Vesti
Politika

Trajković: ZSO vodi ka nezavisnosti Kosova

Predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković rekao je u emisiji Slobodno srpski da srpskih političkih predstavnika u razgovoru o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i formiranju Zajednice srpskih opštine nema, jer su oni, kako je naveo, "inkorporisani od strane Aleksandra Vučića, koji preko svoje ispostave, Srpske liste, upravlja srpskim narodom i problemima".
Trajković: ZSO vodi ka nezavisnosti Kosova
Momčilo Trajković u emisiji "Slobodno srpski" (Foto Medija centar Čaglavica)

“Oni se ništa ne pitaju. Onog momenta kada su pristali na takvu poziciju oni su se predali Vučiću, a ujedno su predali i sudbinu srpskog naroda sa Kosova i Metohije, koji je osim što je glasao, nije informisan ni o čemu drugom, niti zna šta se tamo dešava. Samo ono što čuje na radiju i televiziji i ono što oseća sam, a najiskrenije mislim da najviše oseća. Ali ima još jedan problem – narod oseća, vidi o čemu se radi, ali ćuti, ne sme ili neće da kaže“, rekao je Trajković i naglasio da je isti slučaj i sa ovdašnjim političarima iz Srpske liste, za koje kaže da "nisu kompetentni u svom radu".

„Oni nisu dovedeni da razmišljaju, oni su dovedeni da ćute i ništa drugo. Jednostavno, što bi poslovica rekla, slike ima, ali nema tona. Kao pokvareni televizor“.

Predsednik Srpkog nacionalnog foruma smatra da je prihvatvanjem Evropskog plana i implementacionog dogovora "priznata nezavisnost Kosova i de fakto i de jure". Dodaje da je u evropskom planu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine "sve loše za srpske interese, sem jedne stvari".

„To je da su konačno Srbi čuli istinu. Samo ako hoće da je shvate, bez obzira na to što je ona saopštena na način na koji je saopštavao Vučić. Kosovo polako, ali sigurno klizi ka nezavisnoj državi. Da li će potpisati, kad će potpisati, da li će Kosovo otići u Ujedinjene nacije i u druge institucije i organizacije, o tome najčešće ne odlučuje Srbija i srpska strana“, rekao je Trajković i dodao:

„Sada će prema Savetu Evrope i Evropskoj uniji ovaj plan da tretira dve strane, dve ravnopravne strane, a to znači da ako je Srbija država, onda je i Kosovo država. Treba joj samo još neke ingerencije, neka priznanja koja će konačno zaokružiti Kosovo kao državu, a na koje Srbija neće imati uticaj“.

Trajković smatra da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti manipulišu građanima.

„On (Aleksandar Vučić) obmanjuje narod, on je odustao od politike koju je obećao narodu kad su bili izbori. To je isto i Kurti uradio. I sad imamo dva, da kažem, politička `prevaranta` koji pokušavaju da obmanu narod kako bi prikazali nekakav kompromis, a u stvari oni niti umeju, niti mogu da postignu kompromis. To što je postignuto je u stvari ono što je nametnula Međunarodna zajednica, a nije reč o njihovom zajedničkom dogovoru“, istakao je Trajković.

Odgovarajući na pitanje voditelja da li se nakon sastanka u Ohridu vidi Zajednica srpkih opština „na kraju tunela“, Trajković odgovara da i tu "leži veliki problem".

„Ako nju (ZSO) vidimo na kraju tunela onda vidimo da je Kosovo nezavisna država, u tome je problem. Vučiću je potrebna Zajednica srpskih opština jer očekuje da Kurti to neće prihvatiti i na taj način će kupovati vreme. Međutim, ja se plašim da će u ključnom momentu Kurti morati da prihvati Zajednicu srpskih opština i to će biti nateran da prihvati, možda ne u onoj varijanti koju Vučić želi, ali mnogo jačoj od onoga što Kurti to želi“, smatra nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije i predsednik Saveznog komiteta
Jugoslavije za Kosovo i Metohiju.

ZSO može ipak da bude dobra za Srbe, smatra on, “ali ako prihvate da je Kosovo nezavisna država”.

„Ona će imati ulogu za srpski narod koji ovde ostane. Ona će urediti odnose. Srbi će dobiti autonomiju, pitaće se za nešto, neće o njima odlučivati samo albanska većina i nadzor Međunarodne zajednice. Ali moramo otvoreno da kažemo. Cena toga je nezavisna država Kosovo“, tvrdi Trajković.

Po njemu, postignuti dogovor ne donosi dugoročno rešenje, nego će stvoriti nove probleme ne samo u Srbiji i na Kosovu, nego i šire, u regionu.

„Sve ono o čemu sam ranije govorio se pokazuje, a to je moja poznata teza da ne postoji rešenje, nego proces rešavanja i sve ovo što se danas dešava potvrđuje tu činjenicu. Niko nije spreman da uđe u konačno rešenje za Kosovo, jer konačno rešenje za Kosovo i ne postoji“, izjavio je Momčilo Trajković gostujući u „Slobodno srpski“.Ostale vesti

Građani severa Kosova nastavljaju proteste, u svim opštinama mirno
U Zvečanu su u blizini opštinske zgrade i danas okupljeni građani. Zaposleni u lokalnoj samoupravi, potpisivanjem u evidencije dolazaka potvrđuju da dolaze na posao. Pripadnici kfora su i dalje stacionirani na istim lokacijama.
  • 06.06.2023
Kurti izrazio spremnost za deeskalaciju i održavanje izbora na severu
Premijer Kosova Aljbin Kurti izrazio je "spremnost i nepokolebljivu dobru veru za intenzivan i zajednički angažman na deeskalaciji situacije i normalizaciji odnosa", saopštila je kosovska vlada nakon sinoćnjeg sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka i specijalnog predstavnika SAD-a za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom.
  • 06.06.2023
London pozvao Prištinu da ukloni specijalce sa severa Kosova
London poziva vladu Kosova da ukloni specijalne policijske jedinice iz opština na severu, a da novoizabrani gradonačelnici obavljaju dužnost sa alternativnih lokacija, rekao je ministar spoljnih poslova Endru Mičel u britanskom parlamentu.
  • 06.06.2023
Lajčak i Ekobar: Deeskalacija situacije, hitni izbori i povratak dijalogu

"Nažalost, vratili smo se u Prištinu da se bavimo situacijom na severu, umesto normalizacijom odnosa, i to nije dobra vest. Ovde smo u ime EU i SAD zajedno sa mojim kolegom i prijateljem Gabrijelom (Eskobarom) da pomognemo da se pronađe rešenje za situaciju na severu. Predstavili smo predlog u ime međunarodne zajednice koji sadrži tri elementa, prvo - deeskalaciju situacije na terenu, drugo - brzo nove izbore na severu, i treće - povratak dijalogu i procesu normalizacije", rekao je specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

  • 05.06.2023
Lajčak i Eskobar u Prištini
Specijalni izaslanici EU i SAD Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar stigli su u zgradu Vlade Kosova u Prištini.
  • 05.06.2023
Slađana Pantović imenovana za potpredsednicu opštine Zvečan
Slađana Pantović imenovana je danas za potpredsednicu opštine Zvečan. Odluku je potpisao gradonačelnik  Iljir Peci.
  • 05.06.2023