Vesti
Politika

Tri tačke Tačijeve rezolucije o "preševskoj dolini"

Predsednik Kosova Hašim Tači podneo je kosovskom parlamentu predlog rezolucije o, kako se navodi, legitimnim zahtevima Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe, o pripajanju ove tri opštine Kosovu.
Tri tačke Tačijeve rezolucije o
Hašim Tači (Foto Kim)

U tri tačke, Tači predlaže da se usvoji rezolucija kojom se predviđa da zahtevi Albanaca iz ove tri opštine budu deo dijaloga Beograda i Prištine, a predstavnici njihovih političkih partija deo tima za dijalog.

Tači smatra da njihovo pitanje treba da se uspostavi na svakom međunarodnom forumu na kojem učestvuju predstavnici Kosova, te da prištinske institucije u saradnji i koordinaciji sa institucijama Albanije treba zajedno da usvoje platformu za Albance u preševskoj dolini.

Koha piše da je tim predlogom Tači od poslanika zatražio da poštuju političku volju Albanaca izraženu na referendumu 1992.o pripajanju Kosovu, potvrđenu borbom oslobodilačke vojske za Preševo, Medveđa i Bujanovac.

Prema ovoj Tačijevoj rezoluciji, kako navodi Koha, zahtevi Albanaca "koji žive na svojim ognjištima u opštinama koje su pod kontrolom Srbije: Preševo, Bujanovac i Medveđa, prema njihovoj slobodnoj volji za samoodređenje, su legitimni i u skladu sa međunarodnim pravom."

Tači smatra da ti zahtevi pomažu dugoročnoj stabilnosti regiona i doprinose uspostavljanju dugoročnog mira u regionu i otvaranju novog poglavlja u odnosima između Beograda i Prištine.

U ovoj rezoluciji se preporučuje institucijama Kosova, da kako bi podržali "legitimne zahtevi Albanaca tri opštine, imaju više opreza i inkluzivnog interesa da pomognu Albancima na tom području u svim sferama života i da ispune svoje, kako navodi, legitimne zahteve".Ostale vesti

Tači tužio Bahtirija
Predsednik Kosova, Hašim Tači, podneo je kosovskom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija zbog, kako je naveo, direktnih pretnji predsedniku Кosova.
  • 06.04.2020
Lajčak počinje konsultacije o dijalogu BG i PR
Miroslav Lajčak ove nedelje počinje sa konsultacijama fokusiranim na dijalog Beograda i Prištine, izjavio je u Briselu portparol Evropske službe za spoljne poslove Peter Stano.
  • 06.04.2020
U telefonskom razgovoru sa šefom UNMIK-a na Kosovu Zahirom Taninom, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je kazao da je zabrinut zbog širenja virusa Kovid-19 na Kosovu.
  • 06.04.2020
Đurić: Pozitivni na virus idu u izolacione centre
Svako lice koje bude pozitivno na virus Kovid 19, bez obzira na kliničku sliku, ne može biti u kućnoj izolaciji, već mora biti smešteno u Studentski dom u Кosovskoj Mitrovici, КBC Priština u Gračanici ili u Zdravstvenom centru Gnjilane u Pasjanu, saopštio je večeras direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 05.04.2020
Kurti: Tači hoće sukob na severu radi podele Kosova
Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti izjavio je da "na Kosovu postoje političari koji žele sukob na severu kako bi vratili ideju teritorijalne razmene sa Srbijom".
  • 05.04.2020
Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020