Vesti
Politika

U četvrtak se raspušta kosovski parlament

Kosovske političke partije isključuju mogućnost da će doći do bilo kakvih iznenađenja u četvrtak, za kada je zakazana vanredna sednica parlamenta.
U četvrtak se raspušta kosovski parlament
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Na toj sednici trebalo bi da bude raspuštena skupština, a nakon toga raspisani vanredni parlamentarni izbori, piše Koha.

Za raspuštanje kosovskog parlamenta, nakon što je Ramuš Haradinaj podneo neopozivu ostavku 19. jula, izjasnilo se 80 od ukupno 120 poslanika.

Stranke su se saglasile da pre odluke o raspuštanju parlamenta poslanici glasaju o sporzumu o EU-IPA fondovima, vrednom oko 100 miliona evra.

Iako je za sazivanje vanredne sednice bilo je potrebno 40 potpisa poslanika, parlamentu je dostavljeno više od 80.

Potpise su dostavili poslaici DSK, DPK, Pokreta Samoopredeljenje, Alijanse za budućost Kosova, Socijaldemokratske partije I Inicijative, piše list. Prema skupštinskom poslovniku, za raspuštanje kosovskog parlamenta je potrebno 80 glasova.

Šesti saziv kosovskog parlamenta je praktično već odlučio da okonča mandat pre nego su vlade zemalja Kvinte zahtevale od Prištine i Beograd obnovu dijaloga, podseća Koha.Ostale vesti

Borelj: Beograd i Priština da se dogovore
Šef diplomatije EU Đuzep Borelj izjavio je da je na Beogradu i Prištini da se dogovore oko rešenja za normalizaciju odnosa, ali da pri tom ne mogu imati "odrešene ruke", jer postignuti sporazum mora biti prihvaljiv i za međunarodnu zajednicu, prenosi Tanjug.
  • 30.05.2020
Građani Prištine: Odluka u korist Tačija
Građani Prištine iskazuju nezadovoljstvo povodom presude Ustavnog suda kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija o novom mandataru vlade. Kako su za RTV Kim kazali, za njih je odluka neprihvatljiva.
  • 29.05.2020
Kurti ne prihvata odluku Ustavnog suda
Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da ne prihvata odluku Ustavnog suda o uredbi predsednika Hašima Tačija kojom je dao mandat Avdulahu Hotiju da formira novu vladu.
  • 29.05.2020
Šeholi: Nova  vlada pre ponedeljka

Za direktora Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmira Šeholija odluka Ustavnog suda bila je očekivana. Prema njegovom mišljenju, nova vlada će biti formirana do ponedeljka. 

  • 29.05.2020
Tači: Što pre formirati vladu
Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da vladu treba formirati što pre i pozvao institucije i političke partije da poštuju odluku Ustavnog suda.
  • 29.05.2020
Jokanović: Ustavni sud podbacio
Advokat Živojin Jokanović smatra da je Ustavni sud ovoga puta podbacio i da je „zanemario suštinu svog postojanja, svoje funkcije i ustavnu zaštitu poretka“.
  • 29.05.2020