Vesti
Politika

Tri srpska politička subjekta u trci za poslanike u kosovskoj skupštini

U trci za poslanička mesta u kosovskom parlamentu će se naći tri srpska politička subjekta: Srpska lista, Građanska inicijativa "Za slobodu, pravdu i opstanak" i Građanska inicijativa "Srpski demokratski savez".
Tri srpska politička subjekta u trci za poslanike u kosovskoj skupštini
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Za 120 mesta u parlamentu Кosova, 21 politička stranka, dve koalicije i pet građanskih inicijativa, kandidovalo je 1.079 kandidata, izjavio je portparol Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi na konferenciji za medije.

„CIК će poslati zahtev za verifikaciju kandidata u šest institucija. Planiramo da liste kandidata pošaljemo na verifikaciju do 18. januara, a odgovor očekujemo do 20. januara, kao i to da ceo postupak bude završen do 31. januara“, rekao je Eljezi.

Za parlamentarne izbore, koji će se održati 14. februara, listu kandidata su predala tri politička subjekta koji okupljaju Srbe. Osim Srpske liste, za mesta u kosovskoj skupštini će se nadmetati i kandidati Građanske inicijative "Za slobodu, pravdu i opstanak" i Građanske inicijative "Srpski demokratski savez".

Za izbore se kandidovala i Građanska inicijativa Ujedinjena zajednica – Adrijana Hodžić.Ostale vesti

Završena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u Srbiji
U palati "Srbija" završeno je zasedanje Saveta za nacionalnu bezbednost kojim je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 06.03.2021
Valjdet Sadiku imenovan za privremenog otpravnika poslova ambasade Kosova u SAD
Ambasador Valjdet Sadiku imenovan je za otpravnika poslova u ambasadi Kosova u Vašingtonu, saopštilo je kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore (MIPD).
  • 06.03.2021
Palmer: Nije pritisak, ali
SAD neće pritiskati, već ohrabruju Beograd i Prištinu da postignu sporazum o normalizaciji, kaže specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer.
  • 06.03.2021
EP 25. marta o Zapadnom Balkanu
Debata o izveštajima o napretku četiri balkanske države ka EU biće održana na mini-plenarnoj sednici Evropskog parlamenta 25. marta, saopšteno je u Briselu.
  • 06.03.2021
Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021