Vesti
Politika

U Briselu se nastavlja dijalog na tehničkom nivou

U Briselu će tokom dana biti nastavljen dijalog na tehničkom nivou između Beograda i Prištine. Predstavnici dve strane oprečno o temama na dnevnom redu.
U Briselu se nastavlja dijalog na tehničkom nivou
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak juče je izjavio da će se na današnjem sastanku razgovarati o međusobnim finansijskim potraživanjima.

"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti saglasili da će njihovi pregovarači slediti rešavanje međusobnih finansijskih potraživanja i aranžmana za nevećinsku zajednicu", napisao je Lajčak na svom Tviter nalogu.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da će prva tačka dnevnog reda tokom današnjeg dijaloga Beograda i Prištine u Briselu biti Zajednica opština sa srpskom većinom.

Đurić je na Tviteru odgovorio na objavu specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, koji je rekao da će se u nastavku dijaloga razgovarati o međusobnim finansijskim potraživanjima i aranžmanima za nevećinsku zajednicu.

S druge strane, premijer Kosova Avdulah Hoti kazao je da se danas u Briselu neće razgovarati o Zajednici srpskih opština, već o finansijskim obavezama koje Srbija ima prema Kosovu.

Povodom današnjeg nastavka dijaloga juče se oglasio i kabinet kosovskog predsednika Hašima Tačija navodeći da “otvaranje tema o pravima zajednica i o Zajednici srpskih opština u Briselskom dijalogu velika i veoma rizična greška Vlade Kosova", dodaje se da "hitno mora da se izglasa rezolucija kojom će se premijer zaustaviti da pregovara o unutrašnjim pitanjima na Kosovu i o temama koje dovode u rizik unutrašnji državni poredak”.

Poslednja runda dijaloga Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa pod okriljem EU održana je 7. septembra u Briselu, kada su se sastali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijera Kosova Avdulah Hoti.Ostale vesti

Hoti: Raspodela sredstava iz Fonda za ekonomski oporavak sledeće nedelje

Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je da se već sledeće nedelje očekuje početak raspodele 60 miliona evra iz Fonda za ekonomski oporavak.

  • 30.09.2020
Sunjok: Dijalog Beograda i Prištine napreduje
Specijalni predstavnik EU za Kosovo ambasador Tomaš Sunjok ocenio je danas da dijalog Beograda i Prištine napreduje,  da je pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO) tema razgovora u okviru tog procesa, te izrazio nadu u postizanje sveobuhvatnog  sporazuma za rešavanje svih pitanja između dve strane.
  • 29.09.2020
Komična predstava oko
Transparenti koji su osvanuli nedavno na Gazivodama ne prestaju da privlače pažnju javnosti. Pojedini se sa njima sprdaju i smešni su im, za neke su oni deo američke predstave, dok Srbima na severu Kosova uopšte nije smešno. „Žao mi je što o sudbini celog jezera odlučuju ljudi koji nikakve veze sa tim nemaju“, kaže za RTV Kim Marko Rakić iz Lokalne inicijative „Link“.
  • 28.09.2020
Hoti: Sastanak u Briselu otkazan jer je Beograd hteo dijalog o ZSO
Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da je nastavak dijaloga u Briselu planiran za danas otkazan, "jer Srbija insistira na dogovoru o Zajednici opština sa srpskom većinom", ponovivši da u Prištini to pitanje smatraju zatvorenim.
  • 28.09.2020
Tramp: Lideri Srbije i Kosova su se grlili u Beloj kući

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp se u okviru kampanje za predsedničke izbore u novembru, svojim pristalicama ponovo pohvalio sporazumom koji su Beograd i Priština početkom meseca postigli u Vašingtonu.

  • 28.09.2020
Novi ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan izjavio je da Izrael tehnički još nije priznao Kosovo.
  • 27.09.2020