Vesti
Politika

Tužilački savet odluku Vlade Kosova smatra neustavnom i nezakonitom

Tužilački savet Kosova je održao vanrednu sednicu na kojoj je razmatrana samo jedna tačka dnevnog reda u vezi sa odlukom Vlade Kosova da prepolovi plate tužilaca. Ukoliko sporna odluka ne bude povučena do 8. decembra iz ovog tela poručuju da će preduzeti radikalnije mere.
Tužilački savet odluku Vlade Kosova smatra neustavnom i nezakonitom
Detalj sa vanredne sednice Tužilačkog saveta Kosova povodom odluke Vlade Kosova da prepolovi plate tužilaca (Foto Tužilački savet Kosova)

Sastanku su prisustvovali su i glavni tužioci tužilaštava.

Članovi Tužilačkog saveta Kosova i glavni tužioci tužilaštava na Kosovu jednoglasno su ocenili da je današnja odluka Vlade Kosova neustavna i nezakonita, te da predstavlja flagrantno mešanje u nezavisnosti tužilačkog sistema.

Tužilački savet Kosova doneo je odluku kojom traži od Vlade Republike Kosovo da odmah poništi odluku br. 03/109 od 23.11.2022. godine.

U međuvremenu, kako je saopšteno medijima, rad tužilaštava će biti smanjen i nastaviće se samo u osnovnim službama, a Savet i tužilaštva će obustaviti sve oblike saradnje sa predstavnicima Vlade Kosova.

Ukoliko ova odluka ne bude stavljena van snage do 8. decembra 2022. godine, Savet će odlučiti o drugim, radikalnijim merama.Ostale vesti

Lajčak: Fokusirati se na široki plan
Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak rekao je su da poslednjim sporazumom od 23. novembra okončani mali sporazumi i da će se strane fokusirati na širi plan.
  • 01.12.2022
Dačić: Formirati ZSO
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić se nada da će Nemačka imati izbalansiran pristup i da će pružiti konstruktivnu podršku dijalogu Beograda i Prištine, sa težištem na primenu postojećih dogovora, pre svega na formiranju Zajednice srpskih opština, saopšteno je iz njegovog kabineta.
  • 01.12.2022
Vučić vređao Trajkovićevu i Rašića, ne ide u Tiranu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je kritikovao odluku kosovskog premijera Aljbina Kurtija da za kosovskog ministra za zajednice i povratak imenuje Nenada Rašića. Vučić je Radu Trajković, koja je imenovana za Rašićevu savetnicu, kao i samog Rašića, nazvao "srpskim ološem sa dna kace", dok je Kurtiju dodelio epitet "terorističkog ološa".
  • 01.12.2022
Suroi: Bez značajnih promena
Tvrdilo se da će vreme izlečiti sve i da će zaraćene zemlje uspostaviti dobre odnose i postati članice Evropske unije, ali je prošlo 20 godina, a može proći još 20, pa da se značajne promene ne dogode u regionu, niti u odnosima sa EU, izjavio je Veton Suroi na Okruglom stolu "Regionalna saradnja kao mirovni projekat".
  • 01.12.2022
Eskobar: SAD neće preuzeti glavnu ulogu u dijalogu
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar izjavio je da nisu velike šanse da će SAD preuzeti glavnu ulogu u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.
  • 01.12.2022
Srpska lista se po drugi put oglasila danas povodom imenovanja Nenada Rašića na mesto ministra za zajednice i povratak, ali i Rade Trajković na mesto njegove savetnice.
  • 01.12.2022