Vesti
Politika

U četvrtak nastavak konstitutivne sednice?

Nastavak konstitutivne sednice Skupštine Kosova na kojoj bi trebalo da bude izabran predsednik i potpredsednici kosovskog parlamenta biće održan u četvrtak, saznaje Beta.
U četvrtak nastavak konstitutivne sednice?
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Agencija Beta saznaje da su odgovarajuće službe u Skupštini Kosova dobile nalog da počnu pripreme za nastavak sednice parlamenta, koji bi trebalo da se održi u četvrtak, 20 novembra.

Prištinski mediji su ocenili da će posle pet meseci političke krize ove nedelje biti zabeležen veliki zaokret u prevazilaženju blokade i da će biti konstituisana skupština izborom predsednika i potpredsednika kosovskog parlamenta.

Posle odluke postizborne koalicije da odustanu od funkcije predsednika Skupštine Kosova, kako je predviđeno i odlukom Ustavnog suda, otvorene su mogućnosti za nastavak konstituivne sednice.

Međutim, i pored toga Demokratska partija Kosova traži da se sednica Skupštine sazove nakon postizanja političkog sporazuma lidera partija, nezavisno od poziva međunarodne zajednice da zasedanje treba da bude održano što je pre moguće.

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj ne želi da odustane od premijerske funkcije, iako međunarodna zajednica smatra Isu Mustafu iz Demokratskog saveza Kosova poželjnijim kandidatom za to mesto.Ostale vesti

Mustafa: Vlada Aljbina Kurtija je vlada nasilja
Bivši kosovski premijer Isa Mustafa smatra da je vlada Ajbina Kurtija "vlada nasilja i da se po nasilju ne razlikuje mnogo od Rusa, koji su zapalili Ukrajinu, dok je ona zapalila institucije Kosova".
  • 09.08.2022
EU: Kasni se sa sprovođenjem energetskih sporazuma Kosova i Srbije
Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominjući da se radi o "tehničkim razlozima".
  • 09.08.2022
Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini. Na sastanku je govoreno o energetici, opštinama na severu, političkim događajima na Kosovu i u regionu, te bezbednosnoj situaciji.
  • 09.08.2022
MUP Kosova: Preregistracija na RKS tablice samo uz kosovsku ličnu kartu
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je odgovore na, kako navode, najčešće postavljanja pitanja građana o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, te pozvalo sve da registruju vozila od 1. septembra do 31. oktobra ove godine.
  • 09.08.2022
Rukići: Izjave o mogućem ratu na Kosovu utiču i na strane investitore
Bivši predsednik Privredne komore Kosova (PKK) Berat Rukići ocenio je da širenje mišljenja u globalnim medijima da može doći do rata na Kosovu utiče negativno na strane investitore.
  • 09.08.2022
Kurti sa Kajarijem: Pozvao na slanje jasnih poruka o „delovanju kriminalnih struktura na severu“

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, sastali su se u prostorijama kosovske vlade. Bliska saradnja kosovskih institucija i NATO misije na Kosovu bila je glavna tema sastanka.

  • 09.08.2022