Vesti
Politika

"Tužilac za ratne zločine morao da ode zbog SAD"

Specijalni tužilac za ratne zločine na Kosovu Dejvid Švendimen izjavio za britanski Gardijan da je primoran da ode s te funkcije u kritičnoj fazi.
Dejvid Švendimen (Foto rferl.org)

Takođe, upozorio je i da još uvek nije obezbeđen njegov “verodostojan” naslednik na toj funkciji, a sve zbog, kako je rekao, inertnosti Stejt departmenta.

Švendiman kaže da je više od godinu dana tražio od Stejt departmenta da se izjasni o budućnosti suda na čijem je čelu, ali je iz Vašingtona umesto odgovora stiglo obaveštenje da mora da napusti poziciju specijalnog tužioca do aprila, što znači da uopšte nije ostavljeno nikakvo vreme da se nađe njegov zamenik, preneo je Gardijan.

Švendimen kaže da nema pojma ni da li je uopšte počeo da se traži njegov zamenik. “Nikakve garanacije mi nisu date. U osnovi, oko dve nedelje je tišina”, kazao je on Gardijanu iz Haga, u telefonskom intervjuu.

Britanski list podeća da je specijalni sud za zločine počinjene na Kosovu ustanovljen pod prištinskim zakonima, ali da je smešten u Hagu, kako bi se procesi zaštitili od uticaja na svedoke i odvijali u pravičnoj atmosferi.

Gardijan potom navodi da je situacija sa Švedimenom još jednom pokazala da će “trošenje budžeta” Stejt departmenta imati dalekosežne posledice, kao i sve učestaliji izveštaji o neodlučnosti i blokadi u Stejt department i upražnjenim pozicijama, pa čak i onim najvišim.

Vakuum koji je sad nastao odlaskom Švendimena dolazi u “nezgodnom trenutku”u regionu. Prošlo je deset godina od proglašenja nezavisnosti, koju Srbija i Rusija ne priznaju, dok je u specifičnoj poziciji srpska enklava, koja očekuje "pravdu", ističe Gardijan.

Zatim se podseća da je Sud napravio važan pomak u slučajevima u kojima su lideri nekadašnje OVK optuženi za zločine nad srpskim civilima tokom sukoba 1999. Navodi se i da je nekoliko sadašnjih visokih zvaničnika Kosova na listi osumnjičenih.

Gardijan navodi da je Švendimen, kada je Sud uspostavljen 2016, odmah izabran kao američki advokat sa zavidnom karijerom u oblasti ratnih zločina. On je britanskom listu rekao da je prihvatio tu poziciju jer mu je obećano da će mu biti garantovana finansijska i politička nezavisnost, kao i pun mandat od četiri godine.
Međutim, kada se promenila administracija, izborom novog predasednika SAD, promenila se i zainteresovanost Stejt departmenta za njegov rad, odnosno za rad Suda.

“Kada se administracija promenila, apsolutno sam ubeđen da su profesionalci u Stejt departmentu razumeli, ali su bili i iskreni pa su mi rekli da ostali u Stejt department nisu bili zainteresovani”, kazao je Švendimen.

“Onda smo počeli da ih prtiskamo veoma snažno da dobijemo odgovor šta će biti sa sudom. Želeo sam da budem siguran da, ako mi se mandat ne produži, bude dovoljno vremena da se izabere moj naslednik kako bi bilo minimalnog uticaja na rad suda”, rekao je on.

Međutim, pisanog odgovora nije dobio sve dok nije bio pozvan u američku ambasadu u Hagu 13. februara kada mu je preko telefona, iz Stejt departmenta, saopšteno da će morati da napusti poziciju specijalnog tužioca krajem marta.

Sada ostaje pitanje šta će biti sa Sudom, budući da je izbor specijalnog tužioca komplikovano pitanje jer je prvobitno prihvaćeno da glavnu reč vodi američki tužilac kako bi se ispoštovala volja i SAD i Prištine da Amerika ostane aktivno uključena u dešavanja na Kosovu. Sada će lideri EU morati da vide šta će da rade.

Za sada je izvesno da će zamenik specijalnog tužioca, britanski advokat Kvai Hong Ip, morati da bude vršilac dužnosti specijalnog tužioca.Ostale vesti

Završena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u Srbiji
U palati "Srbija" završeno je zasedanje Saveta za nacionalnu bezbednost kojim je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 06.03.2021
Valjdet Sadiku imenovan za privremenog otpravnika poslova ambasade Kosova u SAD
Ambasador Valjdet Sadiku imenovan je za otpravnika poslova u ambasadi Kosova u Vašingtonu, saopštilo je kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore (MIPD).
  • 06.03.2021
Palmer: Nije pritisak, ali
SAD neće pritiskati, već ohrabruju Beograd i Prištinu da postignu sporazum o normalizaciji, kaže specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer.
  • 06.03.2021
EP 25. marta o Zapadnom Balkanu
Debata o izveštajima o napretku četiri balkanske države ka EU biće održana na mini-plenarnoj sednici Evropskog parlamenta 25. marta, saopšteno je u Briselu.
  • 06.03.2021
Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021