Vesti
Politika

Trinaesti dan blokade kamiona

Zabrana ulaska kamionima i vozačima iz centralne Srbije na Kosovo, kojima Priština ne priznaje ADR sertifikate za transport opasnih materija, i dalje je na snazi.

Trinaesti dan blokade kamiona
Merdare (Foto Kurir)

Kosovski premijer Isa Mustafa potvrdio je juče da nijednom kamionu iz centralne Srbije neće biti dozvoljeno da uđe na Kosovo dok o tome ne bude postignut sporazum.

U Kancelariji za Kosovo i Metohiju su, najavljujući odluku o prolasku kamiona, naveli da su se dve strane saglasile da radi trajnog rešavanja ovog problema, sledeće nedelje bude održana posebna runda dijaloga na ekspertskom nivou.

Pre odluke kosovske vlade, koju ona smatra merom reciprociteta, dnevno je iz centralne Srbije na Kosovo stizalo između 15 i 20 kamiona.

Kosovo, prema tamošnjim podacima, dnevno gubi preko sto hiljada, a preduzeća iz centralne Srbije 20 i 70 hiljada evra.

Na Kosovu je poslednjih dana porasla cena nafte za sedam do deset centi po jednom litru.

 Ostale vesti

Lajčak: Odlaže se sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu
Sastanak pregovaračkih delegacija Beograda i Prištine, koji je trebalo da bude održan u ponedeljak, odložen je, saopštio je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 25.09.2020
Povodom najave da će se sledeće nedelje u Briselu održati samo tehnička runda razgovora Beograda i Prištine uz izostavljnje pitanja Zajednice srpskih opština sa agende, u Briselu kažu da su "datumi i agenda" isključivo u rukama dve strane koje pregovaraju.
  • 25.09.2020
Skupština Kosova danas održava dve plenarne sednice
Na prvoj sednici, u 10 časova, po treći put će se glasati Nacrt zakona o ekonomskom oporavku u načelu, koji na poslednja dva zasedanja nije uspeo da dobije potrebne glasove.
  • 25.09.2020
Predstavnici Beograda i Prištine nastaviće razgovore u Briselu u ponedeljak 27. septembra, potvrdio je specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.
  • 24.09.2020
Lajčak pozvao predstavnike Prištine i Beograda na sastanak
Specijalni izaslanik Evropske Unije (EU) za dijalog između Srbije i Kosova, Miroslav Lajčak poslao je pozivnice Prištini i Beogradu za novi susret u okviru pregovora o normalizaciji odnosa, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih izvora u Briselu.
  • 24.09.2020
„ZSO nakon što Srbija prizna Kosovo“
O Zajednici srpskih optiština treba da se razgovara na predstojećem sastanku u Briselu, smatraju analitičari sa Kosova i dodaju da dijalog ne treba prekidati kada je konačno počeo da daje rezulate. Predsednika PDS-a Nenada Rašića izjava premijera Avdulaha Hotija je iznenadila.
  • 24.09.2020