Vesti
Politika

Tužba protiv Haradinaja i Bitića zbog univerziteta?

Organizacija za kvalitet u nastavi (ORCA) je najavila moguću tužbu protiv kosovskog premijera Ramuša Haradinaja i ministra obrazovanja Šučri Bitićija za zloupotrebu službenog položaja.
Tužba protiv Haradinaja i Bitića zbog univerziteta?
Ramuš Haradinaj (Foto Kim)

ORCA će ih tužiti ako pokušaju da utiču na odluku Komisije za akreditaciju obrazovnih institucija.

Povod za takvu najavu je činjenica da su premijer i ministar obrazovanja ustali protiv odluke Državnog saveta za procenu kvaliteta pri Agenciji za akreditaciju Kosova da ne akredituje tri javna univerziteta na Kosovu - i to u Prizrenu, Peći i Južnoj Mitrovici.

Ti univerziteti nisu prošli procenu međunarodnih stručnjaka i to znači da na njima neće biti upisa novih studenata u narednoj akademskoj godini 2019/20, dok će tekući studenti nastaviti studiranje.

Međutim, ukoliko u roku od godinu dana ne ispune zadate standarde i nakon druge negativne ocene, njima preti potpuno zatvaranje.

Preporuku da ne budu akreditovani dali su međunarodni stručnjaci posle procene ispunjavanja novih standarda koje je Agencija usvojila septembra prošle godine.

Odluka Saveta nije konačna i predstoji žalbeni proces, ali se može promeniti jedino ukoliko se ustanove greške ili uoče elementi koji nisu uzeti u obzir.

Kancelarija EU na Kosovu je saopštila da je odluka Državnog saveta teška, ali fer i u skladu sa mandatom Agencije u obezbeđivanju kvalitetnog obrazovanja.

Oni su pozvali sve aktere na Kosovu da je poštuju, naročito one na političkom nivou, dodajući da će to otvoriti put poboljšanju kvaliteta obrazovanja.

Sa odlukom se, međutim, ne slažu univerziteti i kosovski premijer.

Na ovakvu odluku je oštro i reagovao Haradinaj, navodeći da je ona neprihvatljiva i da se njome uskraćuje pravo upisa studenata na fakultet, pogotovo onih iz siromašnih porodica koji nemaju uslove da studiraju u Prištini ili na privatnim univerzitetima.

On je izrekao optužbu da je u Agenciji za akreditaciju mafija, kao i u mnogim nezavisnim institucijama.

Rukovodilac Državnog saveta za procenu kvaliteta Gazmend Ljuboteni izjavio je da politički pritisak ne može da promeni odluku Agencije.

"Agencija za akreditaciju je nezavisna institucija koja na nezavistan način donosi odluke i stoga politički uticaji ne bi trebali da postoje. Nama je cilj poboljšanje kvaliteta visokog obrazovanja. Ne trebaju da nas smatraju policijom koja nekoga kažnjava, već je naš cilj da unapredimo kvalitet a kako bi sve institucije, bilo privatne ili javne, pružile visok kvalitet studiranja našim studentima, iz koje god zajednice dolazili", kazao je on.

Ljuboteni je objasnio da su u septembru prošle godine usvojeni novi standardi na osnovu evropskih praksi na osnovu kojih se sada radi.

Univerziteti u Prizrenu i Peći "Ukšin Hoti" i "Hadži Zeka" reagovali su putem saopštenja za medije, navodeći da je takva odluka neprihvatljiva.Ostale vesti

Šef diplomatije EU Žosep Borelj obavestio je ministre spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu o nastavku dijaloga Beograda i Prištine izrazivši očekivanje da će naredni sastanak u okviru dijaloga, planiran za četvrtak 16. jula u Briselu, dovesti do "važnog iskoraka u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine".
  • 13.07.2020
Izazovna, ali ne i beznadežna situacija
U četvrtak će se, nakon dvadeset meseci pauze, u Briselu ponovo za istim stolom naći predstavnici Beograda, Prištine i EU. Ovoga puta u izmenjenom sastavu, pa će, umesto Federike Mogerini, sastanak voditi Žozep Borelj i Miroslav Lajčak, dok će prištinsku stranu, umesto Hašima Tačija, zastupati Avdulah Hoti. Jedino će Srbija imati istog pregovarača - Aleksandra Vučića, koji smatra da je "situacija u vezi sa Kosovom je gotovo beznadežna".
  • 13.07.2020
Lajčak: Dijalog vraćen na pravi put
Nakon današnjeg video-sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vućićem i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kazao je da je dijalog Beograda i Prištine vraćen na pravi put.
  • 12.07.2020
Vučić: Dijalog nastavljen, određene teme za Brisel
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji putem video-linka učestvovao na trilateralnom sastanku Evropske unije, Beograda i Prištine, istakao je da je dijalog nastavljen, kao i da su dogovrene teme za sastanak u Briselu.
  • 12.07.2020
Borelj pred konferenciju: Ovde smo da probamo ponovo
Dijalog Beograda i Prištine na visokom političkom nivou nastavljen je nakon 20 meseci pauze video-konfrencijom u kojoj učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kosovski premijer Avdulah Hoti, šef diplomatije EU Žosep Borelj i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.
  • 12.07.2020
Umesto za stolom, danas video konferencija

Umesto planiranog nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, danas se održava video konferencija, pošto je kosovski premijer Avdulah Hoti otkazao dolazak.

  • 12.07.2020