Tri godine se ne sprovodi odluka o potvrđivanju vlasništva manastira Dečani

Američki ambasador u Prištini, Filip Kosnet i šefica misije Evropske unije na Kosovu, Natalija Apostolova, uputili su ovih dana apel kosovskim vlastima da sprovedu odluku Ustavnog suda Kosova iz 2016. kojom se potvrđuje vlasništvo manastira Dečani nad 24 hektara zemlje koju manastir koristi.

Podeli ovaj članak sa:
 • Visoki Dečani (Foto arhiva Kim)

Maja 2016, nakon 16 godina sporenja oko vlasništva nad manastirskom zemljom u opštini Dečani, Ustavni sud Kosova doneo je odluku kojom je potvrdio prethodnu odluku Vrhovnog suda iz 2012. o potvrdi vlasničkog prava manastira Visoki Dečani nad 24 hektara sporne zemlje.

Odluka je dovela do oprečnih reakcija u kosovskom društvu, najnegativnijih upravo od strane opštinskog rukovodstva koje do danas odbija da primeni odluku suda i zemlju u katastru zavede kao manastirsku.

„Udarac je za jednak pristup pravdi to što treću godinu vlada ne uspeva da sprovede odluku Ustavnog suda o slučaju zemlje u Dečanima. Može li se bilo koji građanin ili potencijalni strani investitor uzdati u kosovske sudove kada vlada bira da ignoriše autoritet suda“, napisao je Kosnet prošlog petka na Tviteru.

Inače bratstvo manastira Visoki Dečani koristi tu zemlju za uzgoj žitarica i ispašu stoke, a navode da lokalne vlasti ne mogu da ih spreče da koriste zemlju jer je zona oko manastira pod zaštitom KFOR-a. Međutim, nepoštovanje odluke da se manastirska zemlja zavede u katastar „kod bratstva stvara osećaj nebezbednosti i obespravljenosti, odnosno pokazuje da živimo u situaciji bezakonja i nefunkcionisanja institucija koje bi trebalo da poštuju i da štite naša imovinska prava, a ne da ih ugrožavaju“, navode iz manastira Dečani za KoSSev.

Juče se povodom činjenice da opština Dečani već tri godine ne poštuje odluku Ustavnog suda oglasila i šefica Kancelarije Evropske unije na Kosovu, Natalija Apostolova.

„EU je duboko zabrinuta zbog nesprovođenja presude Ustavnog suda od 19. maja 2016. u slučaju imovinskog spora u Dečanima, ali i drugih sporova koji se tiču imovine pripadnika nevećinskih zajednica. Odluke najviše pravne instance Kosova su konačne i moraju se sprovesti bez odlaganja. EU poziva vlasti da na svim nivoima odlučno poštuje vladavinu prava kao fundamentalni demokratski princip“, navodi se u saopštenju Apostolove.

Manastiru 1946. oduzeto 700 ha

Manastiru Visoki Dečani je 1946. godine oduzeto 700 hektara zemlje. Međutim, država Srbija 1997. godine vraća manastiru 24 hektara, što zajedno sa dvadesetak hektara, koliko je manastir imao do tada – čini 55 hektara zemlje.

Vraćenih 24 hektara je redovno ubeleženo u katastar, ali ih nakon 1999. lokalna kosovska vlast ne priznaje. Iako manastir i dalje koristi tu zemlju, opštinske vlasti počinju da osporavaju vlasništvo manastira nad tih 24 hektara.

UNMIK je tada odlučio da Manastir nastavi da koristi ovo imanje sve do rešavanja spora na sudu.

Ostale vesti

 • Kupovina glasova ili redovna procedura ministarstva

  Kupovina glasova ili redovna procedura ministarstva

  Zamenik ministra finansija Kosova Bojan Stojanović tvrdi da je javni poziv za dodelu bespovratnih subvencija poljoprivrednicima koji je juče raspisalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja, „pokušaj klasične kupovine glasova i trgovine izbornom voljom građana“. Ministarka Dijana Živić kaže da Stojanović ne govori istinu i da je projekat u skladu sa zakonom.

 • Đilas: Imamo i mi plan za Kosovo

  Đilas: Imamo i mi plan za Kosovo

  Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je danas da nije tačna tvrdnja predsednika Srbije Aleksandra Vučića da niko osim njega nema plan za Kosovo i podsetio da je SSP još u maju predstavila svoju Deklaraciju o pomirenju koja podrazumeva normalizaciju odnosa dva naroda, piše Beta.

 • Đurić: Pitanje klupskih takmičenja se ne sme politizovati

  Đurić: Pitanje klupskih takmičenja se ne sme politizovati

  Neprihvatljivo je onemogućavanje igre jednom klubu iz centralne Srbije na Kosovu i to što neko "zvecka pretnjama" da će zabraniti bilo kome da igra fudbal suprotno je svim civilizacijskim normama, poručio je direktor Kancelarije za Kosovo Marko Đurić.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane