Vesti
Politika

Tri miliona evra za opštine na severu

Ministarstvo za zajednice i povratak izdvojilo je 3 miliona evra za infrastrukturne i kapitalne projekte u opštinama Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok. U pitanju su sredstva Vlade Kosova namenjena za četiri opštine na severu.
Tri miliona evra za opštine na severu
Jevtić sa predsednicima opština sa severa (Foto MZZP)

Sporazumi koji definišu projekte i način njihove realizacije  potpisani su danas su u prostorijama Ministarstva administracije lokalne samouprave uz prisutstvo gradonačelnika sa severa Kosova.

„Radujemo se mogućnosti ulaganja u opštine u kojima žive pripadnici srpskog naroda, želimo da pomognemo razvoj četiri opština na Kosovu i očekujem da najveći benefit od ovih ulaganja imaju građani opština na severu,“ rekao je Jevtić.

Potpisivanju sporazuma pristustvovali su i ministar administracije lokalne samouprave Ljubomir Marić, ministar prostornog planiranja Ferid Agani, sekretari i zamenici ministarstava infrastrukture, rada i socijalne zaštite i zdravstva kao i predstavnici USAID-a i ambasade SAD-a na Kosovu.Ostale vesti

Debata o Srbiji i Kosovu u Evropskom parlamentu

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta (AFET) raspravljaće sutra o izveštajima o Srbiji i Kosovu u kojima se ponavlja puna podrška specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku i pozivaju Srbija i Kosovo da se u dobroj veri i duhu kompromisa angažuju na postizanju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa u skladu sa međunarodnim pravom.

  • 08.02.2023
Usvojena Stevićeva ostavka
Administrativni odbor Skupštine Srbije usvojio je na današnjoj sednici ostavku koju je na funkciju poslanika Socijalističke partije Srbije podneo Zvonimir Stević.
  • 08.02.2023
Šta se sve ekspropriše na severu Kosova
Više od 138 hekatara je ukupna površina imovine na severu Kosova koja se ekspropriše. Kosovska vlada donela je prošle godine više odluka o eksproprijaciji, dok su dve donete početkom 2023. Nove odluke su naišle na protest građana u Leposaviću, podnošenje tužbi, ali i poziv Evropske unije da se poštuju imovinska prava i procedure o eksproprijaciji nakon čega je kosovska vlada odlučila da za 15. i 21. februar zakaže dve javne rasprave u Leposaviću, odnosno Zubinom Potoku.
  • 08.02.2023
Hil: SAD insistiraju da se formira ZSO

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas da se SAD apsolutno zalažu za potpuno sprovođenje onoga što je dogovoreno Briselskim sporazumom, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština(ZSO).

  • 08.02.2023
Lajčak sa Fon Kramon i evroparlamentarcima o dijalogu
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak razgovarao je sa Violom fon Kramon i članovima Vili Brant grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu o dijalogu Beograda i Prištine i zahvalio im se na saradnji, odnosno podršci.
  • 07.02.2023
Ugljanin za prava Bošnjaka u Srbiji po modelu koji se traži za Srbe na Kosovu
Sulejman Ugljanin, predsednik SDA Sandžaka, uputio je pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u kojem je komentarisao evropski predlog (francusko-nemački) sporazuma o Kosovu i položaj Bošnjaka u Srbiji.
  • 07.02.2023