Vesti
Politika

Tri stvari za Kosovo koje Moskva neće prihvatiti

Portparolka MSP Rusije Marija Zaharova posetila je Beograd gde je precizirala šta Moskva neće prihvatiti u vezi sa kosovskim pitanjem.
Tri stvari za Kosovo koje Moskva neće prihvatiti
Marija Zaharova (Foto Tanjug)

Ona je na konferenciji za novinare, održanoj sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem, navela da Moskva ostaje dosledna kada je reč o Kosovu, ali da će podržati dogovor koji je dobar za Srbiju.

Sputnjik prenosi i tri stvari za Kosovo “koje Rusija neće prihvatiti“.

Zaharova je istakla da Moskva neće prihvatiti “laž da je Kosovo odvojeno od Srbije na osnovu referenduma“.

Takođe, “neće proći“ ni da je slučaj Kosova “jedinstven primer u Evropi“. Isto tako neće biti prihvaćeno ni izvrtanje istorijskog sećanja.

Kako je prenela Beta, Zaharova je navela da Rusija neće prihvatiti “izvrtanje istorijskog sećanja“ i laž da je Kosovo, koje nije imalo referendum o odvajanju, jedinstven primer u Evropi.

Da podsetimo, Marija Zaharova je navela da Rusija ima dosledan stav od kog neće odstupati i da se zalaže za poštovanje međunarodnog prava.

Na pitanje hoće li Rusija imati problem sa promenom granica na Balkanu, povodom predloga o podeli Kosova i razgraničenju, ona je rekla da je to “više pitanje za Srbiju i srpske državljane“ i da Rusija ostaje dosledna svom stavu, koji, kako je istakla, nije “teorijski“, već “praktičan i zasnovan na međunarodnom pravu“.

Zaharova se posle susreta sa Dačićem sastala i sa ministrom za inovacije i tehnološki razvoj Nenadom Popovićem sa kojim je razgovarala i o “lažnim vestima“.

Ona je istakla da se Srbija i Rusija očigledno suočavaju sa informacionim kampanjama i pritiskom.

Istakla je da je možda “najveća informaciona prevara“ bila izjava bivšeg predsednika SAD Baraka Obame o izvršenom referendumu na Kosovu.Ostale vesti

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj, kazao je da sporazum između Beograda i Prištine treba tražiti u okvirima evropske perspektive.
  • 01.12.2020
EU: Sporazumi Beograda i Prištine moraju se poštovati i sprovoditi
"Kontinuirana strateška posvećenost Kosova evropskom putu i dijalogu sa Srbijom uz pomoć EU, glavne su pozitivne odluke procesa evrointegracija Kosova" navodi se u zajedničkoj izjavi Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Kosova EU i predstavnika vlade Kosova. Takođe, učesnici sastanka saglasini su da se svi prethodni sporazumi Beograda i Prištine moraju poštovati i primeniti.
  • 30.11.2020
Komandant KFOR-a: Bez smanjenja broja vojnika u dogledno vreme
Trenutno nema plana za ograničavanje mandata i snage trupa KFOR-a. Sve trupe iz zemalja koje čine KFOR su posvećene da doprinesu osobljem i potpuno sposobnim jedinicama u skladu sa trenutnim brojevima, rekao je za RTV Kim novoimenovani komadant ove vojne misije na Kosovu general-major Franko Federići.
  • 30.11.2020
„Očekivana pobeda Milana Radojevića“
Za razliku od prethodnih izbornih kamapanja u Severnoj Mitrovici, na poslednjoj nije bilo vređanja, ni „teških reči“ upućenih protivkandidatima. Od jedne stvari se ipak nije odustalo, a to je kolektivno glasanje članova Srpske liste.
  • 30.11.2020
Milunović čestitao Radojeviću i poručio mu da se bavi gradskim problemima
Dan nakon izbora za gradonačelnika Severne Mitrovice, jedan od kandidata za ovu poziciju, Dušan Milunović kaže da borba nije bila jednostavna. Ipak, čestitao je pobedu Milanu Radojeviću iz Srpske liste i poručio mu da se više bavi gradom, a ne visokom politikom kao njegov prethodnik.
  • 30.11.2020
CIK: Novi gradonačelnik u Severnoj Mitrovici Milan Radojević
Predsednica Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Daka je objavila da su, prema preliminarnim rezultatima na izborima za gradonačelnike Podujeva i Severne Mitrovice, pobedili Špetim Bulići u Podujevu i Milan Radojević u opštini Severna Mitrovica. 
  • 29.11.2020