Vesti
Politika

Tramp pisao Tačiju

Kosovski predsednik Hašim Tači objavio je na svom profilu na Tviteru pismo koje mu je američki predsednik uputio 14. decembra, na dan proširenja mandata KSF.
Tramp pisao Tačiju
Tačijevi i Trampovi (Foto Predsedništvo Kosova)

U pismu se pozdravlja Tačijeva uloga u dosadašnjem toku pregovora i naglašava da je sada „jedinstvena prilika“ za postizanje sveobuhvatnog mira.

Lideri Kosova se pozivaju na jedinstvo i uzdržanost „od postupaka koji bi otežali postizanje sporazuma“.

U poruci na Tviteru, Tači se zahvalio Donaldu Trampu na podršci kosovskoj nezavisnosti i rekao da se raduje proslavi mira u Beloj kući, čiju je organizacio predložio sam Tramp u pismu.

„Hvala, predsedniče Tramp, za vašu moćnu podršku kosovskoj nezavisnosti i našem zajedničkom nastojanju da postignemo sveobuhvatni sporazum između Srbije i Kosova. I ja se radujem proslavi konačnog mira u Beloj kući i otvaranju puta u članstvo Kosova u NATO, EU i UN“, napisao je Tači.

Pismo prenosimo u celosti.

“Poštovani gospodine predsedniče:

Bilo je zadovoljstvo razgovarati s vama tokom proslave Dana primirja u Parizu. Kosovo je ključni partner u našim naporima da garantujemo mir i stabilnost cele Evrope. Pozdravljam vaše trenutne napore pomirenja sa Srbijom. Neuspeh da se iskoristi ova jedinstvena prilika bi bio tragičan korak unazad, jer malo je verovatno da će se još jedna šansa za sveobuhvatni mir uskoro pojaviti.

Pozivam vas i lidere Kosova da iskoristite ovaj jedinstveni trenutak, da govorite ujedinjenim glasom tokom mirovnih pregovora i uzdržite se od postupaka koji bi otežali postizanje sporazuma.

SAD su dosta uložile u uspeh Kosova kao nezavisne, suverene države. Želimo da vaša zemlja nastavi da raste.

Mi smo spremni da pomognemo vašim naporima da postignete sporazum koji balansira interese i Kosova i Srbije. Takav sporazum je na dohvat ruke. Radujem se što ću Vas i predsednika Aleksandra Vučića dočekati u Beloj kući kako bi proslavili ono što bi predstavljalo istorijski sporazum”.Ostale vesti

Dafina Gedžu-Bunjaku vršilac dužnosti ministarke zdravlja
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, nakon odluke ministra zdravlja  Rifata Latifa o podnošenju neopozive ostavke na tu funkciju, imenovao Dafinu Gedžu-Binjaku na mesto v.d. ministra, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 07.10.2022
Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata

Portparol Evropske unije Peter Stano objasnio je kašnjenje srpske kompanije Elektrosever zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, postignutog u Briselu u junu ove godine, između Kosova i Srbije.

  • 07.10.2022
Evropska komisija potvrdila preporuku o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Evropska komisija je potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje "u potpunosti važeća".

  • 07.10.2022
Bez velikih očekivanja od Vučićevog obraćanja. „Pritisci postoje, a mi već znamo da živimo teško“
Posle niza sastanaka sa evropskim zvaničnicima i posle gotovo deset dana držanja u neizvesnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti. Obraćanje dolazi i nakon trilateralnog sastanka koji je imao u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na kojem je jedna od tema bila Kosovo. Poznavaoci prilika na Kosovu veruju da će Vučić ponovo izaći sa pričom o „teškim danima“ i pritiscima po pitanju postizanja konačnog rešenja sa zvaničnicima u Prištini.
  • 07.10.2022
Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022