Vesti
Politika

U Briselu održan novi sastanak radnih grupa o tablicama

U Briselu je održan sastanak Radne grupe eksperata Beograda i Prištine, koji bi trebalo da pronađu obostrano prihvatljivo rešenje za spor oko registarskih tablica.

U Briselu održan novi sastanak radnih grupa o tablicama
Prelepljivanje simbola Srbije na registarskim tablicama (Foto arhiva Kim)

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak saopštio je da su se Radne grupe dve strane sastale u Briselu šesti put.

"Eksperti EU pomogli su obema delegacijama u identifikaciji svih postojećih opcija i njihovih tehničkih implikacija. Sada je vreme da se upustimo u pronalaženje zajedničkog jezika“, napisao je Lajčak na Tviteru.

Podsetimo, Radne grupe Beograda i Prištine formirane su na osnovu sporazuma koji su Beograd i Priština postigli 30. septembra prošle godine, a kojim je prekinuta kriza na administrativnim prelazima između Kosova i centralne Srbije tako što su počele da se koriste nalepnice za registarske tablice.

Radna grupa je dobila rok od šest meseci da dođe do obostrano prihvatljivog trajnog rešenja za priznavanje registrskih tablica. Rok za postizanje dogovora ističe krajem marta, odnosno početkom aprila.Ostale vesti

Vejvoda: Srbija ne može da zadrži neutralnost
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je da Srbija ne može da zadrži neutralnost, navodeći da je Srbija išla u NATO do 2004. godine, i da su za vreme premijera Zorana Đinđića počeli razgovori oko ulaska u punopravno članstvo Alijanse, "ne zanemarujući nipošto zločin koji je učinjen".
  • 28.06.2022
Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022
Završen pretres PO Opštine Peć u Goraždevcu
Policija Kosova napustila je Goraždevac zajedno sa danas uhapšenim Miloradom Đokovićem, nakon što je izvršena premetačina i pretres Privremenog Organa za Peć koji se nalazi u Goraždevcu. Tom prilikom blokiran je kompletan centar Goraždevca, čak ni novinari Radio Goraždevca nisu mogli da pristupe svojim prostorijama.
  • 27.06.2022
Policija blokirala centar Goraždevca
"U toku je blokada centra Goraždevca od strane Kosovske policije. Razlog je nepoznat, ali se pretpostavlja da ima veze sa popodnevnim hapšenjem stanovnika Vitomirice zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima 1999. godine", rekao je za RTV Kim novinar Radio Goraždevca Damjan Portić.
  • 27.06.2022
Spreman operativni plan KP za obeležavanje Vidovdana
Kosovska policija (KP) je saopštila da je preduzela sve mere za upravljanje bezbednosnom situacijom pre, za vreme i posle obeležavanja Vidovdana.
  • 27.06.2022