Vesti
Politika

TV Klan: Srpski i albanski lideri krajem meseca u Berlinu

Francuska i Nemačka odlučile su da na jednom mestu okupe političke lidere Zapadnog Balkana, kako bi pomogli jačanje saradnje u regionu, navodi "Klan Kosova".
TV Klan: Srpski i albanski lideri krajem meseca u Berlinu
Aleksandar Vučić, Angela Merkel i Hašim Tači (Foto: Blic)

Do susreta će doći u ponedeljak, 29. aprila, u Berlinu, javlja prištinski medij.

Prema ovim navodima, skupu čiji je cilj "neformalna razmena ideja" prisustvovaće, pored ostalih, predsednik i premijerka Srbije, Aleksandar Vučić i Ana Brnabić, kosovski predsednik i premijer, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, kao i predsednik i premijer Albanije, Ilir Meta i Edi Rama.

Nemačka i Francuska žele da pomognu jačanje saradnje zemalja Zapadnog Balkana, posebno u pogledu glavnih političkih tema kao što je dijalog između Beograda i Prištine, navodi Klan Kosova.

Prištinski medij prenosi i da su donosioci odluka u Evropskoj uniji sada fokusirani na pripremu poslednje faze dijaloga, nakon što je uspešno rešen problem oko imena između Skoplja i Atine.Ostale vesti

Dafina Gedžu-Bunjaku vršilac dužnosti ministarke zdravlja
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, nakon odluke ministra zdravlja  Rifata Latifa o podnošenju neopozive ostavke na tu funkciju, imenovao Dafinu Gedžu-Binjaku na mesto v.d. ministra, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 07.10.2022
Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata

Portparol Evropske unije Peter Stano objasnio je kašnjenje srpske kompanije Elektrosever zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, postignutog u Briselu u junu ove godine, između Kosova i Srbije.

  • 07.10.2022
Evropska komisija potvrdila preporuku o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Evropska komisija je potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje "u potpunosti važeća".

  • 07.10.2022
Bez velikih očekivanja od Vučićevog obraćanja. „Pritisci postoje, a mi već znamo da živimo teško“
Posle niza sastanaka sa evropskim zvaničnicima i posle gotovo deset dana držanja u neizvesnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti. Obraćanje dolazi i nakon trilateralnog sastanka koji je imao u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na kojem je jedna od tema bila Kosovo. Poznavaoci prilika na Kosovu veruju da će Vučić ponovo izaći sa pričom o „teškim danima“ i pritiscima po pitanju postizanja konačnog rešenja sa zvaničnicima u Prištini.
  • 07.10.2022
Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022