Vesti
Politika

U četvrtak debata o dijalogu, opozicija kritikuje Kurtijevu vladu

Poslanici Skupštine Kosova sastaće se u četvrtak na redovnoj plenarnoj sednici, a među brojnim tačkama dnevnog reda biće i skupštinska rasprava o dijalogu sa Srbijom.
U četvrtak debata o dijalogu, opozicija kritikuje Kurtijevu vladu
Skupština Kosova (Foto Kim)

Za ovaj proces, dve opozicione stranke, DPK i AAK, uputile su kritike na račun Kurtijeve vlade zbog netransparentnosti u dijalogu sa Srbijom i zatražile pojašnjenje strategije za dijalog. U međuvremenu, u vladajućoj stranci, Pokret Samoopredeljenje odbio je da komentariše sutrašnji sastanak u Briselu potpredsednika vlade Besnika Biljsimija sa glavnim srpskim pregovaračem Petrom Petkovićem.

Nakon sastanka Predsedništva Skupštine, šef poslaničke grupe PDK Abeljard Tahiri rekao je da svaki nacrt sporazuma koji može da bude potpisan između Kosova i Srbije treba da bude obavešten od strane izabranih predstavnika.

„Na dijalog sa Srbijom ne treba da gledamo kao na agendu naših dnevnopolitičkih sukoba. Međutim, Vlada Kosova je veoma netransparentna u ovom procesu. Danas mi kao narodni poslanici i građani malo znamo o posvećenosti Vlade u tom pogledu. Tako da još jednom kažem da ne mogu da govorim o mogućem nacrtu sporazuma koji nismo videli. Videćemo budućnost ako će Vlada nešto podeliti sa poslanicima pre ovakvih sastanaka“, rekao je on.

Šef poslaničke grupe AAK Besnik Tahiri takođe je zatražio veća pojašnjenja u vezi sa dijalogom.

„Veoma je važno u ovoj fazi razjasniti stvari, strategiju i pristup koji Kosovo ima prema ovom dijalogu. Za nas je važno da dijalog pređe u drugu fazu, što znači završetak jednog veoma širokog procesa, jer se ne vidi da je Kosovo imalo koristi i postizanje konačnog, pravno obavezujućeg sporazuma koji će biti obostrano priznanje“, rekao je on.

U međuvremenu, šefica poslaničke grupe Samoopredeljenja Mimoza Kusari-Ljilja odbila je da komentariše sutrašnji sastanak dvojice glavnih pregovarača u Briselu, u okviru dijaloga Kosovo-Srbija.

„Što se tiče sutrašnjeg sastanka, ne želim ništa da prejudiciram, verujem da je kancelarija zamenika premijera Bisljimija adresa za konkretna pitanja u vezi sutrašnjeg sastanka“, rekla je ona.Ostale vesti

Komandant Komande NATO-a u Napulju posetio Kosovo i razgovarao sa komandantom KFOR-a
Komandant Komande združenih snaga NATO-a u Napulju Stjuart Manč posetio je danas Kosovo i sa komandantom KFOR-a Anđelom Mikeleom Ristučom, kako je saopšteno, razgovarao "o planovima i budućim operacijama za očuvanje sigurnog i bezbednog okruženja, uz nepristrasnost prema svim stranama".
  • 31.05.2023
Vučić na CNN-u: Srbija primenila sve međunarodne obaveze, Kosovo nijednu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je govoreći za američki CNN rekao da je srpska strana primenila sve međunarodne obaveze iz Briselskog sporazuma, a da kosovska strana nije ispunila jedan koji je imala - formiranje Zajednice srpskih opština.

  • 31.05.2023
Pič: Nametanje gradonačelnika silom nije bilo mudro
Izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič poručio je nakon sastanaka koje je imao sa predstavnicima Kosova da odluka o nasilnom ulasku gradonačelnika u zgrade opština na severu Kosova nije bila mudra i da je dovela do teških posledica.
  • 31.05.2023
ABK traži izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj vladi
Alijansa za budućnost Kosova (ABK) zatražila je izglasavanje nepoverenja Vladi Aljbina Kurti koju su optužili za „gubitak suvereniteta“ na severu Kosova.
  • 31.05.2023
Kurti: Specijalci se ne povlače dok se ne skloni ’’fašistička milicija’’
Premijer Kosova Aljbin Kurti odbacio je zahteve ambasadora SAD za rešenje konflikta na severu Kosova i kao moguće rešenje spomenuo prevremene lokalne izbore. On je nagovestio da bi mandat tek izabranih predsednika opština na severu mogao da traje mnogo kraće nego što bi trebalo.
  • 31.05.2023
Vučić i Osmani na sastanku sa Šolcom i Makronom sutra u Moldaviji
Predsednik Francuske Emanuel Makron, najavio je da će u četvrtak, 1. juna, zajedno sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom razgovarati sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
  • 31.05.2023