Vesti
Politika

Trendalfilova u Prištini s ministarkom pravde o radu suda u Hagu

Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova razgovarala je u Prištini s kosovskom ministarkom pravde Aljbuljenom Hadžiju o radu tog suda u Hagu, zaduženog za procesuiranje zločina nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).
Trendalfilova u Prištini s ministarkom pravde o radu suda u Hagu
Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova (Foto Reuters)

Ministarstvo pravde je saopštilo da su Trendafilova i Hadžiu razgovarale o nadležnostima Specijalizovanih veća, pravima stranaka u postupku, ulozi zaštitnika građana i međuinstitucionalnoj saradnji.

Predsednica Specijalizovanih veća juče je počela posetu Kosovu, a zbog najave protesta aktivista Socijaldemokratske partije Kosova i Udruženja veterana bivše OVK, morala je da otkaže planiranu posetu Gnjilanu, pa je sa lokalnim predstavnicima civilnog društva razgovarala onlajn.Ostale vesti

Zijade sa Lajčakom i Kramon
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je da se u Briselu sastao sa šeficom UNMIK-a Karolinom Zijade.
  • 30.09.2022
Opština Gračanica razmenjuje svoju zemlju za privatni put
Skupština opštine Gračanica usvojila je 28. septembra 2022. godine "Odluku o razmeni opštinske nepokretne imovine". Predlog gradonačelnice Gračanice Ljiljane Šubarić za usvajanje ove odluke je u tri rečenice obrazložila direktorka Odeljenja za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine Aleksandra Đekić.
  • 30.09.2022
Albanski lideri pozvali sunarodnike na popis
Na iznenađenje mnogih, albanski lideri sa juga Srbije pozvali su stanovnike svoje zajednice da se masovno odazovu predstojećem popisu. Kažu složno - da pokažemo koliko nas ima. Za to su, kako se čulo prethodnih nedelja, dobili podršku sa Kosova, ali svoju brojnost, kako tvrde, žele da predstave, pre svega, državi Srbiji.
  • 30.09.2022
Kosovo uvodi vize za ruske državljane

Vlada Kosova na današnjoj sednici odlučila je da uspostavi vizni režim za građane Rusije.

  • 30.09.2022
Potpisano ujedinjenje
Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u Moskvi s liderima Donjecke Narodne Republike, Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti sporazume o ujedinjenju tih područja sa istoka Ukrajine s Rusijom.
  • 30.09.2022
Stano: EU nije nikome delegirala izradu nacrta statuta ZSO
Portparol EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Peter Stano demantovao je danas tvrdnje srpskih medija da je EU poverila zadatak izrade nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) drugim subjektima. "Apsolutno su netačne i nedobronamerne tvrdnje medija da je EU bilo koje pitanje iz domena dijaloga (Beograda i Prištine) delegirala drugim subjektima. To se posebno odnosi na temu Zajednice srpskih opština", rekao je Stano Tanjugu.
  • 30.09.2022