Vesti
Politika

TV Klan: Srpski i albanski lideri krajem meseca u Berlinu

Francuska i Nemačka odlučile su da na jednom mestu okupe političke lidere Zapadnog Balkana, kako bi pomogli jačanje saradnje u regionu, navodi "Klan Kosova".
TV Klan: Srpski i albanski lideri krajem meseca u Berlinu
Aleksandar Vučić, Angela Merkel i Hašim Tači (Foto: Blic)

Do susreta će doći u ponedeljak, 29. aprila, u Berlinu, javlja prištinski medij.

Prema ovim navodima, skupu čiji je cilj "neformalna razmena ideja" prisustvovaće, pored ostalih, predsednik i premijerka Srbije, Aleksandar Vučić i Ana Brnabić, kosovski predsednik i premijer, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, kao i predsednik i premijer Albanije, Ilir Meta i Edi Rama.

Nemačka i Francuska žele da pomognu jačanje saradnje zemalja Zapadnog Balkana, posebno u pogledu glavnih političkih tema kao što je dijalog između Beograda i Prištine, navodi Klan Kosova.

Prištinski medij prenosi i da su donosioci odluka u Evropskoj uniji sada fokusirani na pripremu poslednje faze dijaloga, nakon što je uspešno rešen problem oko imena između Skoplja i Atine.Ostale vesti

Od danas se otvaraju prelazi

Na Kosovu od danas nastupa treća faza olakšavajućih mera uvedenih nakon pojave korona virusa.

  • 01.06.2020
RIK: Na Kosovu 90 biračkih mesta
Republička izborna komisija (RIK) Srbije usvojila je sinoć Dopunsko rešenje o određivanju biračkih mesta za parlamentarne izbore 21. juna u Srbiji i odredila 90 biračkih mesta na Kosovu, a 43 u inostranstvu.
  • 31.05.2020
Avdulah Hoti najavljuje ukidanje odluka Aljbina Kurtija
Kandidat za novog kosovskog premijera Avdulah Hoti rekao je da će ukinuti odluke koje sprečavaju nastavak dijaloga sa Beogradom.
  • 31.05.2020
Lajčak: Kosovo odmah da povuče odluku
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je razočaran recipročnim merama koje je Priština uvela i zatražio njihovo momentalno povlačenje.
  • 31.05.2020
Dačić: Ne prihvatamo potez Prištine, dijalog je na respiratoru
Ministar spoljnih poslova Ivida Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila zlazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo". Nemamo nameru da nastavimo dijalog dok se ove mere ne ukinu, ističe šef srpske diplomatije.
  • 31.05.2020
Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole
Bez posebne dozvole, na osnovu sinoćne odluke kosovske vlade, na Kosovo ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu. Kosovska vlada na elektronskoj sednici raspravljala je o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".
  • 31.05.2020