Vesti
Politika

’’U bajku multikulturalnog i demokratskog Kosova ne veruju ni njeni promoteri’’

Razlog za intervenciju na Kosovu nađen je u jednoj laži tadašnjeg saveznog ministra odbrane Šarpinga o srpskim koncentracionim logorima i iscrpljenim Albancima, rekao je predstavnik Alternative za Nemačku Anton Frizen na redovnoj sednici nemačke skupštine.
’’U bajku multikulturalnog i demokratskog Kosova ne veruju ni njeni promoteri’’
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Frizen je govorio na sednici na kojoj se raspravljalo o produženju misije Kfora na Kosovu i naveo "da se to (logori i iscrpljeni Albanci) nije desilo" i zato bi odmah "trebalo zaustaviti angažovanje kosovske misije".
 
"Operacija Potkovica, genocidna ludačka teorija o srpskim koncentracionim logorima i iscrpljenim kosovskim Albancima - sve to, naime, nikada nije postojalo. Rat na Kosovu zato nije bio ništa potrebniji od mera protiv korona virusa koje ograničavaju osnovna prava, a pritom i ugrožavaju ljudski život. Oba su zasnovana na lažnim vestima, s tim da lažne vesti na Kosovu traju već 21 godinu", rekao je Frizen.
 
Prema njegovim rečima, u bajku mirnog, multikulturalnog, demokratskog Kosova ne veruju ni oni koji to u Bundestagu propagiraju.
 
"Kosovo je sada de fakto monoetnička država kojom vladaju ratni zločinci pod uticajem organizovanog kriminala, trgovine ljudima, organima i drogom. Građani Kosova drugi su najsiromašniji u Evropi. Zvanična stopa nezaposlenosti prošle godine je bila gotovo 26 posto, nezaposlenost mladih čak 50 odsto. O ovom NATO-EU protektoratu trenutno se priča isključivo zbog krize vlade. Ova novorođena pseudo-država trebalo bi da bude multietnička i multikulturna, ali to je samo san briselskih i berlinskih moćnih elita", rekao je nemački poslanik.
 
Prema njegovim rečima, realnost je takva da je od 1999. uništeno oko 150 crkava, manastira i drugih svetilišta, više od 10.000 ikona je oskrnavljeno i ukradeno, a Srpska pravoslavna crkva mora da se izbori za opstanak na prostoru svoje istorijske kolevke.
 
On je naveo i da su "21 godinu nakon početka operacije na Kosovu nemački poreski obveznici potrošili više od 464 miliona evra za propalu mafijašku državu" ne računajući tu troškove nemačkog Ministarstva odbrane, koji se, kako je naveo, čuvaju u tajnosti.
 
Frizen smatra da bi Berlin, umesto da se upušta u laži, "trebalo da radi na razmeni teritorija između Srbije i Kosova, kako bi Srbi na severu Kosova bili zaštićeni unutar srpske države, a neka nestabilna albanska područja na jugu Srbije, bila stabilizovana integracijom u Kosovo".
 
"Lažne vesti i bajke ovde ne pomažu. Naši građani mogu da podnesu istinu. Zato sam za to da se odmah obustavi misija na Kosovu", zaključio je Frizen.Ostale vesti

Hoti: Vrlo brzo ćemo ukloniti prepreke za nastavak dijaloga
Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je će "vrlo brzo" biti ukinute prepreke za obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, kao i da se početak razgovora može brzo očekivati - čim budu uklonjenje mere za kretanje, promet i putovanje.
  • 05.06.2020
Kurti: Borićemo se unutar i van Skupštine Kosova
Bivši kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je novoizabrana Vlada Kosova nezakonska i beskorisna. Kurti je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa pojasnio da je odluka nezakonska, jer je izabrana na osnovu neustavne odluke Ustavnog suda Kosova.
  • 05.06.2020
Meta: Nastavak dijaloga BG i PR važan
Predsednik Albanije Iljir Meta smatra da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine važan ne samo za normalizaciju odnosa i, kako je naveo,"međusobnog priznavanja" već i zbog "njihove budućnosti u Evropskoj uniji".
  • 05.06.2020
EU poziva kosovske vlasti da ukinu mere reciprociteta
Evropska unija zahteva da vlasti u Prištini preispitaju odluku prethodne vlade Aljbina Kurtija o reciprocitetu.
  • 05.06.2020
Jevtić: Obezbediti prevod za novinare srpskih medija
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić zatražio je danas na sednici Vlade Kosova da se srpskim medijama obezbedi prevod sa albanskog jezika.
  • 05.06.2020
Fabrici: Status kvo ne odgovara ni Beogradu, ni Prištini
Trenutna status kvo pozicija ne ide u korist ni Beogradu, ni Prištini, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodao da je utisak Unije da nova vlada u Prištini razume potrebu za obnavljanjem dijaloga, uz ocenu da Beograd pokazuje "jaku posvećenost" nastavku pregovora, prenosi Tanjug.
  • 05.06.2020