenuo istragu ko je stajao iza tih događaja. Naravno da je to bilo organizovano", ponavlja Spahiu.

U emisiji govore i o predstojećem susretu Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija u Ohridu, te evropskom predlogu, ZSO, povratku Srba sa severa u institucije i predstojećim izborima.Ostale vesti

Lutovac: Ono što se desilo u Banjskoj je tektonski poremećaj na političkoj sceni Srbije
Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je da je ono što se desilo 24. septembra u Banjskoj, na severu Kosova, tektonski poremećaj na političkoj sceni Srbije.
  • 04.10.2023
Džejms O’Brajen pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Evroaziju
Američki Senat je potvrdio imenovanje Džejmsa O’ Brajena za pomoćnika državnog sekretara Blinkena za Evropu i Evroaziju.
  • 04.10.2023
Ambasador SAD: Treba nam vremena da razumemo šta se dogodilo u Banjskoj
"Znamo više nego što smo znali, ali još uvek saznajemo stvari o tome, to zahteva vreme. Okolnosti su bile komplikovane i trebaće nam neko vreme da razumemo sve posebnosti. Ali, ne verujemo da je ovo bila spontana stvar, rekao je ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer komentarišući tragične događaje u Banjskoj od 24. septembra.
  • 04.10.2023
Berbokova insistira na deeskalaciji na Kosovu
Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok ponovo se zauzela za deeskalaciju napetosti između Kosova i Srbije.
  • 04.10.2023
Osmani: Sa evropskim liderima u Granadi o bezbednosnim izazovima na Kosovu
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u Španiju na predstojeći susret lidera Evropske unije u Granadi, gde će sa zvaničnicima razgovarati o bezbednosnim izazovima na Kosovu nakon događaja u Banjskoj.
  • 04.10.2023
Šefica Unmika u Beogradu: Potrebna transparentnost u istrazi Banjske
Specijalna predstavnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefica UNMIK-a Karolina Zijade je tokom boravka u Beogradu pozvala na transparentnost u istragama i odgovornosti u vezi sa događajima od 24. septembra u Banjskoj.
  • 04.10.2023