Vesti
Politika

U Briselu o Statutu ZSO

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić izjavio je da nastavak dijaloga Beograda i Prištine 9. februara predstavlja priliku za razgovor o Zajednici srpskih opština (ZSO) i njenom Statutu.
U Briselu o Statutu ZSO
Marko Đurić i Ljubomir Marić (Foto Kim)

"Spremni smo da razgovaramo o elementima Statuta, a mislim da su svi manje-više upoznati sa tim kakav je naš pogled na ZSO", rekao je Djurić za "Večernje novosti".

On je dodao da konačni oblik uredjenja Zajednice treba utvrditi kroz dijalog, istakavši da ZSO neće biti "na uštrb Albanaca, već na korist celog Kosova i Metohije".

Upitan da li je njegova pretpostavka da će ZSO biti formirana za tri meseca suviše optimistična, direktor Kancelarije za KiM je kazao da to nije pretpostavka, već obaveza premijera Kosova Ise Mustafe i njegovog zamenika Hašima Tačija, koju su preuzeli potpisivanjem koalicionog sporazuma sa "Srpskom listom".

Komentarišući izjavu kosovskog ministra za evropske integracije da pitanje rudnika Trepča treba da reši medjunarodni sud, Djurić je rekao da mu se na momente čini da "ni oni sami ne mogu da se dogovore kako da se reši to pitanje".

"Ako želimo punu normalizaciju odnosa moramo biti svesni da imovinska pitanja moramo da rešimo, ne samo zbog političkog, već i zbog ekonomskog ambijenta. Mi smo za tu diskusiju potpuno spremni", kazao je on.Ostale vesti

Dačić i Godfri razočarani merama Prištine
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić preneo je ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država Entoniju Godfriju, razočaranost poslednjim potezima Prištine u vezi s uvozom srpske robe i uslovima koje s tim u vezi postavljaju - tzv. uvođenjem recipročnih mera, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
  • 01.06.2020
Tači pozvao Hotija da formira novu vladu u najkraćem roku
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je Ustavni sud Kosova danas objavio u potpunosti odluku o ustavnosti njegovog dekreta i pozvao funkcionera DSK Avdulaha Hotija da formira novu Vladu.
  • 01.06.2020
DSK predao zahtev skupštini za sednicu o izboru vlade
Demokratski savez Kosova podneo je kosovskoj skupštini zahtev za održavanje sednice na kojoj se očekuje izbor novog sastava kosovske vlade sa Avdulahom Hotijem na čelu.
  • 01.06.2020
Najavljeno uklanjanje robe
Nakon što je Vlada Kosova donela odluku o uvođenju "reciprociteta" za robu srpskih proizvođača koja nema oznaku "Republika Kosovo", ministarka ekonomije, zapošljavanja, trgovine, industrije, preduzetništva i strateških investicija na Kosovu Rozeta Hajdari, naložila je uklanjanje takve robe sa tržišta.
  • 01.06.2020
Hoće li biti omogućeno glasanje na Kosovu 21. juna?
Iako je Republička izborna komisija (RIK) predvidela glasanje za parlamentarne izbore u Srbiji 21. juna na 90 biračkih mesta na Kosovu, još uvek je neizvesno hoće li se ti izbori sprovesti.
  • 01.06.2020
Od danas se otvaraju prelazi

Na Kosovu od danas nastupa treća faza olakšavajućih mera uvedenih nakon pojave korona virusa.

  • 01.06.2020